Ιανουάριος, ο μήνας της αποτοξίνωσης

Επικεντρώστε το μυαλό, το σώμα και τη γεύση σε υγιεινές, νόστιμες και θρεπτικές τροφές. Αντί να βάλετε αυστηρούς περιορισμούς στις ομάδες τροφίμων που καταναλώνετε, επιλέξτε νέες γεύσεις, υφές, υλικά και τεχνικές μαγειρικής που βασίζονται σε υγιεινά συστατικά.

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022

Ιδέες για δείπνα

Εξωτικό πιάτο curry με κουνουπίδι, πατάτες και ρεβίθια.

Αυτή η ιδιαίτερη χορτοφαγική θρεπτική συνταγή έχει άρωμα Ινδίας και ετοιμάζεται σε 45 λεπτά. 

Υλικά για  6 μερίδες:

  • 1 μεγάλο κουνουπίδι (περίπου 1 κιλό)
  • 400 γρ. πατάτες
  • αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο , πολτοποιημένες
  • 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ (2,5 περίπου εκατ.)  ψιλοκομμένο
  • 2 κ.γ. κόλιανδρο
  • 2 κ.γ. κύμινο
  • 1/4 κ.γ.  κάρδαμο
  • 1 πρέζα γλυκό μπούκοβο
  • 2 αστεροειδείς γλυκάνισοι (προαιρετικά)
  • 800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 500 γρ. βρασμένα ρεβίθια
  • 2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
  • 1 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών garam masala
  • 3/4 φλ. ελαφρύ γάλα καρύδας 
  • 1 μεγάλο ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι  και  φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Κόβουμε το κουνουπίδι σε μεσαίου μεγέθους μπουκετάκια και τις πατάτες σε μεγάλους κύβους. Τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό να τα καλύπτει.  Αλατίστε γενναιόδωρα. Μόλις πάρουν μια βράση, αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και στραγγίξετε  προσεκτικά σε ένα σουρωτήρι. Τοποθετήστε το σουρωτήρι πάνω από την κατσαρόλα για να μείνουν ζεστά ενώ προετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά.
Ζεστάνετε το λάδι σε ένα μεγάλο, βαρύ τηγάνι ή κατσαρόλα και προσθέστε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το τζίντζερ και σοτάρετε ανακατεύοντας  για περίπου 8 έως 10 λεπτά, ή μέχρι τα κρεμμύδια είναι μαλακώσουν. Προσθέστε κόλιανδρο, κύμινο, κόκκινο πιπέρι, αστεροειδή γλυκάνισο, αλάτι και πιπέρι και μαγειρέψτε ανακατεύοντας για 2 έως 3 λεπτά. Προσθέστε τις ντομάτες , τα ρεβίθια, το κουνουπίδι , τις πατάτες και το ζωμό λαχανικών που πρέπει να καλύπτει όλα τα λαχανικά (αν χρειάζεται συμπληρώστε με λίγο ζεστό νερό και σιγοβράστε το μείγμα για 10 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι το κουνουπίδι και οι πατάτες να μαλακώσουν. Ανακατέψτε το garam masala με το γάλα καρύδας, προσθέστε το στην κατσαρόλα και σιγοβράστε για άλλα 10 λεπτά.  Αλατοπιπερώστε και τελειώστε ρίχνοντας τον φρέσκο κόλιανδρο.  Μην φοβάστε το  αλάτι – αυτό το πιάτο το χρειάζεται! Σερβίρετε προαιρετικά με ρύζι, αραβικές πιτούλες ή χωριάτικο ψωμί.

Σιγανομαγειρεμένο λεμονάτο κοτόπουλο κατσαρόλας

Όταν η ζωή σας δίνει λεμόνια (ή κρύες, συννεφιασμένες μέρες) φτιάξτε… λεμονάτο κοτόπουλο με λαχανικά και κριθαράκι ή πένες.

Υλικά για 6-8 μερίδες:

  • 5 κ. σ. ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ½ κιλό φιλέτα κοτόπουλου από μπούτι χωρίς πέτσα κομμένα σε μπουκιές
  • 4 καρότα, κομμένα σε φέτες
  • 2 μίσχους σέλερυ, ψιλοκομμένους
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
  • 1 πράσο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 5 φλιτζάνια ζωμό κότας
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 3 κ. σ.χυμό λεμονιού
  • 1 φλιτζάνι κριθαράκι ή 250 γρ. πένες
  • 2 κ.σ. φρέσκο εστραγκόν, ψιλοκομμένο

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε 2 κ. σ.  λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βάλτε το αλεύρι σε ένα ρηχό μπολ και ανακατέψτε το με 1 κ. γ. αλάτι και 1 κ.γ. πιπέρι. Πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με το αλεύρι, τινάζουμε την περίσσεια και βάζουμε τη μισή ποσότητα του κοτόπουλου στην κατσαρόλα. Σοτάρετε μέχρι να ροδίσει, περίπου 2 λεπτά σε κάθε πλευρά και μεταφέρετε το κοτόπουλο σε ένα μπολ. Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία με το υπόλοιπο κοτόπουλο προσθέτοντας άλλες 2 κ.σ. λάδι. Αφού συμπληρώσετε και την υπόλοιπη κουταλιά λάδι, ρίξτε τα καρότα, το σέλερυ και το κρεμμύδι και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά. Προσθέστε το πράσο,  το σκόρδο, αλατοπιπερώστε και στη συνέχεια ρίξτε το ζωμό κοτόπουλου και το νερό και αφήστε να πάρει βράση. Καλύψτε και σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για περίπου 20 λεπτά.
Προσθέστε το κριθαράκι ή τις πένες και σιγοβράστε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να  μαλακώσουν. Αν χρειαστεί, συμπληρώνετε λίγο βραστό νερό. Ανακατέψτε το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και πασπαλίστε με το εστραγκόν. 

Χορτοφαγικά Burgers με γλυκοπατάτα, κινόα και μαύρα φασόλια

Τίποτε δεν συγκρίνεται με τα σπιτικά αυτά λαχταριστά burgers λαχανικών.  Ανακαλύψτε τη χαρά να τα φτιάχνετε εσείς οι ίδιοι, με τα λαχανικά και τα μπαχαρικά που σας προτείνουμε σε έναν συνδυασμό που χορταίνει αλλά και απογειώνει γευστικά.

Υλικά για 4 burgers:

Για τα μπιφτέκια:

  • 400 γρ. γλυκοπατάτες, κομμένες στη μέση κατά μήκος
  • 3/4 φλ. ψιλοκομμένο λευκό κρεμμύδι
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 1 καυτερή πιπεριά σε κύβους χωρίς τους σπόρους ή λίγο καυτερό μπούκοβο
  • 450 γρ. βρασμένα μαύρα φασόλια
  • ¼ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • 1 φλιτζάνι βρασμένη κινόα
  • Ελαιόλαδο
  • αλάτι

Για το spread αβοκάντο:

  • 1 αβοκάντο καθαρισμένο
  • λίγο φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 2 κ. γ. ξίδι από λευκό κρασί

Για τη λαχανοσαλάτα:

  • 1 φλ. Κόκκινο λάχανο σε λεπτές φέτες
  • 2 κ.σ. ξίδι από ρύζι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ. γ. ζάχαρη

4 ψωμάκια για burgers

Ετοιμάζετε τα burgers:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Καλύψτε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο και ακουμπήστε τις κομμένες γλυκοπατάτες αφού τις περιχύσετε με  1 ½ κ.σ. ελαιόλαδο και αλάτι. Τις ψήνετε  για 30 λεπτά τσεκάροντας τις μετά τα πρώτα 15 λεπτά.
Ζεσταίνετε 2 κ.γ. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αλατίστε, σοτάρετε για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά  και μαγειρέψτε για άλλα 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας.  Βγάλτε το τηγάνι από τη φωτιά.  Μόλις ψηθούν οι γλυκοπατάτες, τις αφήνετε να κρυώσουν εκτός φούρνου και ξεφλουδίστε τις. Βάλτε τη σάρκα τους  σε ένα μπολ και λιώστε την με ένα πιρούνι. Προσθέστε με τη σειρά ανακατεύοντας απαλά το μαγειρεμένο κρεμμύδι,  το σκόρδο,  την ψιλοκομμένη πιπεριά ή το μπούκοβο, τα μαύρα φασόλια,το αλεύρι, το σκόρδο και την καπνιστή πάπρικα. Μόλις ενσωματωθούν όλα τα υλικά στο μείγμα, αναμείξτε την κινόα.
Καλύψτε ένα πιάτο με λαδόκολλα. Βάλτε μια ποσότητα ίση με ¼ φλ.  από το  μείγμα στα χέρια σας, πλάστε το σε burger και ακουμπήστε το στο πιάτο με τη λαδόκολλα. Σκεπάστε με άλλο ένα κομμάτι λαδόκολλας και επαναλάβετε φτιάχνοντας και τα υπόλοιπα burgers.  Βάλτε τα στο ψυγείο για 30 λεπτά. Ρίξτε 1 κ. σ. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Προσθέστε τα burgers και ψήστε τα για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, ή μέχρι να ροδίσουν. Μεταφέτετε τα μαγειρεμένα burgers σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αλουμινόχαρτο και ψήστε τα στο φούρνο, στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά, γυρίζοντάς τα προσεκτικά στο ενδιάμεσο.

Spread αβοκάντο: Χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ, πολτοποιείστε το αβοκάντο με το κόλιανδρο, το σκόρδο, ½ κ.γ. αλάτι και το ξύδι μέχρι να γίνει λείο.

Λαχανοσαλάτα: Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το κομμένο κόκκινο λάχανο με το ξύδι, το αλάτι και τη ζάχαρη και το αφήνεται να τραβήξει  για 10 λεπτά.

Συναρμολογείστε το Burger: Βάλτε δύο burgers λαχανικών πάνω από το κάτω μισό του ψωμιού. Από πάνω βάλτε λαχανοσαλάτα και αλείψτε με το μείγμα αβοκάντο. Βάλτε το άλλο μισό ψωμάκι και απολαύστε!

Φωτογραφία από τον χρήστη ROMAN ODINTSOV στο Pexels

Όροι: 
Κατηγοριες: