Η κανέλα τονώνει την μνήμη
Οι νευροεπιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Rush μετά από πειράματα σε ποντίκια, διαπίστωσαν ότι η κανέλα μπορεί να κάνει τη διαφορά όσον αφορά τις ικανότητες απομνημόνευσης και μάθησης. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνάς τους που δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Neuroimmune Pharmacology, η κανέλα δρα ως τονωτικό του εγκεφάλου.
Ο εγκέφαλος είναι υπεύθυνος για σχεδόν όλες τις ενέργειες του σώματος μέσω της μεταφοράς των μηνυμάτων στα νεύρα από το νωτιαίο μυελό. Η σκέψη, η μάθηση αλλά και η μνήμη αποθηκεύονται επίσης στον εγκέφαλο. Η πραγματική μνήμη που χρειάζεται στην καθημερινότητα, μειώνεται με την πάροδο των χρόνων εξαιτίας διαφόρων παραγόντων. Ένας από αυτούς είναι η ποιότητα της διατροφής. Τα σωστά τρόφιμα διασφαλίζουν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και προστατεύουν από επίφοβες καταστάσεις όπως η άνοια, η κατάθλιψη και η νόσος Αλτσχάιμερ.
Η κανέλα μπορεί να βελτιώνει τη μνήμη και τις μαθησιακές επιδόσεις, σύμφωνα με μελέτη νευροεπιστημόνων του Rush University Medical Center, στο Σικάγο. Αν το αποτέλεσμα ισχύει και στους ανθρώπους, τότε η κανέλα «θα αποτελέσει μία από τις ασφαλέστερες και πιο εύκολες προσεγγίσεις για τη μετατροπή των κακών μαθητών σε καλούς», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Kalipada Pahan, καθηγητής Νευρολογικών Επιστημών, Βιοχημείας & Φαρμακολογίας.
Όπως γράφουν οι ερευνητές μερικοί άνθρωποι εκ φύσεως μαθαίνουν εύκολα, άλλοι γίνονται καλοί μαθητές προσπαθώντας και μερικοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες ακόμα κι όταν καταβάλλουν προσπάθεια. «Για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη μνήμη και τις μαθησιακές δεξιότητες αυτών των ατόμων, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που διέπουν την φτωχή μάθηση», ανέφερε ο Pahan. Κεντρικό ρόλο μεταξύ αυτών των μηχανισμών κατέχει ο ιππόκαμπος, μία μικρή δομή του εγκεφάλου η οποία παράγει, οργανώνει και αποθηκεύει τις αναμνήσεις. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ιππόκαμπος όσων αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τη μάθηση διαθέτει λιγότερη ποσότητα από την πρωτεΐνη CREB η οποία παίζει ρόλο στη μνήμη και στη μάθηση, και περισσότερη ποσότητα alpha5, μια υποομάδα της πρωτεΐνης GABAA (ονομάζεται και GABRA5) η οποία παίζει ρόλο στη μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές πρόσθεσαν στο φαγητό των ποντικιών κανέλα, την οποία ο οργανισμός τους μεταβόλισε σε βενζοϊκό νάτριο, μία χημική ουσία που χρησιμοποιείται ως φαρμακευτική θεραπεία για εγκεφαλικές βλάβες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα επίπεδα της CREB, να μειωθούν εκείνα της GABRA5 και να βελτιωθεί η πλαστικότητα των νευρικών κυττάρων του ιππόκαμπου των ζώων. Αυτές οι αλλαγές οδήγησαν σε σημαντική βελτίωση της μνήμης και της ικανότητας μάθησης των ποντικιών. Οι μαθησιακές δεξιότητες των ζώων ελέγχθηκαν σε έναν λαβύρινθο που ονομάζεται Barnes, διαθέτει 20 τρύπες και χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της χωροταξικής μάθησης και μνήμης. Μετά από δύο μέρες εκπαίδευσης, οι ερευνητές έλεγξαν κατά πόσον μπορούσαν τα ποντίκια να εντοπίσουν μία συγκεκριμένη τρύπα, ενώ επανέλαβαν τον έλεγχο έπειτα από ένα μήνα διατροφής εμπλουτισμένης με κανέλα. Τα ποντίκια που δεν τα είχαν καταφέρει την πρώτη φορά, είχαν γίνει εξίσου καλά στον εντοπισμό της τρύπας με εκείνα που είχαν την καλύτερη μαθησιακή ικανότητα. Σε προηγούμενη έρευνά τους η ίδια ομάδα επιστημόνων είχε διαπιστώσει ότι η κανέλα μπορεί να αναστρέψει τις βλάβες στον εγκέφαλο ποντικιών με Πάρκινσον.