Κολλαγόνο: το σούπερ συμπλήρωμα που κάποιοι προσθέτουν ακόμη και στον καφέ

Το κολλαγόνο επιστρέφει, όχι πια με τη μορφή ακριβών ενέσεων ή κρεμών αλλά ως σκόνη που ενισχύει ακόμη και τον καφέ και υπόσχεται πολλά περισσότερα από το να κάνει το δέρμα ελαστικό και να εξαφανίσει τις ρυτίδες.

Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017

Η νέα «μόδα» είναι η ανάμιξη σκόνης κολλαγόνου στον καφέ, τα smoothies, τους χυμούς, το πλιγούρι βρώμης ή απλά σε νερό για να αποκατασταθούν οι μυς μετά την προπόνηση, να ενισχυθεί το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια και να βελτιωθεί η πέψη. Αυτό που όλοι αναρωτιούνται είναι αν ανταποκρίνεται πραγματικά στις υποσχέσεις που δίνει.

Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη που βρίσκεται στα θηλαστικά και αποτελεί περίπου το 25% των συνολικών πρωτεϊνών στο ανθρώπινο σώμα. Είναι μέρος του συνδετικού ιστού μας για τα οστά, τους μύες, τα αιμοσφαίρια, τους χόνδρους, τις αρτηρίες και τα όργανα και μερικές φορές αναφέρεται ως η "κόλλα" που συγκρατεί το σώμα . Συνεργάζεται με την κερατίνη στο σώμα για να προσθέσει δύναμη και ανθεκτικότητα στο δέρμα και καθώς μεγαλώνουμε, η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται, οδηγώντας σε μια σειρά πιθανών παρενεργειών. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Το κολλαγόνο παρέχει μια πρόσθετη δόση πρωτεϊνών. Δύο κουταλιές της σούπας περιέχουν 10 γραμμάρια του μακροθρεπτικού συστατικού. Το κολλαγόνο αποτελείται από πρωτεΐνες μακράς αλυσίδας και όταν το καταναλώνουμε, το πεπτικό μας σύστημα τις διασπά σε αμινοξέα τα οποία απορροφώνται και χρησιμοποιούνται ως δομικά στοιχεία. Οι σκόνες κολλαγόνου είναι μια ιδιαίτερα πλούσια πηγή της γλυκίνης, ενός αμινοξέος που  υποστηρίζει τις μεταβολικές λειτουργίες και την αποτοξίνωση.

Οι γνώμες των ειδικών διίστανται σχετικά με το κατά πόσο αποδεικνύονται επιστημονικά οι ισχυρισμοί βελτίωσης της υγείας από την πρόσληψη σκόνης κολλαγόνου.  Οι δημοφιλείς μάρκες αυτού του προϊόντος που κυκλοφορούν και οι περισσότερες δεν έχουν αξιολογηθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, υπερηφανεύονται ότι είναι ένα "100% φυσικό αντιγηραντικό συμπλήρωμα διατροφής". Ορισμένες μικρές σε μέγεθος μελέτες έχουν δείξει μείωση των ρυτίδων μετά από μερικούς μήνες από την πρόσληψη κολλαγόνου από το στόμα, αλλά καμία από αυτές δεν ήταν αρκετά μεγάλη για να γνωρίζει κανείς με βεβαιότητα. Συχνά μάλιστα, οι μελέτες αυτές διεξάγονται από ερευνητές που είτε χρηματοδοτούνται, είτε εργάζονται σε εταιρίες που εμπορεύονται κολλαγόνο, οπότε υπάρχει επιπλέον σκεπτικισμός για τα αποτελέσματα. Στον ισχυρισμό ότι το κολλαγόνο κάνει καλό στις αρθρώσεις, βελτιώνοντας τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας και της οστεοπόρωσης ή και στην πέψη, οι έρευνες διχάζονται και πάλι. Σε κάποιους λειτουργεί ενώ σε άλλους δεν υπάρχει διαφορά. 

Ας μην ξεχνάμε ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την καλή διατροφή. Δεν μπορούμε να τρώμε ανθυγιεινά και να πιστεύουμε ότι το κολλαγόνο θα λύσει τα προβλήματά μας. Έχοντας αυτό υπόψη μας, μπορούμε να προσθέσουμε κολλαγόνο στον καφέ ή στο σνακ μετά την προπόνησή μας  αν θέλουμε, αλλά θα πρέπει να εστιάσουμε πρώτα και κύρια στις τροφές που καταναλώνουμε. Τα άφθονα υγιεινά λίπη (αβοκάντο, ξηροί καρποί, ελαιόλαδο) θα ωφελήσουν το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια όπως έχουμε ξαναγράψει στο itrofi.gr. Η κατανάλωση της σωστής ποσότητας και ποιότητας θερμίδων αντί της χρόνιας στερητικής δίαιτας ή της υπερφαγίας είναι επίσης το κλειδί για την υγεία των οστών. Τέλος, μια διατροφή βασισμένη σε πλήρεις και υγιεινές τροφές που δεν θα στρεσάρει τον οργανισμό μας με δίαιτα, θα κρατήσει το έντερο μας ευτυχισμένο και υγιές πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε «μαγική συνταγή».

Όροι: 
Κατηγοριες: