Ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να μετρήσετε το λίπος σας

Υπάρχει ένας πραγματικά εύκολος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν είστε πραγματικά υπέρβαροι υποστηρίζουν πολλοί ειδικοί και δεν χρειάζεστε τη ζυγαριά σας ή το ΔΜΣ , παρά μόνο μια μεζούρα.Δ

Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018

Ολοένα και περισσότερα στοιχεία ερευνών υποδηλώνουν ότι μια αρκετά ασφαλής μέτρηση για τον προσδιορισμό ενός υγιούς βάρους είναι η περίμετρος της κοιλιάς, γνωστή και ως περιφέρεια της μέσης. Όχι μόνο πρόκειται για μια απίστευτα απλή μέτρηση, αλλά και ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο συσχετισμού του κινδύνου για εμφάνιση ασθενειών όπως ο διαβήτης, η καρδιακή προσβολή αλλά και ο συνολικός κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Μετρήσεις όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και το βάρος δεν αποτελούν πάντα χρήσιμα στοιχεία σύμφωνα με διάφορες μεγάλες μελέτες αξιολόγησης.

Γιατί ο ΔΜΣ δεν είναι πάντα μια αξιόπιστη μέτρηση

Ο δείκτης μάζας σώματος επινοήθηκε τη δεκαετία του 1830 από έναν Βέλγο ερευνητή που επιδίωκε  να δημιουργήσει έναν απλό και εύκολο τρόπο για να διαστασιοποιήσει την υγεία μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων με βάση δύο εύκολες μετρήσεις. Ποτέ δεν προοριζόταν για να χρησιμοποιηθεί σε ατομική βάση. Ο ΔΜΣ δεν λαμβάνει υπόψη το λίπος του σώματος ή τη σύνθεση των μυών σας, πράγμα που σημαίνει ότι θα δώσει ανακριβή στοιχεία που βασίζονται σε πράγματα όπως το φύλο ή οι συνήθειες του τρόπου ζωής. Αν είστε αθλητής, για παράδειγμα, είναι πιο πιθανό να κατηγοριοποιηθείτε στις ζώνες κινδύνου, απλά επειδή έχετε περισσότερους μυς από τον μέσο άνθρωπο. Πολλοί ειδικοί έχουν παρατηρήσει εδώ και αρκετό καιρό τα προβλήματα αυτά και δηλώνουν ότι οι μετρήσεις της κοιλιάς θα μπορούσαν να είναι μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση.  «Όσον αφορά την υγεία, το ζήτημα δεν είναι πόσο ζυγίζετε, αλλά πόσο κοιλιακό λίπος έχετε», ανέφεραν επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ σε μια τους δημοσίευση https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/abdominal-obesity-and-your-health  .

Μετρήστε την περιφέρεια της κοιλιάς σας και πάρτε μια καλύτερη εικόνα της υγείας σας

Αντί να υπολογίσετε τον ΔΜΣ σας, πάρτε μια μεζούρα. Αναπνέοντας κανονικά, τυλίξτε την γύρω από το τμήμα της κοιλιάς σας που είναι περίπου 5 εκατοστά πάνω από τους γοφούς σας. Αυτή είναι η περιφέρεια της μέσης σας.

Αν είστε γυναίκα, ιδανικά θα πρέπει να είναι λιγότερο από 87,6 εκ. ενώ, εάν είστε άντρας, το ζητούμενο είναι ένας αριθμός κάτω από τα 101,6 εκ. Μια μέτρηση υψηλότερη από αυτούς τους δείκτες δεν θα πρέπει να σας πανικοβάλει, αλλά να λειτουργήσει ως καμπανάκι για πιθανότητα υψηλότερου κινδύνου από διάφορες σοβαρές ασθένειες.  Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association http://jaha.ahajournals.org/content/7/5/e008507 έδειξε ότι μια μεγάλη περιφέρεια μέσης μπορεί να συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Σε μια άλλη μεγάλη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από περισσότερους από 340.000 ανθρώπους σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες. Διαπίστωσαν ότι τα υπέρβαρα άτομα με μεγάλη περιφέρεια μέσης, είχαν παρόμοιο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη όπως και τα κλινικά παχύσαρκα άτομα.  Η σύνδεση ήταν ισχυρότερη στις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Άλλη έρευνα που εξέτασε 500.000 ενήλικες χωρίς κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ανέλυσε στοιχεία σχετικά όχι μόνο με την περίμετρο της μέσης τους, αλλά και του ΔΜΣ και του λόγου των μετρήσεων της μέσης και του ισχίου τους για να διαπιστωθεί εάν υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ αυτών των μετρήσεων και της πιθανής καρδιακής προσβολής. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι συμμετέχοντες με υψηλές μετρήσεις της μέσης είχαν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής προσβολής κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, η οποία διήρκεσε έξι έως δέκα χρόνια, ανάλογα με τον συμμετέχοντα. Παρόμοια με την έρευνα για τον διαβήτη και την περιφέρεια της μέσης, η σύνδεση ήταν ισχυρότερη στις γυναίκες από ό τι στους άνδρες.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι γιατί παρατηρούνται αυτοί οι συσχετισμοί. Ορισμένοι πιστεύουν ότι έχει να κάνει με το πόσο το εσωτερικό λίπος, γνωστό ως σπλαχνικό λίπος, μπορεί να επηρεάσει την κανονική λειτουργία των εσωτερικών οργάνων μας.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: