Τα υψηλής δόσης συμπληρώματα βιταμίνης D δεν ωφελούν τους περισσότερους ηλικιωμένους πάνω από τα 70
Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι ασθενείς χρειάζονται κυρίως συμβουλές σχετικά με τον τρόπο ζωής αντί για υψηλές δόσεις βιταμίνης D για να αυξήσουν την οστική τους πυκνότητα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που υποδηλώνει ότι τα συμπληρώματα έχουν μικρή επίδραση στη δύναμη των οστών ή στον κίνδυνο πτώσης.
Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα συνδέονται με απώλεια της πυκνότητας των οστών που μπορεί να οδηγήσει σε πτώσεις και κατάγματα. Αλλά, παρά τη δημοτικότητά τους, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D σε υψηλές δόσεις δεν έδειξε μεγαλύτερα οφέλη συγκριτικά με τη χαμηλή δόση σε μια τυχαιοποιημένη δοκιμή. Οι ερευνητές μέτρησαν τη συνολική οστική πυκνότητα (BMD) του ισχίου και του μηριαίου οστού σε περισσότερους από 300 ασθενείς ηλικίας 70 ετών και άνω και, στη συνέχεια, τους μοίρασαν με τυχαία σειρά σε ομάδες στις οποίες δόθηκαν μηνιαίες δόσεις βιταμίνης D χορηγούμενες από το στόμα ισοδύναμες με 400 IU, 600 IU ή 1200 IU την ημέρα.
Διαβάστε επίσης:
Το μαγνήσιο μπορεί να κρατά το κλειδί για τα οφέλη της βιταμίνης D
Μετά από ένα χρόνο, επαναλαμβανόμενες ακτινογραφίες δεν αποκάλυψαν καμία διαφορά στην BMD σε καμία από τις τρεις ομάδες, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition. Επιπλέον, η δόση της βιταμίνης D δεν είχε καμία επίδραση στα ποσοστά πτώσης, σχολίασαν οι ερευνητές, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Newcastle. "Θα πρότεινα ότι οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να επικεντρωθούν στη διατήρηση μιας υγιούς, ισορροπημένης διατροφής, επαρκούς έκθεσης στον ήλιο και να κάνουν τακτική άσκηση για να διατηρήσουν τα οστά τους όσο το δυνατόν πιο δυνατά", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Terry Aspray, επίτιμος κλινικός καθηγητής στο Ινστιτούτο Κυτταρικής Ιατρικής του Πανεπιστήμιου του Newcastle.
Οι συμμετέχοντες κράτησαν ένα ημερολόγιο πτώσεων και επέστρεφαν κάθε τρεις μήνες για εξετάσεις αίματος και ούρων, καθώς και για τη συμπλήρωση ενός πλήρους ερωτηματολογίου σχετικά με τη διατροφή και την έκθεσή τους στον ήλιο. Τόσο οι συμμετέχοντες όσο και οι ερευνητές δεν γνώριζαν τη δόση της βιταμίνης D που είχε χορηγηθεί κατά την έναρξη της μελέτης. Και οι τρεις δόσεις βιταμίνης D οδήγησαν σε σημαντικές αυξήσεις στη μέση 25-υδροξυβιταμίνη D στο πλάσμα και η χαμηλότερη δόση ήταν επαρκής για την επίλυση τυχόν ανεπάρκειας, διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι οποίοι επίσης θεώρησαν όλες τις δόσεις ασφαλείς, χωρίς συμπτωματικά περιστατικά πέτρας στα νεφρά ή υπερασβεστιαιμίας. Μια μείωση στις κυκλοφορούσες ορμόνες που ελέγχουν το ασβέστιο στο αίμα και τα οστά (παραθυρεοειδείς ορμόνες) βρέθηκε επίσης σε όλες τις δόσεις, αλλά η πτώση ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στην περίπτωση της υψηλότερης δόσης βιταμίνης D, ανέφεραν οι συγγραφείς.
Διαβάστε και αυτό:
Βιταμίνη D: Πώς μπορείτε να εφοδιαστείτε με απλούς και καθημερινούς τρόπους
"Παρότι τα ευρήματά μας δεν υποστηρίζουν στοιχεία για το όφελος των συμπληρωμάτων υψηλής δόσης βιταμίνης D, τουλάχιστον όσον αφορά στην οστική πυκνότητα, διαπιστώνουμε ότι οι υψηλότερες δόσεις της βιταμίνης μπορεί να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στον μεταβολισμό των οστών και ότι είναι ασφαλείς για τους ηλικιωμένους ", δήλωσε ο Δρ Aspray. "Αλλά, ενώ κάποιοι μπορεί να χρειαστεί να πάρουν συμπληρώματα βιταμίνης D, υπάρχει ελάχιστο όφελος για τη λήψη μεγαλύτερης των 400 IU δόσης την ημέρα", πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, προηγούμενες μελέτες είχαν αντιφατικά ευρήματα σχετικά με τον αντίκτυπο των συμπληρωμάτων για την οστική πυκνότητα. Ωστόσο, μια πρόσφατη μετά-ανάλυση έδειξε ότι η χορήγηση συμπληρώματος προσφέρει ένα όφελος για την υγεία των οστών μόνο στους ασθενείς εκείνους που διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμινών, ανέφεραν.
Φωτεινή Πουρνάρα