12 τρόφιμα για την αντιμετώπιση του διαβήτη
Εναλλακτικές ή συμπληρωματικές θεραπείες έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων με διαβήτη. Η προοπτική του ελέγχου των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ή η μικρότερη εξάρτηση από τις ενέσεις ινσουλίνης με τη λήψη συμπληρωμάτων από βότανα ή βιταμίνες μέσα από το «φαρμακείο της φύσης» είναι σίγουρα ελκυστική.
Μια σειρά από βότανα, μπαχαρικά και συμπληρώματα διατροφής που μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στο καθημερινό διατροφικό μας πρόγραμμα, φαίνεται ότι μπορεί να ενισχύσουν τις προσπάθειες για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να μειώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη. Τα αποτελέσματα ερευνών της σύγχρονης επιστήμης τα τελευταία χρόνια σε ζώα, δείχνουν πως είναι ιδιαίτερα πιθανή μια σχέση μεταξύ βοτανικής θεραπείας και βελτίωσης του ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα. Όταν πρόκειται για την διαχείριση του διαβήτη στους ανθρώπους, οι επιστήμονες προτιμούν να χρησιμοποιούν τον όρο «συμπληρωματική αντιμετώπιση» παρά «εναλλακτική θεραπεία» στο πρόγραμμα που έχει ορίσει ο εκάστοτε γιατρός καθώς οι επιστημονικές αποδείξεις και μελέτες είναι αρκετά περιορισμένες μέχρι σήμερα.
Τριγωνέλλα (fenugreek)
Λόγω του αμινοξέος 4-υδροξυ-ισολευκίνη που περιέχει, ελέγχει την απελευθέρωση της ινσουλίνης και αποκαθιστά την ισορροπία των επιπέδων σακχάρου και στους δύο τύπους διαβήτη.
Κανέλα
Η χρήση της έχει συνδεθεί με μειωμένη γλυκοζυλίωση των πρωτεϊνών. Η γλυκοζυλίωση είναι μία ανεπιθύμητη χημική αντίδραση που παρατηρείται ότι συμβαίνει ταχύτερα σε διαβητικούς και από τις βασικές αιτίες της βλάβης των ιστών που σχετίζονται με τα ανεξέλεγκτα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η κανέλα μειώνει την ταχύτητα αδειάσματος του στομαχιού και συνεπώς τις απότομες αυξήσεις των συγκεντρώσεων ζαχάρου στο αίμα μετά από τα γεύματα. Επίσης βελτιώνει την αποτελεσματικότητα ή ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη.
Κουρκουμάς
Όχι μόνο μειώνει τη χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα, αλλά ρυθμίζει τα υποπροϊόντα της γλυκοζυλίωσης (AGEs), τα οποία είναι επιβλαβή για όσους πάσχουν από την ασθένεια.
Τζίντζερ
Θεωρείται ότι μειώνει το σάκχαρο αίματος νηστείας και τα επίπεδα της HbA1c και οι δραστικές του ενώσεις προλαμβάνουν αλλαγές στις πρωτεΐνες που προκαλούνται από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα, τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία.
Δενδρολίβανο
Είναι αποτελεσματικό στην αποτροπή της φλεγμονής, ενώ το ενεργό φυτοχημικό που διαθέτει, η καρνοσόλη, βοηθά τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο.
Κρεμμύδι
Οι δραστικές ενώσεις θείου (APDS) αλλά και τα φλαβονοειδή όπως η κερσετίνη που περιέχει, φαίνεται ότι μπλοκάρουν την κατανομή της ινσουλίνης από το ήπαρ και, ενδεχομένως, διεγείρουν την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας.
Χρώμιο & Μαγνήσιο
Οι διαβητικοί ή τα άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη, οι οποίοι έχουν επίσης υψηλά επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης μπορούν να ωφεληθούν βελτιώνοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους.
Αλόη Βέρα
Περιέχει γλυκομανάννη, μια υδατοδιαλυτή διαιτητική ίνα που έχει υπογλυκαιμική δράση. Η ημικυτταρίνη, οι ανθρακινόνες, οι οργανικές φαινόλες και οι λεκτίνες που υπάρχουν στο τζελ αλόης, θεωρούνται ότι συμβάλλουν στη διατήρηση των χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Mύρτιλλα Bilberry
Οι ανθοκυανίνες, τα φλαβονοειδή που περιέχονται στα μύρτιλλα (ειδικά τα Bilberry) είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν το φυσιολογικό σχηματισμό του συνδετικού ιστού και την ενδυνάμωση των τριχοειδών αγγείων στο σώμα, αποτρέποντας την πάχυνση των αιμοφόρων αγγείων λόγω διαβήτη.
Βερβερίνη
Eίναι μια βιοδραστική αλκαλοειδής ουσία των φυτών βερβερίδων. Φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και την αύξηση της γλυκόλυσης.
Μαύρο κύμινο
Το μαύρο κύμινο ή μαυροσούσαμο ή μαυροκούκι περιέχει χημικές ουσίες με έντονη αντιοξειδωτική δράση, η βασικότερη των οποίων είναι η θυμοκινόνη η οποία προστατεύει την κυτταρική βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.
Σκόρδο
Σε κάποιες μελέτες φαίνεται να μείωσε το σάκχαρο του αίματος αυξάνοντας ταυτόχρονα την έκκριση της ινσουλίνης και επιβράδυνε την αποικοδόμηση της ινσουλίνης.
Κόλιανδρος
Στο εργαστήριο, το εκχύλισμα κόλιανδρου φάνηκε να αναστέλλει τα ένζυμα που βοηθούν στο σπάσιμο των σύνθετων υδατανθράκων σε σάκχαρα.