«Παγκόσμια κάλυψη υγείας για όλους και παντού»
Με το προαναφερόμενο θέμα και έχοντας για σλόγκαν το «υγεία για όλους», ο φετινός 70ός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας επιδιώκει όχι μόνο να μας ευαισθητοποιήσει και να μας κινητοποιήσει αλλά και να μας εμπνεύσει, υπενθυμίζοντάς μας ότι η υγεία αποτελεί ένα πανανθρώπινο δικαίωμα. Κανείς δεν πρέπει να αρρωσταίνει ή να πεθαίνει επειδή είναι φτωχός ή επειδή δεν έχει πρόσβαση στις απαιτούμενες υγειονομικές υπηρεσίες.
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο από ολόκληρο τον κόσμο, υπό την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), με απώτερο σκοπό να τραβήξει την προσοχή των ανθρώπων στη σημασία της υγείας. Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας διεξήχθη για πρώτη φορά το 1948 στη Γενεύη από τον Π.Ο.Υ., όπου αποφασίστηκε να εορτάζεται εφεξής η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στις 7 Απριλίου κάθε χρόνο. Η πρώτη χρονιά εορτασμού της σε όλο τον κόσμο ήταν το 1950. Ποικίλες εκδηλώσεις σχετικές με το συγκεκριμένο θέμα οργανώνονται σε διεθνές και εθνικό επίπεδο από τον Π.Ο.Υ. Ένα συγκεκριμένο ιατρικό θέμα επιλέγεται κάθε φορά ως προμετωπίδα του εορτασμού αλλά και ως αντικείμενο έρευνας, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για ολόκληρη τη χρονιά. Για παράδειγμα η ανάγκη για Παγκόσμια Εξάλειψη της Πολιομυελίτιδας ήταν ένα από τα ειδικά θέματα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας το 1995. Από τότε, οι περισσότερες χώρες έχουν απαλλαγεί από αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια, ενώ σε άλλα μέρη του κόσμου το επίπεδο ευαισθητοποίησής τους έχει αυξηθεί. Οι δράσεις του Π.Ο.Υ που εποπτεύεται από τον Ο.Η.Ε. και τα πολύτιμα στατιστικά στοιχεία που διαθέτει από διάφορες εκθέσεις υγείας, έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια μετατροπής της ανθρωπότητας σε έναν πραγματικά υγιή κόσμο.
Πώς εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο τόσο από τις κυβερνήσεις όσο και από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις ΜΚΟ συμπεριλαμβανομένων και διαφόρων οργανώσεων υγείας, οργανώνοντας ενημερωτικά προγράμματα που σχετίζονται με θέματα δημόσιας υγείας και ευαισθητοποίησης. Οι συμμετέχουσες οργανώσεις προβάλλουν τις δραστηριότητές τους και υποστηρίζονται από δελτία τύπου και ανακοινώσεις στα ΜΜΕ. Επιπλέον, οι υγειονομικές αρχές από διαφορετικές χώρες συμμετέχουν στον εορτασμό, διακηρύσσοντας τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν διάφορα ζητήματα υγείας.
Γιατί εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
Η γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας επικεντρώνεται στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής, προσφέροντας συμβουλές για καλύτερη υγεία και προάγοντας υγιεινότερες συνήθειες διαβίωσης. Οι σημερινοί νέοι έχουν επίσης τους ίδιους στόχους, ελπίζοντας στον σημαντικό περιορισμό και την εξάλειψη σοβαρών και θανατηφόρων ασθενειών όπως το AIDS και ο ιός HIV. Επικίνδυνοι φορείς ασθενειών όπως είναι τα κουνούπια (ελονοσία, δάγκειος πυρετός, κίτρινος πυρετός κ.λπ.), τα τσιμπούρια, τα σαλιγκάρια , οι κοριοί, οι σκνίπες και κλπ. επισημαίνονται επίσης από τον Π.Ο.Υ. ώστε να απαλλαχθεί ο κόσμος από ένα ευρύ φάσμα ασθενειών που προκαλούνται από παράσιτα και παθογόνα. Παρέχει καλύτερη πρόληψη και θεραπευτική αγωγή από τις μεταδιδόμενες ασθένειες από φορείς και ταξιδιώτες από μια χώρα σε άλλη. Ο Π.Ο.Υ. υποστηρίζει τις προσπάθειες διαφόρων υγειονομικών αρχών σε παγκόσμια βάση για μια καλύτερη ζωή, χωρίς ασθένειες.
Μερικοί από τους στόχους της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας
- Η αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού για διάφορα αίτια υγείας.
- Η παροχή λεπτομερών γνώσεων για την πρόληψη από διάφορες ασθένειες και τις επιπλοκές τους.
- Η ενθάρρυνση των πιο ευάλωτων ομάδων ανθρώπων ώστε να αναζητούν άμεσα ιατρική φροντίδα για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν και να ακολουθούν σωστά τη φαρμακευτική τους αγωγή.
- Η παρακίνηση των παγκόσμιων υγειονομικών αρχών ώστε να καταβάλουν προσπάθειες και από πλευράς τους για τη δημιουργία υγιούς περιβάλλοντος στη χώρα τους.
- Η προστασία των ευάλωτων σε ασθένειες οικογενειών.
- Η ενημέρωση και καθοδήγηση των ταξιδιωτών σχετικά με το πώς θα προστατεύονται από μεταδιδόμενες ασθένειες.
Στη φετινή 70ή επέτειο, ο Π.Ο.Υ. καλεί τους ηγέτες του κόσμου να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όταν συμφώνησαν τους στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης το 2015 και δεσμεύτηκαν για συγκεκριμένα βήματα για την προώθηση της «Υγείας για Όλους». Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι όλοι, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βασικές. ποιοτικές υπηρεσίες υγείας χωρίς να αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω οικονομικών δυσκολιών. Η παγκόσμια κάλυψη υγείας είναι η ισχυρότερη έννοια που έχει να προσφέρει η δημόσια υγεία και αποτελεί χαρακτηριστικό της δέσμευσης των κυβερνήσεων να βελτιώσουν την ευημερία όλων των ανθρώπων της χώρας τους. Οι χώρες αντιμετωπίζουν το θέμα της παγκόσμιας υγειονομικής κάλυψης με διάφορους τρόπους, αλλά η κάθε μια μπορεί να συνεισφέρει στο γενικό καλό. Σημερινή πρόκληση για τον Π.Ο.Υ. αποτελεί το γεγονός ότι τουλάχιστον οι μισοί άνθρωποι στον κόσμο δεν είναι σε θέση να αποκτήσουν βασικές υπηρεσίες υγείας. Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, αναγκάζονται να επιβιώσουν με μόλις 1,90 δολάρια ή λιγότερο ημερησίως, επειδή πρέπει να πληρώσουν για υπηρεσίες υγείας από τις δικές τους τσέπες. Ποια θα ήταν όμως η λύση; Τις τελευταίες δεκαετίες, η παγκόσμια υγειονομική κάλυψη έχει αναδειχθεί ως βασική στρατηγική για την επίτευξη προόδου προς την κατεύθυνση των στόχων που αφορούν την υγεία και τους ευρύτερους αναπτυξιακούς στόχους. Η πρόσβαση σε ποιοτική περίθαλψη και η οικονομική προστασία όχι μόνο ενισχύει την υγεία των ανθρώπων και το προσδόκιμο ζωής, αλλά παράλληλα, προστατεύει τις χώρες από τις επιδημίες, μειώνει τη φτώχεια και τον κίνδυνο πείνας, δημιουργεί θέσεις εργασίας, οδηγεί στην οικονομική ανάπτυξη και ενισχύει την ισότητα των φύλων.
Φωτεινή Πουρνάρα