Τα επίπεδα ορμονών του λίπους μπορεί να είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για το άσθμα που σχετίζεται με την παχυσαρκία

Μια ορμόνη που έχει υπερέκκριση στην παχυσαρκία μπορεί να δράσει σαν οδός από τον λιπώδη στον πνευμονικό ιστό σε άτομα που υποφέρουν από παχυσαρκία και άσθμα.

Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019

"Το άσθμα που σχετίζεται με την παχυσαρκία είναι ένα πραγματικά διαδεδομένο και νέο φαινόμενο. Είναι μια ιδιάζουσα επιπλοκή της παχυσαρκίας", δήλωσε ο Furkan Burak, ενδοκρινολόγος και συνεργάτης στο νοσοκομείο Brigham στη Βοστώνη και κύριος συγγραφέας της πρόσφατης μελέτης που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ενδοκρινολογικής Εταιρίας ENDO 2019, στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ. "Εκτός από τo να είναι μια αυτόνομη ασθένεια, η παχυσαρκία έχει και συνακόλουθα. Και αυτό είναι το πρόβλημα", δήλωσε ο Δρ Burak, αναφέροντας το σχετιζόμενο με την παχυσαρκία άσθμα το οποίο σχηματίζει σύμπλεγμα με παθήσεις όπως ο διαβήτης και η αθηροσκλήρωση.

Διαβάστε: 
Αντιμετωπίστε το άσθμα, χάνοντας παράλληλα και βάρος με μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων

Το άσθμα επηρεάζει το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού και γίνεται ολοένα και πιο κατανοητό ότι αυτό που σχετίζεται με την παχυσαρκία είναι ξεχωριστή ασθένεια από το αλλεργικό άσθμα, το οποίο συνήθως ξεκινάει από την παιδική ηλικία. Το κλασικό αλλεργικό άσθμα μπορεί να επιδεινωθεί στους παχύσαρκους, ωστόσο, μπορεί μερικές φορές να εμφανιστεί εκ νέου σε ενήλικες, ιδιαίτερα σε γυναίκες, με παχυσαρκία. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι δεν ανταποκρίνονται στις κλασικές θεραπείες και το πρόβλημα δεν είναι μικρό: Από τους ασθματικούς, το 40% είναι παχύσαρκοι. Είναι ένα θεραπευτικό πρόβλημα και δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια ικανοποιητικά" κατέληξε ο Δρ. Burak.

Η πρωτεΐνη δέσμευσης λιπαρών οξέων 4, aP2, μια ορμόνη που απελευθερώνεται από τον λιπώδη ιστό, ταξιδεύει στα απομακρυσμένα όργανα και ρυθμίζει τις μεταβολικές αποκρίσεις. Τα επίπεδα της aP2 είναι γνωστό ότι αυξάνονται στην παχυσαρκία, ιδιαίτερα σε άτομα με άσθμα, δήλωσε ο Δρ Burak. Αναφερόμενος σε έρευνες τόσο στο Brigham and Women’s Hospital και στο Boston’s Harvard Medical School, καθώς και αλλού, σημειώνει ότι "τα αυξημένα επίπεδα aP2 στον ορό συσχετίζονται έντονα με φτωχά μεταβολικά, φλεγμονώδη και καρδιαγγειακά αποτελέσματα σε πολλαπλές ανεξάρτητες μελέτες στον άνθρωπο."

Διαβάστε και αυό:
Η σχέση μεταξύ των διαφορών στον λιπώδη ιστό ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες και της κατάστασης της υγείας τους

Μαζί με τους συναδέλφους του προσπαθούν να εξηγήσουν "πώς μια ορμόνη που μεταδίδεται από τον λιπώδη ιστό θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει ένα πρόβλημα στον πνεύμονα". Μια σοβαρή ένδειξη ήρθε με την ανακάλυψη ότι οι ασθενείς με άσθμα και παχυσαρκία έχουν αυξημένα επίπεδα aΡ2 στους αεραγωγούς τους όταν διεξάγεται βρογχοκυψελιδική πλύση, υποδηλώνοντας ότι η ορμόνη μπορεί να είναι ο παθολογικός μεσολαβητής που συνδέει την παχυσαρκία με το άσθμα ,"μια άμεση σύνδεση μεταξύ του λιπώδους ιστού και του πνεύμονα", όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η ομάδα των επιστημόνων εξέτασαν αυτά τα επίπεδα του aP2 ορού σε τυχαία επιλεγμένους συμμετέχοντες στη μελέτη. "Βρήκαμε ότι τα επίπεδα της aP2 ήταν αυξημένα σε ποσοστό 25,6%, σημαντικά δηλαδή, στους ασθματικούς, σε σύγκριση με τους μη ασθματικούς, αλλά μόνο στους παχύσαρκους και υπέρβαρους συμμετέχοντες και όχι στους αδύνατους", δήλωσε. Συνέκριναν 525 άτομα με δείκτες σωματικής μάζας κάτω των 25 kg / m2, από τους οποίους 15 είχαν άσθμα, με 385 άτομα με δείκτες σωματικής μάζας άνω των 25, εκ των οποίων οι 15 είχαν άσθμα. Η συλλογή υγρού βρογχοκυψελιδικής έκπλυσης από άτομα με άσθμα έδειξε μέση αύξηση 23% στα επίπεδα της aP2 σε ασθενείς με παχυσαρκία σε σύγκριση με άτομα με άσθμα.

Αυτά τα δεδομένα μαζί δείχνουν τόσο συστημική όσο και τοπική αύξηση της aP2 στην ανθρώπινη παχυσαρκία. "Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην υπερδραστικότητα των αεραγωγών και στην παθογένεση του άσθματος", που θα επιβεβαιώσει τα ευρήματα από μελέτες σε ζώα, δήλωσε ο Δρ Burak. Περαιτέρω έρευνες θα διεξαχθούν και ο τελικός στόχος είναι η στόχευση στην aP2 ως θεραπευτικού μέσου . "Μπορούμε να αναστέλλουμε και να στοχεύουμε στην aP2 θεραπευτικά στο πλαίσιο της παχυσαρκίας για τη θεραπεία του άσθματος που σχετίζεται με την παχυσαρκία; Υπάρχει μεγάλη ελπίδα γι 'αυτό" κατέληξε.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: