Τονωτικό ρόφημα με τζίντζερ

Αρωματικό και πικάντικο το τζίντζερ όχι μόνο προσθέτει μια ιδιαίτερη γεύση στα φαγητά αλλά είναι μια καταπληκτική ρίζα με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές  ιδιότητες, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και αναπνευστικού σας συστήματος αλλά και την πέψη και το κυκλοφορικό. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενημερώνονται για τα εκπληκτικά οφέλη που προσφέρει στην υγεία του οργανισμού και το βάζουν στην διατροφή τους.

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2022

Τζίντζερ ή πιπερόριζα, όπως και να την πείτε, η πολύτιμη αυτή ρίζα αναφέρεται στις ιατρικές παραδόσεις της Ασίας (Ινδία και Κίνα), των Ελλήνων και των Αράβων, συνήθως σε αφεψήματα, βάμματα ή μίγματα αιθέριων ελαίων. Προέρχεται από την τροπική νότια Ασία και αποτελεί το χαρακτηριστικό μπαχαρικό όλων αυτών των χωρών. Έφθασε στην  Δύση μέσω της  Ελλάδας, όπου την  έφεραν οι  επιζήσαντες στρατιώτες του  Μεγάλου Αλεξάνδρου, επιστρέφοντας στην  πατρίδα μετά το  πέρας των μεγάλων εκστρατειών.

Tο τζίντζερ αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νερό (περίπου 80%). Επιπλέον, περιέχει αρκετό κάλιο, ψευδάργυρο, και πολυφαινόλες, στις οποίες οφείλονται κάποιες από τις ωφέλιμες δράσεις του. Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε βιταμίνες και μέταλλα το καθιστά ιδιαίτερα ωφέλιμο για την γενική ευεξία του οργανισμού. Oι Kινέζοι το συνιστούν εδώ και 2000 χρόνια για τη βελτίωση στομαχικών διαταραχών και για την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Tα αιθέρια έλαιά του προσδίδουν ορισμένες από τις πολύτιμες ιδιότητές του. Το τζίντζερ έχει την ιδιότητα να ανακουφίζει από τη ναυτία και να αποτρέπει τον εμετό, είναι πολύ ευεργετικό για το ανοσοποιητικό σύστημα και ρυθμίζει την πίεση του αίματος. Ειδικά για τους ηλικιωμένους αποτελεί ένα φυσικό ενδυναμωτικό βότανο που δίνει δύναμη και ενέργεια. Έρευνες έχουν δείξει ότι ρίχνει τα επίπεδα της χοληστερίνης και βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Το τζίντζερ έχει αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να ανακουφίσει όσες πάσχουν από τις κράμπες της περιόδου. Επιπλέον, μπορεί να μειώσει τις ημικρανίες, τους μυϊκούς πόνους και τον πόνο στις αρθρώσεις. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος. Διαθέτει ιδιότητες που επιταχύνουν το μεταβολισμό και βοηθούν το σώμα να κάψει λίπος ευκολότερα. Αυτό οφείλεται στη θερμογενετική δράση του, που ενισχύει την ικανότητα του σώματος να αποβάλλει το λίπος μέσω της σωματικής δραστηριότητας. Επιπλέον, το τζίντζερ δημιουργεί αίσθηση κορεσμού, αποτρέποντας την υπερφαγία. Οι τζιντζερόλες, το βασικό ενεργό συστατικό του τζίντζερ, φαίνεται να παρέχει προστασία και κατά διαφόρων μορφών καρκίνου.

Έγχυμα από τζίντζερ

Πρόκειται για έναν από τους πλέον χρησιμοποιούμενους τρόπους αξιοποίησης των ιδιοτήτων του τζίντζερ. Υλικά

  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο τριμμένο τζίντζερ
  • 1 φλιτζάνι βραστό νερό
  • 1 κουταλιά του τσαγιού μέλι
  • Χυμός λεμονιού 

Οδηγίες: Τρίψτε μια κουταλιά της σούπας φρέσκια ρίζα τζίντζερ και βάλτε τη σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Προσθέστε λίγο μέλι και χυμό λεμονιού κατά βούληση. Το μέλι αλλά και η βιταμίνη C που περιέχει το λεμόνι δρουν συνδυαστικά με το τζίντζερ και θωρακίζουν τον οργανισμό σας εύκολα και γευστικά.

Όροι: 
Κατηγοριες: