Κόκκινο κρασί, κακή διατροφή και μακροζωία

Παρά την τακτική κατανάλωση παχυντικών τροφών όπως γλυκά, τυριά και σάλτσες, η Γαλλία έχει ένα ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό παχυσαρκίας και αυτό έχει να κάνει κυρίως με τις διατροφικές τους συνήθειες. Αυτή η αντίφαση μεταξύ της επιστημονικής θεωρίας και των πραγματικών γεγονότων είναι γνωστή ως ‘το Γαλλικό παράδοξο’.

Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2022

Με βάση τα πρότυπα των ΗΠΑ, οι Γάλλοι κάνουν τα πάντα λάθος από άποψη υγείας. Έχουν μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά, δεν τρέχουν, καπνίζουν, και όμως έχουν το μισό ποσοστό σε καρδιακές παθήσεις (143 έναντι 315 ανά 100.000 στους μεσήλικες άνδρες) και ζουν 2,5 χρόνια περισσότερο. Αυτό, φαίνεται να οφείλεται στο υψηλότερο επίπεδο κατανάλωσης κόκκινου κρασιού στη Γαλλία, 60.5 λίτρα ανά άτομο ετησίως έναντι 7.5 λίτρων ανά άτομο ετησίως στην Αμερική. Αυτό υποστήριξε σε μια ομιλία του ο Γάλλος ερευνητής Serge Renaud Ph.D. to 1991. Από τότε δεν έχει διατυπωθεί κάποια θεωρία πιο αξιόπιστη.

Το κρασί και η κουβέντα παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην κοινωνική τελετουργία των Γάλλων, και το να ζαλιστούν λίγο με ένα μπουκάλι Bordeaux, βοηθά πραγματικά στην πέψη επιβραδύνοντας το σύστημα. Επίσης ξοδεύουν περισσότερο χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας εστιάζοντας στο φαγητό από ότι κάνουν οι Αμερικανοί. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι υπάρχουν ορισμένες πολιτιστικές αξίες και πρακτικές που επιτρέπουν στους Γάλλους να διαχωρίζουν την τροφή και την ευχαρίστηση του φαγητού από την προσπάθεια να είναι λεπτοί.

Το κόκκινο κρασί μπορεί επίσης να διαδραματίσει έναν ρόλο. Σύμφωνα με την έρευνα από το πανεπιστήμιο Purdue, το κόκκινο κρασί μπορεί να βοηθήσει να κρατηθούν τα κιλά μακριά. 

Οι επιστήμονες εντόπισαν μια ουσία στο κόκκινο κρασί που ονομάζεται πικετανόλη, η οποία αναστέλλει το σχηματισμό νέων λιποκυττάρων και τα αποτρέπει από το να αναπτυχθούν σε ώριμα λιποκύτταρα. Η ένωση αυτή μπλοκάρει την ικανότητα της ινσουλίνης να αποθηκεύει λίπος. 

Σε άλλες μελέτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μέτριοι πότες κρασιού παρουσιάζουν την χαμηλότερη συσσώρευση κοιλιακού λίπους από όλους τους πότες.

Οι μακροβιότεροι άνθρωποι στη Γαλλία είναι από τις νοτιοδυτικές περιοχές, όπου το τοπικό μενού είναι πολύ υψηλό σε κορεσμένα λίπη - λίπος πάπιας για το μαγείρεμα, φουά γκρα, λουκάνικα, κασουλέ (χοιρινό λουκάνικο, χήνα, πάπια, χοιρινό δέρμα, φασόλια ) και τυρί. Οι καρδιολόγοι και οι διαιτολόγοι θεωρούν ότι αυτές είναι οι χειρότερες δυνατές επιλογές διατροφής για την υγεία της καρδιάς. Ωστόσο, τα τοπικά κρασιά (Madiran, Cahors, Bergerac, Saint-Mont) είναι εξαιρετικά πλούσια σε προκυανιδίνες (εξουδετερωτικά κορεσμένου λίπους). Τα κρασιά της βορειοδυτικής Γαλλίας έχουν 2-4 φορές μεγαλύτερο ποσοστό  προκυανιδίνων σε σχέση με τα Cabernet Sauvignon και Merlot.

Η περιοχή Gers στη ΝΔ Γαλλία έχει το διπλάσιο μέσο όρο ανδρών ηλικίας 90 ετών και άνω (401 έναντι 200 ανά 100.000). Η μακροβιότερη γυναίκα στην καταγραμμένη ιστορία, η Ζαν Καλμάν, ζούσε στη ΝΑ Γαλλία όλη της τη ζωή της και έπινε καθημερινά κόκκινο κρασί για πάνω από 100 χρόνια. Όταν πέθανε το 1997, ήταν 122 χρόνων και 164 ημερών. Στη Γαλλία, το κρασί και το φαγητό πάνε μαζί, όπως το ψωμί και το τυρί. Με άλλα λόγια, οι Γάλλοι πίνουν κρασί με τα περισσότερα γεύματα τους και πραγματικά το θεωρούν "τρόφιμο".

Στην Ελλάδα έρευνες που εστίασαν στην θεωρία σχηματισμού των αθηρωματικών πλακών και την επίδραση του Παράγοντα Ενεργοποίησης Αιμοπεταλίων (PAF), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μικροσυστατικά που περιέχονται σε αφθονία σε ποικιλίες κόκκινου κρασιού κυρίως, αλλά και σε μερικές λευκές, αναστέλλουν τον σχηματισμό αθηρωματικών πλακών και έτσι προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι Έλληνες ερευνητές έδωσαν έτσι μια βιοχημική εξήγηση του ‘γαλλικού παράδοξου’, τονίζοντας ότι οι ευεργετική δράση των κρασιών οφείλεται στα συγκεκριμένα συστατικά που υπάρχουν στα κόκκινα κρασιά με κύριο εκπρόσωπο το Cabernet Sauvignon, και στα λευκά με κύριο εκπρόσωπο τη Ρομπόλα,  και όχι στο αλκοόλ.

Όροι: 
Κατηγοριες: