Υπογονιμότητα και διατροφή στους άνδρες

Ενώ πρακτικά και εμπειρικά η σημασία της διατροφής στην ποιότητα του ανδρικού σπέρματος ήταν γνωστή από την αρχαιότητα, μελέτες που θεμελιώνουν επιστημονικά αυτήν την σχέση έχουν γίνει μόλις την τελευταία εικοσαετία. Συγκρίσεις μεταξύ γόνιμων και υπογόνιμων ανδρών έβγαλαν στην επιφάνεια σημαντικές διαφορές στις διατροφικές τους συνήθειες και αναπόφευκτα ενοχοποίησαν την διατροφή για την μείωση της γονιμότητας.

Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017

Το σπέρμα είναι ένας ζωντανός οργανισμός και ένα από τα υγρά του σώματος που μεταφέρουν DNA. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Αλλαγές στην σύσταση και στον βαθμό περιεκτικότητας αυτών των στοιχείων, έχουν σαν συνέπεια την διατάραξη των ισορροπιών, την μεταβολή στην κινητικότητα και την ζωτικότητα των σπερματοζωαρίων, και συνεπώς και στην γονιμότητα του άνδρα.

Αλλαγές στον αριθμό και την ζωτικότητα των σπερματοζωαρίων δημιουργούν οι ελεύθερες ρίζες, προκαλώντας βλάβες στο γενετικό υλικό του κυττάρου. Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται από το σώμα μας, προσλαμβάνονται από την διατροφή, αλλά και από τον τρόπο ζωής. Ενώ λοιπόν το κάπνισμα και το αλκοόλ βάζουν στον οργανισμό μας ελεύθερες ρίζες αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα καταστροφής του σπέρματος, τα αντιοξειδωτικά που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής αναλαμβάνουν την καταστροφή τους και κατ επέκταση την προστασία της ποιότητας του σπέρματος.

Τέτοια αντιοξειδωτικά είναι το λυκοπένιο που το βρίσκουμε σε αφθονία στις σάλτσες τομάτας και στο κέτσαπ, η βιταμίνη C, που την βρίσκουμε στα εσπεριδοειδή και στα ωμά λαχανικά, η βιταμίνη Ε, που βρίσκεται στις καλής ποιότητας μαργαρίνες και έλαια, στα ψάρια και στους ξηρούς καρπούς. Το σελήνιο, εκτός από ισχυρό αντιοξειδωτικό διεγείρει τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή τεστοστερόνης. Βρίσκεται στους ξηρούς καρπούς, τα ψάρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Ο ψευδάργυρος που βρίσκεται στα οστρακοειδή και στο ψαχνό κρέας, βοηθάει στην σύνθεση του DNA και του RNA, όπως και το φυλλικό οξύ που το βρίσκουμε στα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο), και στα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Από την άλλη πλευρά η παχυσαρκία, η διατροφή πλούσια σε φυτοοιστρογόνα (σόγια και προϊόντα σόγιας) και ο υδράργυρος που βρίσκεται στα θαλασσινά από μολυσμένες περιοχές και στα μεγάλα ψάρια, αυξάνουν τον κίνδυνο καταστροφής του σπέρματος.

Υιοθετώντας λοιπόν διατροφικές συνήθειες που ενσωματώνουν τα παραπάνω αποτελέσματα ερευνών, βοηθάμε το σπέρμα να παραμένει υγιές και ενισχύουμε την κινητικότητα και ζωτικότητα του. 

Όροι: 
Κατηγοριες: