Μια διακοπή ρεύματος ...και το φαγητό σας στο ψυγείο και τον καταψύκτη;

Μετά από μια διακοπή ρεύματος, ορισμένα τρόφιμα δεν είναι πλέον ασφαλή και θα μπορούσαν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να ξεκαθαρίσετε το ψυγείο και τον καταψύκτησας από τρόφιμα που πιθανώς έχουν αλλοιωθεί, εφόσον  παρουσιαστεί βλάβηή διακοπή ρεύματος.

Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018

Σχετικά με τον χώρο ψύξης

Η θερμοκρασία του ψυγείου σας θα πρέπει ιδανικά να είναι μεταξύ 0 και 4 ° C. Κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος, τα τρόφιμα που αποθηκεύετε σε αυτό θα παραμείνουν  σε χαμηλή θερμοκρασία για 4 έως 6 ώρες υπό την προϋπόθεση ότι δεν ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου. Ρόλο παίζει κα η ποσότητα των τροφίμων που φυλάσσονται σε αυτό, όσο πιο άδειο είναι  το ψυγείο, τόσο πιο γρήγορα θα ζεσταθεί. Έτσι τρόφιμα όπως: σκληρά τυριά, τηγμένα τυριά, βούτυρο, μαργαρίνη, γιαούρτι, αυγά, καθώς και φρέσκα φρούτα και λαχανικά που δεν είναι τεμαχισμένα, είναι ασφαλή για κατανάλωση,εκτός και αν παρουσιάζουν προφανή σημάδια αλλοίωσης. Τα ακόλουθα τρόφιμα πρέπει να απορρίπτονται σε κάθε περίπτωση: μαλακά τυριά και τυριά με κρεμώδη υφή, γάλα, κρέμα γάλακτος και γιαούρτι που έχουν ανοιχθεί, τρόφιμα και επιδόρπια με βάση τα αυγά, φρούτα και λαχανικά που έχουν υποστεί οποιαδήποτε επεξεργασία, κάθε πιάτο ωμό ή μαγειρεμένο που περιλαμβάνει κρέας, πουλερικά, ψάρια ή θαλασσινά.

Σχετικά με την κατάψυξη

Ο καταψύκτη σας θα πρέπει να έχει θερμοκρασία το πολύ - 18 ° C. Αν ο καταψύκτη σας παρουσιάσει βλάβη  ή έχετε διακοπή ρεύματος, τα τρόφιμα που φυλάσσετε σε αυτόν θα παραμείνουν κατεψυγμένα για 48 ώρες, εφόσον διατηρείται κλειστός και είναι εντελώς γεμάτος. Εάν είναι γεμάτος κατά το ήμισυ θα διατηρήσει  τα τρόφιμα κατεψυγμένα για 24 ώρες περίπου. Όμως προσοχή, όσο πιο ζεστό είναι το δωμάτιο όπου βρίσκεται ο καταψύκτης,  τόσο πιο γρήγορα  θα ανέβει η θερμοκρασία στο εσωτερικό του.

Μόλις αποκατασταθεί το ρεύμα, ελέγξετε άμεσα αν τα τρόφιμα σας είναι κατεψυγμένα. Κάντε την διαλογή ως εξής:

  • Τρόφιμα που στο κέντρο διατηρούνται σκληρά, μπορούν να καταψυχθούν ξανά.
  • Ωμά τρόφιμα που αποψύχθηκαν και δεν έχουν ξεπεράσει τους 4° C, μπορείτε να τα μαγειρέψετε και εν συνεχεία ή να καταναλωθούν άμεσα ή να επανακαταψύξετε.
  • Τρόφιμα που έχουν αποψυχθεί όπως προϊόντα αρτοποιίας, τυριά και φρούτα, πρέπει να χρησιμοποιηθούν άμεσα.
  • Τρόφιμα ιδιαίτερα ευπαθή από μικροβιολογική άποψη και τα οποία ξεπέρασαν τους 4° C θα πρέπει να απορριφθούν. Αυτά είναι  πρώτες ύλες και πιάτα, ωμά ή μαγειρεμένα, με βάση το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα θαλασσινά, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά…
  • Κάθε τρόφιμο που παρουσιάζει οποιαδήποτε εμφανή αλλοίωση πρέπει να απορρίπτεται.

Μικρές συμβουλές

  • Ελέγχετε σε τακτά χρονικά διαστήματα την θερμοκρασία των ψυγείων και των καταψυκτών σας.
  • Έχετε πάντα ένα διακριβωμένο θερμόμετρο με το οποίο να μπορείτε να ελέγχετε την θερμοκρασία των προϊόντων σας στο εσωτερικό.

Πηγή: https://foodconsultant.gr/frigo/

Ελένη Πανά, Χημικός 

Όροι: 
Κατηγοριες: