Γιατί τα κατεψυγμένα ψάρια μπορεί να είναι καλύτερα από τα φρέσκα

Τα φρέσκα ψάρια είναι πάντα καλύτερα από τα κατεψυγμένα, σωστά; Στην πραγματικότητα, αυτό δεν ισχύει πάντα. Φυσικά, αν μπορείτε να απολαύσετε ένα ψάρι που έχει αλιευτεί πριν λίγες ώρες, σίγουρα είστε τυχεροί. Αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα ψάρια που έχουν καταψυχθεί με τον σωστό τρόπο μπορούν να έχουν την ίδια ποιότητα με τα φρέσκα.

Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022

Οφέλη των καταψυγμένων

Μεγάλο ποσοστό των ψαριών και των θαλασσινών που τρώμε εισάγεται. Σε αυτό το ποσοστό έχουν υπολογιστεί και τα κατεψυγμένα. Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά στα κατεψυγμένα αν οι ψαράδες αμέσως μόλις αλιευθεί ένα ψάρι, το χειριστούν καλά και το καταψύξουν αμέσως, σταματώντας κυριολεκτικά το ρολόι, «παγώνοντας» δηλαδή τη φρεσκάδα του.  Διατροφικά, τίποτα δεν χάνεται όταν τα ψάρια είναι κατεψυγμένα. Στις μέρες μας, η τεχνολογία είναι τέτοια που επιτρέπει τα ψάρια είτε να καταψύχονται στη θάλασσα (συνήθως στα εκτρεφόμενα ψάρια, καταψύκτες ενσωματώνονται στις εγκαταστάσεις της φάρμας), είτε αμέσως μετά την άφιξή τους στο λιμάνι. Και η υπόθεση ότι οι λιπαρότερες ποικιλίες, όπως ο σολομός και ο τόνος, είναι καλύτερα από άποψη υφής όταν καταψύχονται, επομένως και πιο εμπορεύσιμα συγκριτικά με τα πιο άπαχα ψάρια, δεν είναι αλήθεια. Όλα έχουν να κάνουν με τον σωστό τρόπο κατάψυξης και απόψυξής τους τόσο από τους εμπόρους όσο και από τους καταναλωτές.

Τα κατεψυγμένα ψάρια μπορούν συχνά να είναι καλύτερα από τα φρέσκα και αποτελούν λιγότερη σπατάλη για όσους μαγειρεύουν στο σπίτι, οι οποίοι μπορούν απλά να χρησιμοποιήσουν την ποσότητα που χρειάζονται.  Η κατάψυξη ουσιαστικά επεκτείνει την εποχή για ορισμένα είδη ψαριών. Τα ευαίσθητα φρέσκα ψάρια πρέπει να μεταφέρονται αεροπορικώς ενώ τα κατεψυγμένα μπορούν να ταξιδέψουν με πλοίο, σιδηρόδρομο ή φορτηγό, απαιτώντας έτσι  λιγότερη ενέργεια για να φτάσουν στην αγορά. Και αυτό που οι καταναλωτές μπορεί να μην συνειδητοποιούν είναι ότι η διαθεσιμότητα των κατεψυγμένων ψαριών, ιδιαίτερα των καλλιεργούμενων ποικιλιών, βοηθά στη διαχείριση της άγριας αλιείας. Επίσης, ορισμένοι τύποι κατεψυγμένων ψαριών φέρουν μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κατανάλωσης οποιουδήποτε ψαριού εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο τρέφονται, αλιεύονται, αποθηκεύονται και μεταφέρονται. Τέλος, ένα επιπλέον όφελος είναι η προσιτή τιμή τους.

Επιλέγοντας το πιο φρέσκο κατεψυγμένο

Το πρώτο πράγμα που παίζει σημαντικό ρόλο για την αγορά καλής ποιότητας κατεψυγμένου ψαριού είναι ένας ιχθυοπώλης ή ένα κατάστημα που εμπιστεύεστε. Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στη συσκευασία για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι σκισμένη ή αλλοιωμένη με οποιονδήποτε τρόπο. Προσέξτε για κρυστάλλους πάγου, σημάδια ή αποχρωματισμό στο ίδιο το ψάρι, ενδείξεις που υποδηλώνουν «κάψιμο» από την διαδικασία της κατάψυξης. Επίσης, αν υπάρχει υγρό μέσα στη συσκευασία δείχνει ότι έχει υποστεί μερική απόψυξη, πράγμα που δεν είναι καλό. Τα ψάρια πρέπει να είναι καλυμμένα εντελώς από πάγο και σφραγισμένα σε κενό αέρος όταν τα αγοράζετε. Ελέγξτε την ετικέτα για πρόσθετα. Το τριπολυφωσφορικό νάτριο (Sodium tripolyphosphate) είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για να συγκρατείται η υγρασία. Προσθέτει βάρος στο κατεψυγμένο προϊόν το οποίο στη συνέχεια απορροφάται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και αυξάνει το κόστος για τον καταναλωτή. Καθώς τα κατεψυγμένα ψάρια αποψύχονται γρήγορα, εάν έχετε πολύ δρόμο να κάνετε από το σούπερ μάρκετ στο σπίτι και είναι μια ζεστή μέρα, θα είναι καλύτερα να τα μεταφέρετε μέσα σε μια ισοθερμική τσάντα με παγοθήκη.   Αν τυχόν αποψυχθεί το ψάρι, δεν είναι ασφαλές να καταψυχθεί εκ νέου. Εάν έχετε φρέσκο ​​ψάρι που θέλετε να παγώσετε, τυλίξτε το με διαφανή μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο και φυλάξτε το στην κατάψυξη. Κατά κανόνα, τα κατεψυγμένα ψάρια πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε έξι μήνες, αν και τα λιπαρά ψάρια τρώγονται καλύτερα μέσα σε τρεις μήνες. Θα εξακολουθήσουν να είναι ασφαλή και μετά από αυτό το διάστημα (εφόσον έχουν καταψυχθεί σωστά), αλλά η ποιότητα αρχίζει να μειώνεται με το χρόνο. Ελέγχετε πάντα τις ημερομηνίες κατάψυξης  που αναγράφονται στη συσκευασία.

Συμβουλές για απόψυξη και μαγείρεμα

Αποψύξτε τα κατεψυγμένα ψάρια αφού αφαιρέσετε την αρχική συσκευασία. Αυτό βοηθά στην εξάλειψη του κινδύνου ανάπτυξης αναερόβιων βακτηριδίων.  Όταν δεν βιάζεστε, αφαιρέστε την αρχική συσκευασία , τοποθετήστε τα σε ένα πιάτο, καλύψτε με πλαστικό περιτύλιγμα και ξεπαγώστε τα μέσα στο ψυγείο από την προηγούμενη νύκτα. Μπορείτε να μαρινάρετε τα ψάρια καθώς ξεπαγώνουν στο ψυγείο. Τα τελευταία 20 λεπτά, προσθέστε μια απλή μαρινάδα ελαιόλαδου με μερικά βότανα και αλατοπιπερώστε λίγο πριν το μαγείρεμα. Αν βιάζεστε, αφαιρέστε την αρχική συσκευασία και τοποθετήστε τα ψάρια σε μια σακούλα με zip, κλείστε την καλά και βάλτε την μέσα σε δροσερό τρεχούμενο νερό ή αλλάξτε το νερό αρκετές φορές κάθε 15 λεπτά για μια περίπου ώρα. Τα λευκόσαρκα φιλέτα, χωρίς δέρμα, μπορείτε να τα μαγειρέψετε ακόμη και κατευθείαν από την κατάξυψη.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: