Σχετικα Αφιερωματα

H Βιταμίνη Α στη διατροφή κατά την εγκυμοσύνη

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, αυτά τα συστατικά πρέπει να λαμβάνονται πάντα στην συνιστώμενη ποσότητα. Η βιταμίνη Α είναι ένα τέτοιο βασικό θρεπτικό στοιχείο που πρέπει να καταναλώνεται προσεκτικά για να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι για τη μητέρα και το μωρό.

Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2018

Μέχρι το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, το αναπτυσσόμενο έμβρυο χρειάζεται περισσότερα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης και της βιταμίνης Α. Η πρόσληψη βιταμίνης Α κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά στην ενδεδειγμένη ποσότητα εξασφαλίζει την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Η υγεία των οστών, των δοντιών, του δέρματος και της όρασης του εμβρύου εξασφαλίζεται όταν υπάρχουν επαρκή επίπεδα αυτής της βιταμίνης. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας υγιούς εγκυμοσύνης δεδομένης της ικανότητάς της να προλαμβάνει την αναιμία, να ενθαρρύνει το μεταβολισμό και να προάγει τις πτυχές της εμβρυϊκής ανάπτυξης. Είναι επίσης γνωστή ως θρεπτική ουσία που ενισχύει την ανοσοποίηση.

Η εγκυμοσύνη είναι μια εποχή πολύ σημαντική στη ζωή μιας γυναίκας καθώς μέσα της οικοδομείται, πολλαπλασιάζεται και αναπτύσσεται μια νέα ζωή. Για να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν τα κύτταρα, το σώμα και το μωρό χρειάζονται την υποστήριξη της βιταμίνης Α. Αυτή η βιταμίνη χρησιμεύει και ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα από βλαβερούς παράγοντες όπως η ρύπανση, οι υπεριώδεις ακτίνες και το συναισθηματικό άγχος. Κατά το τρίτο τρίμηνο, το οποίο είναι μια περίοδος όπου ο ρυθμός ανάπτυξης του μωρού είναι γρήγορος και υπάρχει αύξηση του όγκου του αίματος, παρουσιάζεται συχνά ανεπάρκεια βιταμίνης Α στις έγκυες γυναίκες. Είναι ιδιαίτερα σημαντική βιταμίνη για τις γυναίκες που πρόκειται να γεννήσουν επειδή βοηθά στην αποκατάσταση των ιστών μετά τον τοκετό. Συμβάλλει επίσης στη διατήρηση της φυσιολογικής όρασης, καταπολεμά τις λοιμώξεις, στηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στον μεταβολισμό του λίπους.

Είναι σημαντικό να σχεδιάζετε τη διατροφή σας με τρόπο που να διασφαλίζεται ότι καταναλώνετε μια ασφαλή ποσότητα βιταμίνης Α κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η κατανάλωση υπερβολικής ή πολύ μικρής ποσότητα μπορεί να έχει παρενέργειες και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε γενετικές ανωμαλίες. Η ποσότητα της βιταμίνης Α μετράται με μια μονάδα γνωστή ως RAΕ (ισοδύναμη δράση της ρετινόλης). Μια άλλη μονάδα μέτρησης είναι η IU (διεθνής μονάδα) και 3,3 IU είναι ίση με 1 mcg RΑΕ. Η συνιστώμενη δόση βιταμίνης Α στην εγκυμοσύνη για γυναίκες ηλικίας άνω των 19 ετών είναι μέχρι 770 mcg RΑΕ ή 2565 IU ημερησίως. Το ανώτατο όριο ορίζεται σε 2800 mcg RΑΕ ή 10.000 IU ανά ημέρα συμπεριλαμβανομένων διαφόρων πηγών όπως συμπληρώματα, κρέας και εμπλουτισμένα είδη διατροφής.

Είναι ασφαλές να λαμβάνετε συμπλήρωμα βιταμίνης Α κατά την εγκυμοσύνη;

Στην ιδανική περίπτωση, όχι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συστήνει τη χορήγηση συμπληρώματος για τις έγκυες γυναίκες μόνο σε χώρες όπου η ανεπάρκεια βιταμίνης Α θεωρείται σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Τα περισσότερα συμπληρώματα βιταμινών για εγκύους περιέχουν κάποια ποσότητα βιταμίνης Α και, μαζί με την πρόσληψη ρετινόλης ή βήτα καροτίνης από την καθημερινή τροφή, υπάρχει πιθανότητα να αυξηθούν πολύ τα επίπεδα στον οργανισμό. Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας όταν πρόκειται για την κατανάλωση συμπληρωμάτων οποιουδήποτε είδους. Ο ασφαλέστερος τρόπος λήψης αυτής της βιταμίνης προέρχεται από πηγές τροφίμων. Είναι επίσης σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι οι περισσότερες έρευνες σχετικά με την τοξικότητα της βιταμίνης Α δεν αφορούν τη βιταμίνη αυτή από πηγές τροφίμων αλλά από συμπληρώματα. 

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: