Αλλαγές στο πότε ακριβώς τρώμε πρωινό και δείπνο μπορεί να μειώσουν το λίπος

Μελέτη αποκαλύπτει την  τέλεια χρονική στιγμή για να παίρνουμε το πρωινό και το δείπνο μας εάν θέλουμε να χάσουμε βάρος. Όσοι άλλαξαν τις ώρες γευμάτων έχασαν κατά μέσο όρο πάνω από το διπλάσιο σωματικό λίπος, σε σχέση με αυτούς που έτρωγαν τα γεύματά τους κανονικά.

Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018

Αποτελεί σίγουρα μια δελεαστική σκέψη ότι θα μπορούσαμε όλοι να είμαστε υγιέστεροι και να χάσουμε βάρος χωρίς να αλλάξουμε αυτό που τρώμε αλλά το πότε το τρώμε. Η διαλείπουσα νηστεία είναι μια μορφή δίαιτας που επιτρέπει στους ανθρώπους να χάσουν βάρος "προτρέποντας" το σώμα να καίει λίπος έτσι ώστε να το μετατρέψει σε ενέργεια. Εκτός από την πρόκληση απώλειας βάρους, διάφορα είδη διαλείπουσας νηστείας έχει θεωρηθεί ότι προσφέρουν επιπλέον οφέλη για την υγεία. Ένας τύπος διατροφής νηστείας είναι και η χρονικά περιορισμένη διατροφή (time-restricted eating), κατά την οποία τα άτομα που την ακολουθούν καταναλώνουν τροφές μόνο σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ωρών κάθε μέρα.

Πειράματα με αρουραίους και ποντίκια έχουν δείξει ότι όταν μετατοπίζουν τους χρόνους σίτισης τους πιο κοντά μέσα στην ημέρα, αυξάνοντας έτσι την περίοδο της «νηστείας» κατά τη διάρκεια της νύχτας ή όταν δεν τρώνε, τους έκανε να χάσουν βάρος και να έχουν πιο υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα και χοληστερόλης ακόμη και όταν έτρωγαν ακριβώς τα ίδια τρόφιμα και τον ίδιο αριθμό θερμίδων. Κανείς όμως μέχρι τώρα δεν είχε κάνει μια παρόμοια ελεγχόμενη και τυχαιοποιημένη μελέτη με ανθρώπους. Το Πανεπιστήμιο του Surrey στο Ηνωμένο Βασίλειο έκανε το εξής πείραμα, τα αποτελέσματα του οποίου δημοσιεύθηκαν στο Journal of Nutritional Science:

Μέτρησαν σε 16 εθελοντές το σωματικό τους λίπος, το σάκχαρο αίματος, τα τριγλυκερίδια και τα επίπεδα χοληστερόλης στην αρχή της μελέτης (μετά από νηστεία για 12 ώρες). Στη συνέχεια τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα ακολούθησε το κανονικό της πρόγραμμα για τις επόμενες 10 εβδομάδες, ενώ η δεύτερη ομάδα κλήθηκε να μετακινήσει την πρόσληψη πρωινού κατά 90 λεπτά αργότερα και δείπνου κατά 90 λεπτά νωρίτερα, χωρίς να επιτρέπεται να καταναλώσουν κάποιο σνακ ή ποτό μετά από αυτό. Αυτό σήμαινε ότι είχαν 3 επιπλέον ώρες νηστείας όλη τη νύχτα .Όλοι κρατούσαν ένα ημερολόγιο φαγητού και ύπνου για να εξασφαλίσουν ότι έτρωγαν τις ίδιες ποσότητες φαγητού όπως και πριν. Μετά από τις 10 εβδομάδες, όλοι πέρασαν από τα ίδια τεστ. Στο τέλος των 10 εβδομάδων, η ομάδα που περιόρισε τις ώρες γεύματός της παρουσίασε σημαντικά υγιέστερη μεταβολή των επιπέδων σακχάρου στο αίμα νηστείας και χοληστερόλης μεταξύ της έναρξης και του τέλους του πειράματος. Δεν υπήρχε διαφορά στα τριγλυκερίδια αλλά είχε επίσης χάσει σωματικό λίπος.

Αν και αυτή ήταν μια μικρή μελέτη, τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά και φαίνεται ότι αν απλά φάμε πρωινό αργότερα και το τελευταίο γεύμα της ημέρας νωρίτερα θα μπορούσε να μας βοηθήσει όλους να είμαστε υγιέστεροι.

Υπάρχουν δύο θεωρίες για το λόγο που μπορεί να συμβαίνει αυτό και οι δύο μπορεί να παίζουν ρόλο στα ευρήματα αυτά. Πρώτον, είναι πλέον γνωστό ότι οι περίοδοι μη φαγητού - νηστείας - είναι ωφέλιμες για την υγεία μας. Επιτρέπουν στα κύτταρα του οργανισμού να είναι σε κατάσταση «επισκευής» και όχι σε κατάσταση «ανάπτυξης». Φαίνεται ότι αν επιμηκύνουμε την mini νηστεία της κάθε νύχτας, αυτό θα μπορούσε να είναι αρκετό για να μας δώσει ένα όφελος, χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε δίαιτα επί ολόκληρες μέρες. Δεύτερον, ο οργανισμός έχει ένα «ρολόι» που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται την τροφή κατά τη διάρκεια του 24ώρου. Το βράδυ, ο οργανισμός μας προετοιμάζεται για νυχτερινή νηστεία και αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση τροφής μπορεί να επηρεάσει ιδιαίτερα τα επίπεδα σακχάρου και λίπους στο αίμα.

Ο Δρ Jon Johnston, ο υπεύθυνος ερευνητής της μελέτης του Πανεπιστημίου του Surrey πιστεύει ότι δεν πρέπει όλοι να επιμείνουμε σε ένα πολύ αυστηρό πλάνο περιορισμένων ωρών γεύματος, όπως έκαναν οι εθελοντές στην έρευνα. Ας μην ξεχνάμε ότι θα υπάρξουν και  κοινωνικές υποχρεώσεις που θα μας κάνουν να ξεφύγουμε. Ωστόσο, πιστεύει ότι κάθε φορά που μπορούμε να φάμε το πρωινό μας λίγο αργότερα ή το δείπνο αρκετά νωρίτερα, θα πρέπει να το δοκιμάσουμε, καθώς κάθε φορά που ακολουθούμε μεγαλύτερη περίοδο νηστείας ή αποφεύγουμε ένα γεύμα αργά το βράδυ, συμβάλλει όχι μόνο στην υγεία αλλά μειώνει και πόντους από την περιφέρειά μας.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: