Νέα προστασία από το οξειδωτικό στρες

Τα γεράματα και το χαμηλό προσδόκιμο ζωής προκαλούνται, τουλάχιστον εν μέρει, από το οξειδωτικό στρες. Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι ο ψευδάργυρος στην σοκολάτα, το τσάι ή τον καφέ μπορεί να ενεργοποιήσει ένα οργανικό μόριο που συμβάλει στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης.

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022

Οι διατροφολόγοι συνιστούν τον ψευδάργυρο ως συμπλήρωμα των τροφίμων. Η παράταση της νεότητας για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο είναι ψηλά στον κατάλογο προτεραιοτήτων των περισσότερων ανθρώπων. Αλλά γιατί αλήθεια γερνάμε έτσι ή αλλιώς και μπορεί αυτή η διαδικασία να επιβραδυνθεί; Σύμφωνα με μια ομάδα Γερμανών ερευνητών, ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γήρανσης και στην ανάπτυξη καλύτερης συνολικής αντοχής έναντι ασθενειών.

Επιστήμονες με επικεφαλής την καθηγήτρια Δρ. Ivana Ivanović-Burmazović από το τμήμα της Βιοϊατρικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU) και ο καθηγητής Dr. Christian Goldsmith από το Πανεπιστήμιο Auburn της Αλαμπάμα των ΗΠΑ, ανακάλυψαν από κοινού ότι ο ψευδάργυρος είναι ένα ιχνοστοιχείο που μπορεί να προστατεύσει από το οξειδωτικό στρες που ευθύνεται σε κάποιο βαθμό για τη γήρανση και το χαμηλό προσδόκιμο ζωής.

Πώς βοηθάει στην προστασία από το οξειδωτικό στρες; Ο ψευδάργυρος μπορεί να προστατεύσει από το υπεροξείδιο το οποίο θα μπορούσε να είναι υπεύθυνο για τη διαδικασία γήρανσης και για διάφορες άλλες ασθένειες όπως η φλεγμονή, ο καρκίνος ή οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Το συγκεκριμένο ιχνοστοιχείο αποτρέπει αυτές τις καταστάσεις όταν λαμβάνεται μαζί με ένα συστατικό που εντοπίζεται σε τρόφιμα όπως το κρασί, ο καφές, το τσάι και η σοκολάτα. Αυτό το συστατικό είναι μια ομάδα υδροκινόνης που ανακαλύφθηκε σε πολυφαινόλες. Αυτό σημαίνει απλά, τις φυτικές ουσίες που είναι υπεύθυνες για τη μυρωδιά και τη γεύση.

Ο ψευδάργυρος ενεργοποιεί τις ομάδες υδροκινόνης, οι οποίες παράγουν φυσική προστασία έναντι του υπεροξειδίου, ένα υποπροϊόν της ανθρώπινης κυτταρικής αναπνοής που βλάπτει τα βιομόρια του ίδιου του σώματος, για παράδειγμα τις πρωτεΐνες ή τα λιπίδια καθώς και το ανθρώπινο γονιδίωμα. Η υδροκινόνη από μόνη της δεν είναι ικανή να διασπάσει το υπεροξείδιο. Αν συνδυαστούν όμως ο ψευδάργυρος και η υδροκινόνη δημιουργείται ένα μεταλλικό σύμπλεγμα που μιμείται ένα ένζυμο υπεροξειδίου της δισμουτάσης (SOD). Αυτά τα ένζυμα έχουν ένα αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα και ταυτόχρονα προστατεύουν τον οργανισμό από τις διεργασίες εκφυλισμού που προκαλούνται από την οξείδωση. Με τον τρόπο αυτό, το υπεροξείδιο μπορεί να μεταβολιστεί και να αποτραπεί η βλάβη στον οργανισμό και τελικά να αποφευχθεί το οξειδωτικό στρες.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που αντιγράφηκε η λειτουργία του ενζύμου SOD χωρίς να πραγματοποιείται οξειδοαναγωγή μετάπτωσης ενεργών μετάλλων όπως το μαγγάνιο, ο σίδηρος, ο χαλκός ή το νικέλιο. Ωστόσο, τα μέταλλα θα μπορούσαν επίσης να έχουν ένα αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα και οποιαδήποτε θετικά αποτελέσματα αντισταθμίζονται αμέσως από το γεγονός ότι αν ληφθούν υπερβολικές ποσότητές τους μπορεί ακόμη και να προκληθεί αύξηση του οξειδωτικού στρες. Ο ψευδάργυρος είναι σχετικά λιγότερο τοξικός από τα μέταλλα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Αυτό καθιστά δυνατή την παραγωγή νέων φαρμάκων ή συμπληρωμάτων με πολύ λιγότερες παρενέργειες. Θα ήταν επίσης εύλογο να προστεθεί ψευδάργυρος σε τρόφιμα που περιέχουν υδροκινόνη φυσικά για να ενισχυθεί η υγεία του καταναλωτή. Η Burmazović δήλωσε: "Είναι σίγουρο ότι το κρασί, ο καφές, το τσάι ή η σοκολάτα μπορεί να είναι διαθέσιμα στο μέλλον με προστιθέμενο ψευδάργυρο. Ωστόσο, οποιοδήποτε ίχνος αλκοόλ θα κατέστρεφε εντελώς τα θετικά αποτελέσματα αυτού του συνδυασμού. "Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο Nature Chemistry.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
  • ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ
  • ΟΞΕΙΔΩΣΗ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: