Πόσο σημαντικός είναι ο ψευδάργυρος για την υγεία μας
Ο ψευδάργυρος είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα στη διατροφή μας και ωφέλιμος για τον οργανισμό μας. Μέσα στο ανθρώπινο σώμα βρίσκονται περίπου 2-3 γραμμάρια του μετάλλου, στα όργανα, στους ιστούς, στα οστά, στα υγρά και στα κύτταρα.
Ο ψευδάργυρος έχει συσχετιστεί με πολλές σωματικές λειτουργίες. Παίζει σημαντικό ρόλο σε ποικίλες λειτουργίες των ενζύμων του οργανισμού, και η δράση του γίνεται εμφανής από την ενζυμική κατάλυση, μέχρι και τη λειτουργία των κυτταρικών συστημάτων νευρώνων. Επιπλέον, χρησιμοποιείται φαρμακευτικά στην πρόληψη αρκετών ασθενειών. Η έλλειψή του μπορεί να επιδράσει πολύ αρνητικά στην ομοιόσταση ενός οργανισμού. Έχει παρατηρηθεί πως ο ψευδάργυρος μπορεί να μειώσει τη διάρκεια της πνευμονίας, σε σοβαρές περιπτώσεις, όπως και τον χρόνο που ο ασθενής θα περάσει στο νοσοκομείο. Αντιθέτως, η έλλειψή του έχει συσχετιστεί με την καθυστέρηση στην επούλωση των πληγών. Στους ασθενείς με Alzheimer και νόσο του Parkinson, τα επίπεδα ψευδαργύρου είναι χαμηλότερα από το κανονικό. Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για τη σύνθεση, την αποθήκευση και την έκκριση της ινσουλίνης. Αυτό σημαίνει ότι αν τα επίπεδα ψευδαργύρου στον οργανισμό μας είναι χαμηλά, ο κίνδυνος παθήσεων όπως υπέρταση και αυξημένα τριγλυκερίδια – συνεπώς και διαβήτη – αυξάνεται. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακόμα και η μικρή έλλειψη του μετάλλου αυτού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως αυξημένη μητρική νοσηρότητα, προβλήματα στην αίσθηση της γεύσης, επιμήκυνση της κυοφορίας, αιμορραγία, αυξημένο κίνδυνο για την καλή υγεία του βρέφους.
Υπολογίζεται ότι περίπου το 50% του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο να μην λαμβάνει αρκετό από αυτό το αναγκαίο μέταλλο.
Οι πιο σημαντικές πηγές ψευδαργύρου στη διατροφή μας είναι οι τροφές που περιέχουν πολλή πρωτεΐνη, και ειδικά ζωική. Φροντίζουμε λοιπόν η διατροφή μας να περιλαμβάνει κόκκινο κρέας (σε σωστές ποσότητες) και πουλερικά, που είναι οι καλύτερες πηγές ψευδαργύρου, όπως και ψάρια, γαρίδες και ξηρούς καρπούς.