Οι διατροφικές ανησυχίες των καταναλωτών διαμορφώνουν τις αλλαγές στον κλάδο των αναψυκτικών
Οι επιπτώσεις από τον πόλεμο κατά της ζάχαρης και των συντηρητικών καθώς και η στροφή του καταναλωτικού κοινού σε φυσικά προϊόντα συνεχίζουν να αποτελούν το μοχλό της καινοτομίας στην ανάπτυξη νέων προϊόντων. Οι εταιρείες αναγκάζονται να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους ώστε να «σβήσουν» τη δίψα των καταναλωτών για μια ανανεωμένη, πιο υγιεινή ταυτότητα και στα αναψυκτικά.
Βελτιστοποίηση του διατροφικού προφίλ των προσφερομένων προϊόντων
Μετά τη συνεχιζόμενη αντίδραση κατά των ζαχαρούχων αναψυκτικών και των τεχνητών συστατικών και πρόσθετων, η υγεία έχει γίνει ένα βασικό κίνητρο αγοράς. Καθώς οι καταναλωτές έχουν ολοένα και μεγαλύτερη ενημέρωση για τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στα διάφορα ροφήματα, οι κατηγορίες που περιλαμβάνουν ποτά με περίσσεια ζάχαρης, ανθρακικά άλατα ή φωσφορικά οξέα αποφεύγονται όλο και περισσότερο και προτιμώνται πιο υγιεινές εναλλακτικές. Η ευθυγράμμιση με την επιθυμία αυτή για υγιεινά προϊόντα, με λίγη ή καθόλου ζάχαρη, που δεν περιέχουν συστατικά διατροφικών γκρίζων ζωνών είναι ζωτικής σημασίας για τις βιομηχανίες αναψυκτικών. Η χρήση φυσικών γλυκαντικών και φυσικών εκχυλισμάτων μπορεί να βοηθήσει τους διάφορους κατασκευαστές όχι μόνο να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση για σημαντική μείωση των θερμίδων, παρέχοντας παράλληλα ποιοτικά και απόλυτα γευστικά αναψυκτικά αλλά και να αναπτύξουν μια περισσότερο ευαισθητοποιημένη εταιρική εικόνα. Σε αυτή την σταδιακή διαδικασία αφαίρεσης της προστιθέμενης ζάχαρης από τα αναψυκτικά έχει επικεντρωθεί στο σύνολό της η ευρωπαϊκή βιομηχανία αναψυκτικών.
Οι καταναλωτές απαιτούν πολύ περισσότερα, όχι μόνο light προϊόντα
Το χαμηλό περιεχόμενο σε θερμίδες είναι το κλειδί των υγιεινών αναψυκτικών αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για τους συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Η καινοτομία οδηγείται από την αναζήτηση υγιεινών ποτών, όχι μόνο με λιγότερες θερμίδες για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος ή προσέχουν τη διατροφή τους, αλλά και με περισσότερα φυσικά συστατικά. Τα τελευταία χρόνια, μικρές και αναδυόμενες εταιρίες κλέβουν το μερίδιο αγοράς στην αγορά υγιεινών τροφίμων και ποτών. Παρατηρείται μια μαζική τάση σε κάθε είδος προϊόντος που περιστρέφεται γύρω από τη φιλοσοφία της υγιεινής, φυσικής διατροφής η οποία, ολοένα και περισσότερο, βρίσκει θερμή υποστήριξη από όσους αποφεύγουν τα παραδοσιακά επεξεργασμένα τρόφιμα, αναζητώντας απλούστερες, πιο οργανικές, φυσικές, φρέσκες και λιγότερο επεξεργασμένες επιλογές.
Το αμφιλεγόμενο φωσφορικό οξύ
Η βιομηχανία αναψυκτικών και ποτών είναι μία από τις πιο δυναμικές βιομηχανίες στον κόσμο. Την τελευταία δεκαετία, λόγω της στροφής των καταναλωτών σε μια ευρεία ποικιλία υγιεινότερων επιλογών, οι πωλήσεις μερικών γνωστών εταιριών-κολοσσών έχουν υποστεί σοβαρές μειώσεις. Το 2016 ήταν η 11η συνεχής προβληματική χρονιά για τα ανθρακούχα αναψυκτικά. Ένα από τα αμφιλεγόμενα συστατικά των αναψυκτικών, κυρίως του τύπου cola, είναι και το φωσφορικό οξύ. Το φωσφορικό οξύ παράγεται από τον ορυκτό φώσφορο, ο οποίος απαντάται φυσιολογικά στο σώμα και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αλλά και την παραγωγή των DNA και RNA, των γενετικών κωδικών. Ο φωσφόρος αρχικά μετατρέπεται σε πεντοξείδιο του φωσφόρου μέσω μιας χημικής διαδικασίας και στη συνέχεια επεξεργάζεται και πάλι για να μετατραπεί σε φωσφορικό οξύ. Το φωσφορικό άλας ή φωσφορικό οξύ είναι μια ουσία που προστίθεται ως ενισχυτικό γεύσης και ως συντηρητικό, καθώς επιμηκύνει την ημερομηνία λήξης ενός προϊόντος. Στο παρελθόν, η χρήση του, όχι μόνο στα αναψυκτικά αλλά και σε άλλα επεξεργασμένα προϊόντα είχε συσχετιστεί με καρδιολογικά και νεφρολογικά προβλήματα, απώλεια μυϊκής μάζας, πρόωρη γήρανση και οστεοπόρωση. Σε περίπτωση συχνής κατανάλωσης αναψυκτικών, το φωσφορικό οξύ μειώνει το pH του στόματος, μετατρέποντας έτσι σε όξινο το σάλιο, με αποτέλεσμα την απώλεια ασβεστίου από τα δόντια που έχει ως συνέπεια και τη γρήγορη καταστροφή του σμάλτου. Μελέτες έχουν δείξει ότι πολλοί έφηβοι έχουν κίτρινα δόντια, γεγονός που αποδίδεται στην υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών. Τα κίτρινα δόντια υποδεικνύουν επίσης τερηδόνα και απώλεια οστικής μάζας. Όταν λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες, παρεμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου. Επειδή τα νεφρά δεν μπορούν να αποθηκεύουν οξέα ή να τα φιλτράρουν πλήρως, αυτά τα οξέα συσσωρεύονται και σχηματίζουν πέτρες σε συνδυασμό και με άλλα άλατα. Σε περίπτωση ακραίων όξινων επιπέδων, οι νεφροί αποτυγχάνουν να πραγματοποιήσουν τον κανονικό κύκλο καθαρισμού, οδηγώντας έτσι σε ασθένειες, όπως η νεφρίτιδα και η ουραιμική δηλητηρίαση. Τέλος, νέα μελέτη ενοχοποιεί την κατανάλωση αναψυκτικών για παχυσαρκία, επιθετικότητα και προβλήματα προσοχής σε μικρά παιδιά.
Αναψυκτικά νέας γενιάς, η απάντηση στην ανάγκη για πιο φυσική και ισορροπημένη διατροφή
Η παγκόσμια ανησυχία σχετικά με την παχυσαρκία και τον διαβήτη και οι απαιτήσεις για όσο το δυνατόν φυσικότερη επεξεργασία έχει επηρεάσει, όπως ήταν αναμενόμενο και την ελληνική αγορά αναψυκτικών και ποτών γενικότερα. Οι εταιρείες επιδιώκουν να διατηρήσουν την ίδια ποιότητα προϊόντος, όσον αφορά την αίσθηση στο στόμα, το προφίλ γεύσης και τη γλυκύτητα, αλλά με λιγότερη ζάχαρη και να προσφέρουν προϊόντα που παράγονται με βιώσιμο τρόπο, επεξεργάζονται ελάχιστα και περιέχουν όσο το δυνατόν περισσότερα φυσικά συστατικά. Η οικονομική κρίση έχει επιφέρει σημαντικές ανατροπές στην αγορά αναψυκτικών, ευνοώντας τις ελληνικές εταιρείες να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο, έναντι των ξένων πολυεθνικών.
Οι εταιρίες της χώρας μας δεν επαναπαύθηκαν στον «οικονομικό πατριωτισμό» των καταναλωτών, αλλά έβαλαν στην αγορά πραγματικά καινοτόμα προϊόντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η γνωστή ΛΟΥΞ, η οποία με τη νέα σειρά αναψυκτικών και cola Λουξ plus ‘n light, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, χωρίς σουκραλόζη και φωσφορικό οξύ, μόνο με φρουκτόζη, σάκχαρα φρούτων και φυτικά γλυκαντικά, βρίσκεται στην αιχμή της καινοτομίας στο συγκεκριμένο χώρο των φυσικών αναψυκτικών . Η σειρά προσφέρει περισσότερο γευστικό αποτέλεσμα, 60% λιγότερες θερμίδες και έξτρα βιταμίνη C. Η τάση για φυσικά συστατικά στα αναψυκτικά και στα ροφήματα αποτέλεσε τεράστιο μοχλό καινοτομίας και οι προβλέψεις δείχνουν ότι η πορεία της ζήτησης θα είναι ανοδική. Η εξεύρεση της σωστής γλυκιάς ισορροπίας αποτελεί μια πρόκληση για τους κατασκευαστές που καλούνται να εξισορροπήσουν τη δημόσια ζήτηση για τη μείωση των προστιθέμενων σακχάρων, με τη δημιουργία απολαυστικών ροφημάτων και την ταυτόχρονη παρουσίαση προϊόντων που στις ετικέτες τους εμφανίζονται μόνο φυσικά και υγιεινά συστατικά.
Φωτεινή Πουρνάρα
Πηγές: healthyeating.sfgate.com , mintel.com, pci-mag.com