Πρόχειρο φαγητό και εγκυμοσύνη

Η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού από τις μέλλουσες μητέρες φαίνεται ότι προκαλεί μεταβολές στον εγκέφαλο των νεογνών κάνοντας τα να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για πρόχειρο φαγητό, όταν γεννηθούν, για να νιώσουν ικανοποίηση. Τα παιδιά σε αυτές τις περιπτώσεις φαίνεται ότι γεννιούνται εθισμένα στο junk food.

 

Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά και ζάχαρη από τις εγκύους, απελευθερώνει στον οργανισμό οπιοειδείς ουσίες στις οποίες τα κυοφορούμενα νεογνά είναι ευάλωτα. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία έδωσε ‘αποτελέσματα πολύ χρήσιμα στο να καταλάβουν οι έγκυες γυναίκες πόσο μπορεί να επηρεάσει η διατροφή τους την υγεία του βρέφους και τον κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου στην μετέπειτα ζωή του’ τόνισε η Dr. Beverly Mühlhäusler, προσθέτοντας ότι οι υγιεινές διατροφικές επιλογές της εγκύου υπόσχονται μια καλή υγεία για το βρέφος.

Οι ερευνητές μελέτησαν ποντίκια κατά την διάρκεια της κύησης και αφού τα χώρισαν σε δύο ομάδες, έδιναν στην μία κανονική τροφή ενώ στην άλλη χορηγούσαν junk food. Μετά τον απογαλακτισμό, τα νεογνά έλαβαν ημερήσιες ενέσεις ενός αναστολέα των υποδοχέων του οπιοειδούς, που μπλοκάρει το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει την σηματοδότηση των οπιοειδών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο αποκλεισμός των υποδοχέων οπιοειδών ήταν λιγότερο αποτελεσματικός στην μείωση του λίπους και την πρόσληψη ζάχαρης στα νεογνά των μητέρων που τους χορηγούνταν πρόχειρο φαγητό ως τροφή, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα νεογνά αυτά ήταν πιο ευαίσθητα στα οπιοειδή.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει πραγματικός εθισμός στο πρόχειρο φαγητό , παρόμοιος με εκείνο που προκαλείται στον οργανισμό με ουσίες όπως η ηρωίνη ή η μορφίνη.

Όροι: 
Κατηγοριες: