Το μητρικό γάλα των παχύσαρκων μητέρων μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του βάρους του παιδιού

Το εάν η μητέρα έχει ένα υγιές βάρος ή όχι μπορεί να προβλέψει σε μεγάλο βαθμό τη σωματική σύνθεση του μωρού της. Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι οι ερευνητές μπορεί να έχουν φθάσει πιο κοντά στο να υπολογίσουν το γιατί.

Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019

Είναι εδώ και χρόνια γνωστό στην ιατρική κοινότητα ότι η μητρική παχυσαρκία είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες πρόβλεψης της παιδικής παχυσαρκίας και νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι αυτό έχει να κάνει με το μητρικό γάλα. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η μοριακή σύσταση του μητρικού γάλακτος μιας μητέρας που έχει επιπλέον κιλά διαφέρει από αυτό της εγκύου με φυσιολογικό βάρος, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει το βάρος του παιδιού της, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition.

Διαβάστε επίσης: 
Τα «δευτερογενή σάκχαρα» περνούν στο μητρικό γάλα αυξάνοντας τον κίνδυνο για υπέρβαρα μωρά

"Η παιδική παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και πολλές άλλες επιπλοκές στην υγεία. Στόχος μας είναι να εντοπίσουμε τους πρώτους παράγοντες κινδύνου που προβλέπουν την παχυσαρκία στα παιδιά", δήλωσε η Elvira Isganaitis, ερευνήτρια στο κέντρο διαβήτη Joslin. "Γνωρίζουμε ότι ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι οι διατροφικές εκθέσεις στη μεταγεννητική περίοδο". Το Κέντρο Joslin είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό, κλινικό και εκπαιδευτικό κέντρο διαβήτη στον κόσμο. Βρίσκεται στο Longwood Medical and Academic Area της Βοστώνης, στη Μασαχουσέτη. Η μελέτη περιλάμβανε επίσης ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Oklahoma Health Sciences Center και το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Διαβάστε και αυτό: 
Πόσο επηρεάζουν τα γονίδια το βάρος των παιδιών;

Οι ερευνητές ανέλυσαν σε 35 ζευγάρια μητέρας βρέφους το περιεχόμενο του μητρικού γάλακτος αλλά και το λίπος και τους μυς των βρεφών σε ηλικία ενός μηνός και έξι μηνών. Οι μητέρες ταξινομήθηκαν σύμφωνα με το δείκτη μάζας σώματος πριν από την εγκυμοσύνη ως με κανονικό βάρος αν ο ΔΜΣ ήταν μικρότερος από 25 ή υπέρβαρες/παχύσαρκες αν ήταν μεγαλύτερος από 25. Η Δρ. Isganaitis και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τη συγκέντρωση 275 μεμονωμένων μεταβολιτών μικρών μορίων στο μητρικό γάλα χρησιμοποιώντας μια ειδική τεχνική για μελέτες μεγάλης κλίμακας μικρών μορίων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό. Στόχος τους ήταν να προσδιοριστούν τα μοριακά χαρακτηριστικά του μητρικού γάλακτος σύμφωνα με την κατάσταση βάρους της μητέρας και, στη συνέχεια, να προσδιοριστούν αν υπάρχουν διαφορές που προβλέπουν το υπερβολικό βάρος κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους.

Όταν τα βρέφη ήταν ενός μηνός, βρέθηκαν 10 μεταβολίτες που διαφοροποιούσαν τις υπέρβαρες/παχύσαρκες μητέρες από εκείνες με φυσιολογικό βάρος. Από αυτούς τους μεταβολίτες, τέσσερις αναγνωρίστηκαν ως παράγωγα νουκλεοτιδίων και τρεις ως σύνθετοι υδατάνθρακες που ονομάζονται ολιγοσακχαρίτες, οι οποίοι μπορεί να μεταβάλλουν το μικροβιακό έντερο. Στην ηλικία των έξι μηνών, η ανάλυση αποκάλυψε ότι 20 μεταβολίτες διέφεραν στις μητέρες με το υπερβολικό βάρος. Επιπλέον, η αδενίνη του γάλακτος στις παχύσαρκες μητέρες συνδέεται με μεγαλύτερη αύξηση βάρους στα βρέφη. "Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ένας συγκεκριμένος συνδυασμός παραγόντων - παράγωγα νουκλεοτιδίων και σύνθετοι υδατάνθρακες - θα μπορούσε να είναι ένας θεραπευτικός στόχος για τη βελτίωση του προφίλ του μητρικού γάλακτος και ενδεχομένως προστασίας των παιδιών από την παχυσαρκία", ανέφερε η Δρ. Isganaitis.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι γνωρίζοντας τον τρόπο που το μητρικό γάλα μπορεί να επηρεάσει το βάρος ενός παιδιού, μπορεί να δώσει στους επαγγελματίες της υγείας καλύτερη εικόνα για το πώς να συμβουλεύουν τους γονείς σχετικά με μια καλύτερη διατροφή ή συνήθειες άσκησης. «Ο θηλασμός θα πρέπει να προωθείται και να υποστηρίζεται. Ελπίζουμε ότι αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν επίσης να συμβάλλουν στο να προστατεύει περισσότερο το μητρικό γάλα έναντι του μελλοντικού κινδύνου της παιδικής παχυσαρκίας", κατέληξε η Δρ. Isganaitis.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: joslin.org

 

Όροι: 
Κατηγοριες: