Ψωρίαση: Βοήθεια στη θεραπεία μέσα από τη διατροφή
Η ψωρίαση είναι πολύ περισσότερο από μια ασθένεια του δέρματος. Είναι μια αυτοάνοση κατάσταση, γενετικά κληρονομημένη, και επηρεάζει τη ζωή του ασθενούς με πολλούς τρόπους. Υπάρχουν διάφορες μορφές ψωρίασης, ωστόσο η κύρια ανησυχία είναι στο ανοσοποιητικό σύστημα που θα προστατεύει το σώμα από διάφορες άλλες λοιμώξεις και ασθένειες.
Ως εκ τούτου, τα προσβεβλημένα άτομα είναι πιο ευαίσθητα σε κοινές λοιμώξεις όπως το κρύο και ο βήχας που με τη σειρά του οδηγεί σε προβλήματα αναπνευστικού. Γνωρίζουμε όλοι πως η συμβουλή ενός δερματολόγου για την ψωρίαση είναι υποχρεωτική, ωστόσο υπάρχουν συμβουλές που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου.
Μερικές από αυτές είναι το λάδι καρύδας, καθώς επίσης οι πρωτεΐνες, όπως τα ψάρια στη διατροφή.
Σίγουρα βοηθά η ελαχιστοποίηση του αλκοόλ στην καθημερινότητα μας, η μείωση του κόκκινου κρέατος και τα πικάντικα τρόφιμα καθώς επίσης τα τηγανητά, και το πρόχειρο φαγητό.
Μερικές φορές η πρόοδος της θεραπείας μπορεί να είναι αργή λόγω διαφόρων παραγόντων όπως η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, οι συνήθειες του τρόπου ζωής, οι διατροφικές συνήθειες, το εργασιακό περιβάλλον και άλλα.
Πρωτεϊνες
Αυτό που τρώμε θα έχει πάντα αντίκτυπο στην υγεία μας και το ίδιο ισχύει και για την ψωρίαση. Η ασθένεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρωτεϊνική ανεπάρκεια στο σώμα, επειδή οι πρωτεΐνες χάνονται με τη μορφή νεκρού δέρματος.
Αυτό σημαίνει ότι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως τα ψάρια, τα ιχθυέλαια, το τυρί cottage, το σπανάκι, τα ασπράδια αυγών, το κοτόπουλο,ο λιναρόσπορος και το ελαιόλαδο θα πρέπει να καταναλώνονται συχνά.
Η προσθήκη σολομού στη διατροφή θα παρέχει την απαραίτητη βιταμίνη D για το δέρμα και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για την καρδιά.
Λάδι καρύδας
Το λάδι καρύδας είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ικανότητες και χρησιμοποιείται ευρέως ως αποτελεσματικό φάρμακο για διάφορα προβλήματα δέρματος, συμπεριλαμβανομένης της ψωρίασης.
Η εφαρμογή καθαρού ή παρθένου ελαίου καρύδας στο δέρμα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση της κνησμό και του πόνου των βλαβών.
Να είστε γενναιόδωροι με το λάδι και να το εφαρμόζετε όσο συχνά επιθυμείτε. Για καλύτερο αποτέλεσμα να το εφαρμόσετε μετά από μπάνιο όταν οι πόροι είναι ανοιχτοί, έτσι ώστε το δέρμα να μπορεί να ενυδατωθεί βαθιά και πριν πάτε για ύπνο για να μειώσετε τις νεκρές νιφάδες του δέρματος που πέφτουν διαχωρισμένες τη νύχτα.
Τι δεν επιτρέπεται…
Τα πικάντικα τρόφιμα, το κόκκινο κρέας και τα τρόφιμα που αυξάνουν τη θερμότητα στο σώμα, όπως οι κρόκοι αυγών, ο καφές θα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς. Το ίδιο τα τηγανητά τρόφιμα και τα πρόχειρα φαγητά. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν ευαισθησία σε τρόφιμα πλούσια σε γλουτένη, η οποία απαντάται σε σίκαλη, σιτάρι και κριθάρι. Η αποφυγή τέτοιων τροφών μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση των συμπτωμάτων.
Την ίδια στιγμή, εκτός από τη διατροφή σημαντικό ρόλο παίζει και η άσκηση. Η αδράνεια δεν βοηθάει. Το τρέξιμο και γενικότερα κάθε σωματική δραστηριότητα είναι απόλυτα χρήσιμες κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Η γιόγκα και ο διαλογισμός επίσης.
Γιώργος Παπαδημητρόπουλος