Σχετικα Αφιερωματα

Ο καρκίνος του μαστού συνδέεται με την κατανάλωση λιπαρών στην εφηβεία

H αυξημένη πυκνότητα των μαστών φαίνεται ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού και μάλιστα ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται αναλογικά με την πυκνότητα. Οι γυναίκες με τους πιο πυκνούς μαστούς εκτιμάται ότι έχουν έως και τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο σε σύγκριση με γυναίκες που έχουν τους λιγότερο πυκνούς μαστούς.

Τετάρτη, 2 Μαΐου 2018

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Maryland, έδειξε ότι η ποιότητα των λιπαρών που επιλέγουν οι νεαρές κοπέλες είναι αυτή που καθοδηγεί τις μεταβολές στην πυκνότητα των μαστών. Μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά αλλά φτωχή σε υγιεινά ακόρεστα λιπαρά κατά τη διάρκεια της εφηβείας συνδέεται με αυξημένη πυκνότητα μαστών στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής, υποδεικνύουν τα νέα στοιχεία. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά σε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Η μελέτη της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις διατροφικές συνήθειες στην εφηβεία, αφού την περίοδο αυτή το στήθος αναπτύσσεται και αλλάζει, επομένως ο ιστός του μαστού είναι πολύ ευαίσθητος στις διάφορες επιδράσεις.

Η επικεφαλής των ερευνητών Seungyoun Jung αναφέρει ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι υπάρχουν πιθανώς μακροπρόθεσμες συνέπειες στη σύνθεση των μαστών από την πρόσληψη λιπαρών στην εφηβεία και επισημαίνει ότι πρόκειται για την πρώτη αναλυτική μελέτη που εξέτασε τη μακροπρόθεσμη επίδραση της πρόσληψης διαφόρων τύπων λιπαρών κατά την εφηβική ζωή στην πυκνότητα των μαστών.

Κορεσμένα λιπαρά βρίσκουμε κυρίως στο κόκκινο κρέας, το τυρί, του βούτυρο και άλλα γαλακτοκομικά, ενώ καλές πηγές ακόρεστων λιπαρών αποτελούν οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο και τα φυτικά έλαια.

Όροι: 
Κατηγοριες: