Ιδού το φυτό της αντιγήρανσης και της μακροζωίας που δεν είναι ελληνικό!

Η γήρανση και η μακροζωία είναι δύο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον άνθρωπο εδώ και πολλά χρόνια. Τι θα λέγατε να γνωρίσουμε μαζί το ασιτάμπα (Ashitaba ή angelica keiskei koidzumi) το οποίο είναι εξαιρετικά δημοφιλές στην Ιαπωνία, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι είναι σημαντικό για την υγεία και την ευημερία ενός ατόμου; Με ύψος που φτάνει τα 120 εκατοστά, αναπτύσσεται στις ακτές της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό και αποτελεί ένα δώρο της φύσης για τον άνθρωπο. 

Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019

Το φυτό ασιτάμπα παρουσιάζει εξαιρετικές αντιγηραντικές ιδιότητες και οι ερευνητές είναι πεπεισμένοι ότι οι ενώσεις του μπορούν να ενισχύσουν την κυτταρική υγεία και ως εκ τούτου να παρατείνουν την γήρανση. Τα στοιχεία από την έρευνα του Πανεπιστημίου του Graz στην Αυστρία, δημοσιεύτηκαν στο Nature Communications και προκάλεσαν το ενδιαφέρον και την ανάγκη εμβάθυνσης της γνώσης, σχετικά με αυτό το φυτό ιαπωνικής προέλευσης. Γιατί; Επειδή το εκχύλισμα του θα μπορούσε να επιβραδύνει τη γήρανση και να χαρίσει στο άτομο αρκετά χρόνια ζωής. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που οι Σαμουράι το επέλεγαν για χιλιετίες ως το απόλυτο αναζωογονητικό τους για καλή υγεία και μακροημέρευση.

Aσιτάμπα

Δείτε ακόμη: Απώλεια βάρους: Επιστημονικές συμβουλές πρωινού για άμεσα αποτελέσματα!

Μπορεί πολλοί να πιστεύουν πως δεν υπάρχουν θαυμαστά φυτά. Υπάρχουν όμως ορισμένα που είναι ικανά να αυξήσουν τη μακροζωία των κυττάρων και να βελτιώσουν τη λειτουργία τους. Και αυτό το φυτό, που χρησιμοποιείται από την παραδοσιακή ιαπωνική ιατρική (ως τονωτικό και διουρητικό) έχει ακριβώς αυτές τις ικανότητες. Η φυσική ένωση που εξάγεται από τα φύλλα του ασιτάμπα, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Graz, περιέχει ένα φλαβονοειδές, που ονομάζεται 4,4'-διμεθοξυχαλκόνη, το οποίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Αυτό το φλαβονοειδές θα μπορούσε πράγματι να διεγείρει τη διαδικασία επιδιόρθωσης και ανακύκλωσης ορισμένων κυτταρικών συστατικών. Ο καθηγητής στο Ινστιτούτο Μοριακών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Graz, Frank Madeo υποστηρίζει πως η ουσία DMC είναι ικανή να πυροδοτήσει μία διαδικασία που ονομάζεται αυτοφαγία η οποία είναι σε θέση να αποτοξινώσει τα κύτταρα. Ουσιαστικά πρόκειται για διαδικασία καθαρισμού και ανακύκλωσης των κυττάρων, στη διάρκεια της οποίας απομακρύνονται τα κυτταρικά απορρίμματα, τα δυσλειτουργικά μιτοχόνδρια και οι δυσλειτουργικές πρωτεΐνες.

Aσιτάμπα

Δείτε ακόμη: Παντζάρι: Η κόκκινη υπερ-δύναμη που πρέπει να γίνει ο καθημερινός σας σύμμαχος!

Προς το παρόν είναι νωρίς να πούμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα "θαύμα" της φύσης εξηγούν οι ερευνητές καθώς πρέπει να επαληθευτεί ότι η ουσία αυτή έχει τα αποτελέσματα που περιγράφονται παραπάνω. Αλλά γενικά γνωρίζουμε, χάρη σε πολυάριθμες μελέτες, ότι τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες είναι μερικά από τα πιο αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά, ικανά να μειώσουν τον κίνδυνο ασθενειών, χρόνιων παθήσεων και γήρανσης του δέρματος. Βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα, κυρίως φρούτα και λαχανικά. Ορισμένα τρόφιμα θεωρούνται ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της γήρανσης. Όπως το ρόδι, για παράδειγμα. Ο Frank Madeo δήλωσε: «Είναι πάντα ωραίο να βρίσκεις επιστημονική λογική σε μια πεποίθηση που προκύπτει από την παράδοση». 

Γιώργος Μουλάς

Όροι: 
Κατηγοριες: