Μπράντι: Ο… αλκοολούχος σύμμαχος της υγείας μας

Για μερικούς η γεύση του μπράντι είναι ταυτισμένη με αυτήν της καλής ζωής και δεν είναι πολύ μακριά η εποχή που αποτελούσε εκλεκτό κέρασμα στα ελληνικά αστικά σπίτια, πλάι στα λικέρ, αλλά και επιστέγασμα ενός εξαιρετικού δείπνου, συνοδεύοντας ενίοτε και ένα καλό πούρο. Πόσοι, όμως, είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι το κονιάκ έχει και ευεργετικές συνέπειες για την υγεία; 

 

Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018

Παρά το γεγονός ότι έχει Γαλλική καταγωγή, το μπράντι αποτελεί ολλανδική ιδέα, που πρακτικά εφαρμόστηκε από τους Γάλλους. Πρέπει να γυρίσουμε πολύ πίσω, στον 16ο αιώνα, τότε που η μικρή πόλη του Κονιάκ, ήταν σημαντικό εμπορικό κέντρο για την εκμετάλλευση του άλατος και τη μεταφορά του οίνου. Τα ολλανδικά καράβια προμηθεύονταν το κρασί της περιοχής και το μετέφεραν προς πώληση. Στη διάρκεια του ταξιδιού, όμως, το χαμηλόβαθμο κρασί αλλοιωνόταν και υποβαθμιζόταν σημαντικά. Οι ταξιδευτές Ολλανδοί, έδωσαν τη λύση, προτείνοντας τη συμπύκνωση του οίνου με απόσταξη. 

Οι Γάλλοι το δοκίμασαν Έκαναν την πρώτη απόσταξη του κρασιού και διαπίστωσαν ότι έτσι διατηρείται καλύτερα. Από περιέργεια, επαναποστάξανε και μόλις γεύτηκαν το προϊόν της δεύτερης απόσταξης, κατάλαβαν ότι προέκυψε κάτι καλό, περισσότερο φινετσάτο και ευχάριστο. Κάτι δηλαδή που ξεπερνούσε κατά πολύ το κρασί της περιοχής. Αυτό σηματοδότησε τη γέννηση του brandy, που οι Ολλανδοί ονόμασαν «καμένο κρασί». Μπράντι παράγεται σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά μόνο το brandy που παράγεται στην περιοχή του Κονιάκ, τηρώντας μια σειρά αυστηρών κανονισμών, μπορεί να ονομάζεται Kονιάκ…

Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα και ασυνήθιστα οφέλη για την υγεία περιλαμβάνουν την ικανότητά του να επιβραδύνει τα σημάδια της γήρανσης, τη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου, την ενίσχυση της υγείας της καρδιάς, τη βελτίωση του ύπνου, ακόμα και τον έλεγχο του βάρους, ενώ μειώνει αναπνευστικά προβλήματα, και αυξάνει την αντοχή του ανοσοποιητικού συστήματος

Ας δούμε, όμως, τα οφέλη από την κατανάλωση του μπράντι με… μέτρο, όπως άλλωστε οφείλουμε να κάνουμε με όλα τα οινοπνευματώδη ποτά. 

Καρδιά

Όταν πίνεται με μέτρο, έρευνες έχει δείξει ότι το απόσταγμα αυτό περιέχει ένα ευρύ φάσμα των ευεργετικών αντιοξειδωτικών, όπως και το κρασί από το οποίο προέρχεται. Μπορεί να μειώσει πραγματικά το ποσό της αρνητικής χοληστερόλης στην καρδιά, βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων χοληστερόλης στον οργανισμό και στην  πρόληψη της αθηροσκλήρωσης (σκλήρυνση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων (αρτηρίες) που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα).  Ένα μόνο ποτήρι μετά το φαγητό συνιστάται ως ένα ασφαλές και ωφέλιμο ποσό.

Αντιοξειδωτικό

Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις που βρίσκονται στο κονιάκ, μερικές από τις οποίες έχουν αποδοθεί στην παρουσία του χαλκού σε ορισμένα από τα βαρέλια παλαίωσης, μπορεί να έχει ισχυρή επίδραση στον οργανισμό. Τα αντιοξειδωτικά είναι οργανικές ενώσεις και ουσίες που εξαλείφουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας ή εξουδετερώνουν τα αποτελέσματά τους. Οι ελεύθερες ρίζες είναι τα επικίνδυνα υποπροϊόντα του κυτταρικού μεταβολισμού που μπορεί να προκαλέσουν τα υγιή κύτταρα του οργανισμού μας να μεταλλαχθούν ή να υποβληθούν σε απόπτωση (κυτταρικό θάνατο). Τα αντιοξειδωτικά κρατάνε ζωντανά τα κύτταρα στο δέρμα, τα μαλλιά, τα εσωτερικά όργανα, και τον εγκέφαλο. Ως εκ τούτου, το μπράντυ έχει δειχθεί ότι αποτρέπει αποτελεσματικά ορισμένους τύπους συμπτωμάτων της γήρανσης, συμπεριλαμβανομένων των ρυτίδων στο δέρμα, μνήμης, κακής όρασης, και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Καρκίνος

Αν και υπάρχουν ορισμένες μορφές καρκίνου που επιδεινώνονται από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το μπράντυ έχει συνδεθεί με τη θεραπεία ή την πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου. Μία από τις βασικές συνιστώσες του κονιάκ είναι ελλαγικό οξύ, το οποίο είναι μια ισχυρή οργανική ένωση που μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Κυρίως αφορά τον καρκίνο στα γεννητικά όργανα και επιτυγχάνεται με την ενεργοποίηση ενός ορισμένου γονιδίου (με ελλαγικό οξύ) που αναστέλλει την ανάπτυξη και τη μετάσταση των καρκινικών κυττάρων!

Ύπνος

Το αλκοόλ γενικώς βοηθά στο να κοιμόμαστε καλύτερα. Το μπράντι, ωστόσο, μπορεί να επιδράσει καλύτερα, αφού είναι χαλαρωτικό, ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος και έχει ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν να προκαλέσουν υγιεινό, ξεκούραστο ύπνο. Είναι γεγονός ότι η υψηλή περιεκτικότητά του σε αλκοόλ, βοηθάει ακόμα περισσότερο στο να νυστάξει κανείς… 

Βάρος

Σε αντίθεση τα ποτά που περιέχουν υδατάνθρακες, όπως η μπύρα, το κονιάκ δεν περιέχει υδατάνθρακες και δεν σας φουσκώσει. Μπορείτε να απολαύσετε ως απεριτίφ, χωρίς να καταστρέφει την όρεξή σας, αφού δεν περιέχει ζάχαρη για να σας κόψει την όρεξη και να την μετατρέψει σε λίπος που θα το αποθηκεύσει ο οργανισμός σας.  

Αναπνευστικό

Παραδοσιακά, το μπράντι έχει χρησιμοποιηθεί ως ένα αποτελεσματικό μέσο για την ανακούφιση αναπνευστικών προβλημάτων, όπως βήχα ή πονόλαιμο. Η ισχυρή περιεκτικότητα σε αλκοόλη μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των βακτηρίων και χαλαρώνει φλέγμα και βλέννας, λειτουργώντας έτσι ως ένα είδος αποχρεμπτικού. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του μπορεί επίσης να απαλύνουν τον ερεθισμό που προκαλεί βήχα και πονόλαιμο.

Ανοσοποιητικό

Για εκατοντάδες χρόνια, το μπράντι έχει προβληθεί ως μια παραδοσιακή λύση για το κοινό κρυολόγημα ή γρίπη. Οι φυσικές ιδιότητες προκαλούν υγιεινό ύπνο ενώ η αντιβακτηριακές ιδιότητες  του αλκοόλ κάνουν αυτό το ποτό σύμμαχο του ανοσοποιητικού συστήματος.  Μπορεί να εξαλείψει τους παθογόνους παράγοντες που βρίσκονται μέσα στο σύστημα του οργανισμού σας με τη βοήθεια των αντιοξειδωτικών του.

Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όλοι, είναι ότι τα οινοπνευματώδη ποτά προκαλούν εθισμό και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Επίσης πριν ξεκινήσετε να πίνετε συστηματικά ένα ποτηράκι, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. 

Όροι: 
  • ΟΞΕΙΔΩΣΗ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: