Σχετικα Αφιερωματα

Εκχυλίσματα για γερά κόκκαλα

Η άμυνά μας απέναντι στην φθορά του χρόνου βρίσκεται δίπλα μας. Το ρόδι, το σταφύλι, η γλυκόριζα και πολλά καθημερινά φρούτα και λαχανικά είναι σύμμαχοί  μας στον αγώνα για καλύτερη ποιότητα ζωής.

Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2018

Αποτελέσματα ερευνών που δημοσιεύτηκαν στο Phytomedicine, καταδεικνύουν ότι εκχυλίσματα από το ρόδι (Punica granatum L.) και τον σπόρο του σταφυλιού (Vitis vinifera L.) μπορεί να επηρεάζουν την γονιδιακή λειτουργία που είναι συνδεδεμένη με την μειωμένη οστεοκλαστική δραστηριότητα. (Οι οστεοκλάστες είναι μεγάλα πολυπύρηνα κύτταρα που διαβρώνουν τον οστικό ιστό προκαλώντας επαναρρόφηση και αποδυνάμωση).

Ταυτόχρονα, η κερσετίνη* (quercetin - Dimorphandra mollis Benth) και το εκχύλισμα γλυκόριζας (Glykyrrhiza glabra L.) εμφανίζεται να προωθεί την οστεοσύνθεση διαμορφώνοντας την γονιδιακή λειτουργία που είναι συνδεδεμένη με την οστεοβλαστική δραστηριότητα (Οι οστεοβλάστες είναι επικαλυπτήρια κύτταρα που ευθύνονται για την δημιουργία των οστών).
Για την πραγματοποίηση της μελέτης, ομάδα επιστημόνων από διάφορα πανεπιστήμια του κόσμου εργάστηκε με δείγματα αίματος μετα-εμμηνοπαυσικών γυναικών, ακολουθώντας ένα κύκλο μελέτης 28 ημερών. Σαράντα έξη (46) δείγματα μοιράστηκαν τυχαία σε τρείς ομάδες όπου η πρώτη έπαιρνε εκχυλίσματα ροδιού και σπόρου σταφυλιού, η δεύτερη κερσετίνη και εκχύλισμα γλυκόριζας, και η τρίτη συνδυασμό και των τεσσάρων εκχυλισμάτων.

Ενδιαφέρον είχε η παρατήρηση ότι ο συνδυασμός και των τεσσάρων εκχυλισμάτων είχε διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που παρατηρήθηκαν όταν τα εκχυλίσματα χορηγούντο ανά ζεύγη.
‘’Αυτά τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι οι δύο συνδυασμοί βοτανικών εκχυλισμάτων που αναπτύχθηκαν μέσα από στοχευμένες διαδικασίες,  και στο εργαστήριο και σε ζώντες οργανισμούς, προκάλεσαν και οι δύο αλλαγές στην γονιδιακή λειτουργία που σχετίζεται με την οστεοκλαστική και την οστεσυνθετική λειτουργία’’ έγραψαν οι ερευνητές με επικεφαλής τον Kevin Gellenbeck από το  Nutrilite Health Institute.

Με αρκετή μελέτη να μένει ακόμη να γίνει, φαίνεται ότι τα εκχυλίσματα τροφών που συνήθως σνομπάρουμε, έχουν ευεργετική επίδραση στην καλή υγεία των οστών μας.

Tags: 
Όροι: 
Κατηγοριες: