Η κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι πια στη μόδα, ειδικά για τους νέους
Ο αριθμός των εφήβων και των νέων που αποφεύγουν το αλκοόλ έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε μια δεκαετία σύμφωνα με έρευνες που δείχνουν ότι η νέα γενιά θεωρεί ότι το να μην καταναλώνει κανείς οινοπνευματώδη ποτά είναι ολοένα και περισσότερο «mainstream», ενώ το μεθύσι δεν πια «cool».
Το αλκοόλ, ειδικά για τους εφήβους αποτελεί ένα κοινωνικό μέσο. Είναι ένας τρόπος για να γνωρίσουν άλλους ανθρώπους, να αποκτήσουν θάρρος για ορισμένα πράγματα αλλά και να αλληλοεπιδράσουν κοινωνικά. Οι Millenials, ή αλλιώς η Generation Y, δηλαδή η γενιά των νέων που γεννήθηκαν μεταξύ του 1980 και του 2000 φαίνεται, σύμφωνα με πρόσφατη Βρετανική έρευνα, να καταναλώνουν συνειδητά λιγότερο αλκοόλ από ό,τι πριν από μια δεκαετία και η αποχή αυτή είναι της μόδας.
Οι ερευνητές από το University College London δήλωσαν ότι η αποχή από το αλκοόλ έγινε πιο trendy μεταξύ των νέων ηλικίας 16 έως 24 ετών στην Αγγλία μετά τη δημοσίευση αυτής της μελέτης στην οποία συμμετείχαν περίπου 10.000 νέοι και η οποία έδειξε αύξηση των νέων ανθρώπων που επιλέγουν να πίνουν λιγότερο αλκοόλ, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις ούτε καν το αγγίζει. Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι 29% από αυτούς αυτοαποκαλούνται μη πότες, σε σύγκριση με ένα 18% το 2005, ενώ οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δεν είχαν πιει την προηγούμενη εβδομάδα. Τα νέα δεδομένα που δημοσιεύονται στο BMC Public Health, αποκάλυψαν ότι το ποσοστό αυτών που απέχουν σε όλη τους τη ζωή από το οινόπνευμα αυξήθηκε από 9% το 2005 στο 17% μια δεκαετία αργότερα. Οι εμπειρογνώμονες του UCL μελέτησαν δεδομένα από την ετήσια έρευνα Health Survey for England και διαπίστωσαν ότι πράγματι οι νέοι γυρίζουν την πλάτη τους στο αλκοόλ.
Το 2005, δύο στους πέντε (43%) παραδέχθηκαν κατανάλωση άνω των συνιστομένων ορίων, αλλά το ποσοστό αυτό έπεσε μόλις στο 28% δέκα χρόνια αργότερα. Τα ποσοστά της κατανάλωσης αλκοόλ επίσης μειώθηκαν από 27% σε 18% κατά την ίδια περίοδο. Ωστόσο, τα αυξημένα ποσοστά μη κατανάλωσης οινοπνεύματος δεν παρατηρήθηκαν μεταξύ των καπνιστών, των εθνικών μειονοτήτων και των ατόμων με κακή ψυχική υγεία, σύμφωνα με την μελέτη. «Οι αυξήσεις στα άτομα που δεν καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά βρέθηκαν σε ένα ευρύ φάσμα ομάδων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ζουν στις βόρειες ή νότιες περιοχές της Αγγλίας, μεταξύ του λευκού πληθυσμού, των ατόμων με πλήρη εκπαίδευση, με κανονική εργασία, από όλες τις κοινωνικές τάξεις και ομάδες με καλύτερη υγεία», δήλωσε η Dr. Linda Ng Fat, επικεφαλής της μελέτης. «Το γεγονός ότι η αύξηση της μη κατανάλωσης αλκοόλ βρέθηκε σε πολλές διαφορετικές ομάδες υποδηλώνει ότι η αποχή μπορεί να γίνεται πιο mainstream για τους νέους ανθρώπους, κάτι που θα μπορούσε να προκληθεί από πολιτιστικούς παράγοντες. Η αύξηση των νέων που επιλέγουν να μην πίνουν αλκοόλ υποδηλώνει ότι αυτή η συμπεριφορά μπορεί να γίνει πιο αποδεκτή, ενώ οι επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να θεωρείται λιγότερο κανονική», πρόσθεσε.
Σε μια ξεχωριστή προηγούμενη έρευνα φάνηκε ότι οι Millenials αποφεύγουν να μεθούν επειδή το βλέπουν σαν κάτι που κάνουν οι ηλικιωμένοι. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο ένας στους δέκα θεωρεί το μεθύσι “cool”. Είναι πολύ πιο πιθανό να το θεωρήσουν «αξιολύπητο» ή «ενοχλητικό», με τέσσερις στους δέκα να έχουν γενικά αρνητική άποψη για κάποιον που είναι μεθυσμένος. Οι ειδικοί πρότειναν ότι οι νέοι αυτών των ηλικιών δεν χρησιμοποιούν το αλκοόλ για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους επειδή νοιώθουν πιο άνετα να μιλούν ανοιχτά για αυτά. Οι στατιστικές του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν αύξηση κατά 20% του αριθμού των ατόμων ηλικίας 65 ετών και πάνω τα οποία την τελευταία δεκαετία καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά πάνω από τα συνιστώμενα όρια, ενώ οι ηλικιωμένοι πότες είναι η μόνη ομάδα που δυστυχώς συνεχίζει να παρουσιάζει άνοδο.
Ομάδες εκστρατείας για την υγεία επικρότησαν τα ευρήματα της μελέτης του UCL. Η Βρετανία έχει δει δραστικότερες μειώσεις στην εφηβική κατανάλωση αλκοόλ από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα από το 2002, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO). Μόνο μια στις δέκα Βρεττανές έφηβες κατανάλωναν αλκοόλ εβδομαδιαία το 2014, από περίπου το 50% το 2002, δήλωσε ο WHO. Όλα αυτά είναι φυσικά πολύ καλά νέα αλλά θα πρέπει να βρεθούν και οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές, να κατανοηθούν σωστά, με μακροπρόθεσμες μελέτες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τους νέους να συνεχίσουν να ελαττώνουν το αλκοόλ ή ακόμη και να απέχουν εντελώς από αυτό, όπως και να σημειωθούν οι αντίστοιχες μειώσεις και σε άλλες ηλικιακές ομάδες.
Φωτεινή Πουρνάρα