Μελέτη για τη νευροπάθεια έχει ελπιδοφόρα ευρήματα για τα υγιεινά λιπαρά

Πόσο τα κορεσμένα και μονοακόρεστα λίπη επηρεάζουν την εξέλιξη της διαβητικής νευροπάθειας, τη συνηθέστερη επιπλοκή του διαβήτη και πως η εναλλαγή τους στην καθημερινή μας διατροφή αντιστρέφει τη βλάβη των νεύρων και αποκαθιστά τη λειτουργία τους;

Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2022

Εναλλάσσοντας τα διατροφικά κορεσμένα λίπη με μονοακόρεστα μπορεί να αντιστρέψει τη βλάβη των νεύρων σε αρσενικά ποντίκια αλλά και να αποκαταστήσει τη λειτουργία τους, σύμφωνα με μια νέα προκλινική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Neuroscience. Τα συγκεκριμένα δεδομένα βάζουν τη βάση για περαιτέρω διερεύνηση μιας διατροφής πλούσιας σε υγιεινά λιπαρά ως πιθανή θεραπεία για τη βλάβη των νεύρων που εμφανίζεται με τον διαβήτη, γνωστή ως διαβητική νευροπάθεια.

Ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται με δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που χαρακτηρίζονται από μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπών. Αντίθετα, οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν αποδειχθεί ότι έχουν οφέλη για την υγεία. Η καθηγήτρια Eva Feldman και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο του Michigan, διερεύνησαν πώς αυτοί οι δύο τύποι λιπών επηρεάζουν την εξέλιξη της διαβητικής νευροπάθειας, τη συνηθέστερη επιπλοκή του διαβήτη.

Διαβάστε: 
Η αντιφλεγμονώδης διατροφή μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, όταν σε παχύσαρκα εργαστηριακά ποντίκια άλλαξαν την μέχρι τότε διατροφή τους που ήταν βασισμένη στα κορεσμένα λίπη με μια άλλη δίαιτα πλούσια σε μονοακόρεστα που προέρχονταν από το ηλιέλαιο, αποκαταστάθηκε και προστατεύθηκε η λειτουργία των νεύρων τους. Μελετώντας τα ευεργετικά αποτελέσματα των μονοακόρεστων λιπαρών στους αισθητήριους νευρώνες των γαγγλίων της ραχιαίας ρίζας των τρωκτικών, βρήκαν ότι η παρέμβαση βοήθησε τα κύτταρα να διατηρήσουν την κανονική παραγωγή ενέργειας. Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι παρεμβάσεις που στοχεύουν στα διαιτητικά λίπη μπορεί να παρέχουν μια νέα θεραπευτική μέθοδο για τη θεραπεία της διαβητικής νευροπάθειας.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: