Ερευνητές του καρκίνου ανακαλύπτουν απροσδόκητα φυσική πρωτεΐνη κατά της παχυσαρκίας

Ενώ ερευνούσαν μια πρωτεΐνη της οποίας η παραγωγή είναι γνωστό ότι αυξάνεται σε ένα ευρύ φάσμα καρκίνων, μια ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε τυχαία έναν ισχυρό νέο μεταβολικό ρυθμιστή που, σε πειράματα σε ποντίκια, μείωσε τα επίπεδα λίπους των ζώων κατά το ένα τρίτο.

Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019

Η παχυσαρκία επηρεάζει πάνω από 650 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Θεωρείται ένας σημαντικός παράγοντας που υποβόσκει σε πολλές σοβαρές διαταραχές όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη και πολλές άλλες.  

Η απώλεια βάρους είναι μια ατέρμονη μάχη για πολλούς ανθρώπους. Μια πτυχή της που μπορεί να αποτελέσει μια πραγματική πρόκληση είναι το τι είδους δίαιτα θα πρέπει να ακολουθήσουμε.  Οι έρευνες δεν είναι πάντα αξιόπιστες και οι γνώμες των διαιτολόγων διαφέρουν. Αλλά τι θα λέγατε αν μπορούσατε να χάσετε κιλά χωρίς δίαιτα; Δεν θα ήταν καταπληκτικό αν μια πρωτεΐνη μπορούσε να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος;

Μια νέα ερευνητική μελέτη που διεξήχθη στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Georgetown στην Αμερική ανακάλυψε, προς έκπληξη της επιστημονικής ομάδας, ότι ένας τύπος πρωτεΐνης ήταν ένα πολύ ισχυρό εργαλείο. Η πρωτεΐνη μελετήθηκε για το ρόλο της στον καρκίνο, αλλά οι ερευνητές κατέληξαν σε ένα εύρημα που δεν περίμεναν, τη σημαντική απώλεια βάρους στα εργαστηριακά ποντίκια. Στην πραγματικότητα, τα ποντίκια έχασαν το 1/3 του συνολικού σωματικού λίπους τους.

Τα ποντίκια της μελέτης αναπαράχθηκαν γενετικά ώστε να έχουν την τάση να τρώνε όλη την ώρα και όπως ήταν φυσικό, ήταν παχύσαρκα. Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Georgetown ανακάλυψε ότι η επιβεβλημένη έκφραση μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης, που ονομάζεται FGFBP3 (BP3) στα εργαστηριακά ποντίκια, οδήγησε σε αυτή την αξιοσημείωτη απώλεια σωματικού λίπους. "Βρήκαμε ότι οκτώ θεραπείες με BP3 σε διάστημα 18 ημερών ήταν αρκετές για να μειώσουν το λίπος σε παχύσαρκους ποντικούς κατά περισσότερο από ένα τρίτο", δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής της μελέτης, Anton Wellstein, MD, PhD, καθηγητής ογκολογίας και φαρμακολογίας στο Comprehensive Cancer Center του Georgetown Lombardi.

Τι είναι η BP3;

Η ΒΡ3 είναι ένας τύπος πρωτεΐνης δέσμευσης, η οποία παίζει ρόλο σε πολλές σωματικές λειτουργίες, όπως στην επούλωση πληγών, την ανάπτυξη κυττάρων και την αντίδραση σε τραυματισμούς. Αυτός ο τύπος πρωτεΐνης προσκολλάται σε ινοβλάστες (κύτταρα που εμφανίζονται όταν συμβαίνει κάποια βλάβη και τα οποία επισκευάζουν ιστούς) για να ενισχύσει τη λειτουργία τους. Ως εκ τούτου, η ΒΡ3 θεωρείται πρωτεΐνη "προστάτης".

Στη μελέτη, ο Wellstein και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι αυτός ο «προστάτης» συνδέεται με 3 τύπους FGF (ινοβλαστικούς αυξητικούς παράγοντες)  για την προώθηση του μεταβολισμού. Δύο από τις λειτουργίες των παραγόντων αυτών είναι η ρύθμιση της χρήσης υδατανθράκων και η αποθήκευση.  Η τρίτη ρυθμίζει το μεταβολισμό. Ο Wellstein δήλωσε: «Βρήκαμε ότι η BP3 έχει μια εντυπωσιακή συμβολή στον μεταβολικό έλεγχο. Με το μεταβολισμό να αναζωογονείται, η ζάχαρη στο αίμα και το μεταποιημένο λίπος στο συκώτι χρησιμοποιούνται για την ενέργεια και δεν αποθηκεύονται, και οι αποθήκες λίπους μειώνονται επίσης». Μια άλλη συναρπαστική ανακάλυψη σχετικά με τη Ρ3 είναι ότι δεν είχε οποιοδήποτε είδος παρενεργειών ή ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

Το μέλλον της θεραπείας με BP3

Η ΒΡ3 πιστεύεται ότι είναι μια πολλά υποσχόμενη νέα θεραπεία για την ανακούφιση των διαταραχών που προκύπτουν από το μεταβολικό σύνδρομο, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η λιπώδης ηπατική νόσος και η υπεργλυκαιμία. Θα πρέπει όμως να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας στον άνθρωπο. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο /Scientific Reports.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: