Ικαριώτης έκλεισε τα 100 χρόνια ζωής και το γιόρτασε με ταγκό σε ένα μεγάλο πάρτι!

Εκεί που η ζωή διαρκεί πιο πολύ. Στο νησί των ανατροπών, της άγριας ομορφιάς και των «ευλογημένων» ανθρώπων. Στην Ικαρία!
Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020

Εκεί ζει και ο Ζαχαρίας Πυρούδης που έκλεισε αισίως έναν αιώνα ζωής και γιόρτασε με τα αγαπημένα του πρόσωπα, παραθέτοντας ένα μεγάλο πάρτι που τα είχε όλα. Φαγητό, τούρτα, φίλοι, οικογένεια και φυσικά πολύ χορό! 

Για εκείνον μία μέρα χωρίς χαμόγελο πάει σίγουρα χαμένη και όπως λέει ο ίδιος το άγχος σκοτώνει την υγεία. Διαμένει με την οικογένεια του στο χωριό Πλαγιά και είναι από τους γηραιότερους στην περιοχή. Είναι διαυγής, δραστήριος και πάντα χαμογελαστός. Όπως είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξη που παραχώρησε:  «Πού να πούμε ότι οφείλεται η μακροζωία που έκανε γνωστό το νησί; Στο κλίμα που έχουμε ή στον τρόπο ζωής; Μάλλον στον τρόπο ζωής». Το άγχος σκοτώνει την υγεία. Τα παιδιά σήμερα αγχώνονται, γιατί δεν έχουν μπροστά τους ένα μέλλον και εργασία για να εξασφαλίσουν τη ζωή τους». Για τον ίδιο η συνέχιση της μακροζωίας θα εξαρτηθεί από τη ζωή που κάνουν οι νέοι: «Αν ζουν με άγχος και κάνουν καταχρήσεις, αυτά επιβαρύνουν την υγεία τους».

Η τούρτα του!

Δείτε ακόμη: Το αθώο ψεματάκι του Ικαριώτη παππού μου στην πιο συχνή ερώτηση των γιατρών!

Ο ίδιος χόρεψε και ταγκό με την εγγονή του: 

 

Ο Ζαχαρίας Πυρούδης κέρδισε το στοίχημα της ζωής και αποτελεί παράδειγμα για όλους μας, να διδαχθούμε από εκείνον και να αποκομίσουμε κάτι από τη «συνταγή» της μακροζωίας της Ικαρίας προκειμένου να σβήσουμε πολλά ακόμη κεράκια στην τούρτα των γενεθλίων μας στα χρόνια που έρχονται. 

Σε μελέτη της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2017 χαρτογραφήθηκαν τα ζωτικής σημασίας μυστικά που έχουν χαρίσει στους κατοίκους της Ικαρίας μια θέση μεταξύ των «ευλογημένων» ανθρώπων της Γης.

Η μελέτη βασίζεται στο τετράπτυχο επιλογών του τρόπου ζωής - υγιεινή διατροφή, άσκηση, οικογενειακή συνοχή και «χαλαρή» οπτική των πραγμάτων. Αυτό σε συνδυασμό με τα «ενισχυμένα» γονίδια των Ικαριωτών είναι ίσως το μυστικό που κάνει τη διαφορά. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο κ. Χρ. Στεφανάδη ένα «κοκτέιλ» μακροβιότητας με συστατικά του το DNA αλλά και επιλογές ενός υγιεινού (τόσο για την ψυχή όσο και για το σώμα) τρόπου ζωής είναι αυτό που πιθανότατα ...πίνουν οι ηλικιωμένοι Ικαριώτες.

Γιώργος Μουλάς

Όροι: 
Κατηγοριες: