Ο καφές μπορεί να είναι ευεργετικός και για τα νεφρά

Καφές για την υγεία των νεφρών; Και όμως! Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα βοήθησαν άτομα με χρόνια νεφρική νόσο να ζήσουν περισσότερο.

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2022

Ο καφές έχει γίνει απαραίτητο συμπλήρωμα του πρωινού - αν όχι το μόνο - εδώ και πολύ καιρό για τους περισσότερους από εμάς. Ο μικρός καφέ καρπός είναι γνωστό ότι έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του οργανισμού. Σύμφωνα με την ΜayoClinic, η συνιστώμενη πρόσληψη καφεΐνης ημερησίως είναι 400 χιλιοστόγραμμα, κάτι που ισοδυναμεί με τρία φλιτζάνια καφέ. Μεγαλύτερη ποσότητα όμως είναι ανθυγιεινή. Πρόσφατη μελέτη Πορτογάλων επιστημόνων που παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο Kidney Week 2017 -  το ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Νεφρολογικής Κοινότητας που έγινε στη Νέα Ορλεάνη, είναι η πρώτη που δείχνει ότι η καφεΐνη μπορεί να είναι σημαντικά ευεργετική για τα άτομα που υποφέρουν από χρόνια νεφρική νόσο. Πολλά εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από αυτή την ασθένεια και όσοι διαγιγνώσκονται γίνονται ευάλωτοι στην ανάπτυξη άλλων ασθενειών όπως η καρδιακή προσβολή ή το εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια ή και θάνατο.

Οι πορτογάλοι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 2.328 ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο που συμμετείχαν στο National Health and Nutrition Examination Survey από το 1999 έως το 2010. Με βάση την κατανάλωση καφεΐνης και τα ποσοστά θνησιμότητας των ασθενών, τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι όσοι ήταν τακτικοί πότες καφέ αύξησαν τις πιθανότητες να παρατείνουν τη ζωή τους. Συγκεκριμένα, όσοι έπιναν δύο φλιτζάνια καθημερινά είχαν 12% πιθανότητες επιβίωσης ενώ εκείνοι που κατανάλωναν τρία φλιτζάνια την ημέρα, 20% αντίστοιχες πιθανότητες. Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι η σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης καφεΐνης και του ποσοστού θνησιμότητας σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο είναι «εξαρτώμενη από τη δόση», πράγμα που σημαίνει ότι η αύξηση του ποσοστού επιβίωσης συμπίπτει με την αύξηση της κατανάλωσης καφεΐνης. "Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι θα πρέπει να γίνει σύσταση στους ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο να πίνουν περισσότερη ποσότητα καφεΐνης, καθώς μπορεί να μειώσουν τα ποσοστά θνησιμότητας", δήλωσε ο Dr. Miguel Bigotte Vieira από το νοσοκομείο North Lisbon Hospital και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. Ο Δρ Vieira πρόσθεσε ότι παράγοντες όπως η ηλικία, η κατανάλωση αλκοόλ, ο ΔΜΣ, η διατροφή, η εκπαίδευση, το οικογενειακό εισόδημα, το φύλο, η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα προηγούμενα εγκεφαλικά επεισόδια ή οι καρδιακές προσβολές, το κάπνισμα και η φυλή δεν επηρέασαν τη συνολική παρατήρηση αυτού του φαινομένου. Ωστόσο, οι επιστήμονες σημείωσαν ότι πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες για να δοθούν πιο συγκεκριμένες ενδείξεις ότι ο καφές μπορεί να έχει τέτοια αποτελέσματα σε διαγνωσμένους ασθενείς.

Υπάρχει περιορισμένη ενημέρωση για τη χρόνια νεφρική νόσο που απειλεί ιδιαίτερα ανθρώπους που έχουν ήδη κάποιο είδος ασθένειας όπως διαβήτη, υπέρταση και οικογενειακό ιστορικό νεφρικής ανεπάρκειας. Καταστρέφει τα νεφρά και δημιουργεί συσσώρευση αποβλήτων που τελικά εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, δηλητηριάζοντας αργά το σώμα. Όταν δεν ανιχνευθεί μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια. Η ασθένεια ανιχνεύεται όταν υπάρχει πλεόνασμα πρωτεΐνης στα ούρα (επίμονη πρωτεϊνουρία), αλλά και οι εξετάσεις πίεσης αίματος μπορούν επίσης να δείξουν σημάδια της παρουσίας της. Δυστυχώς, τα συμπτώματα συνήθως δεν παρατηρούνται παρά μόνο όταν έχει προχωρήσει η νόσος.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: Μedicalnewstoday

Όροι: 
Κατηγοριες: