Και όμως το γαλλικό τοστ δεν είναι από τη Γαλλία!

Για πολλούς το λεγόμενο γαλλικό τοστ είναι ένα από τα πιο λαχταριστά πρωινά. Υπάρχει ωστόσο ένας πολύ μεγάλος μύθος σχετικά με αυτό. Το γαλλικό τοστ δεν προέρχεται από την Γαλλία παρά το γεγονός ότι το όνομά του δεν αφήνει περιθώρια για να πει κανείς το αντίθετο.

Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019

Η ακριβής προέλευσή του γαλλικού τοστ είναι άγνωστη. Οι φρυγανιές πάντως που χρησιμοποιούνται προέρχονται από μπαγιάτικο ψωμί και με βάση το γεγονός ότι το ψωμί έχει υπάρξει βασική τροφή για τους περισσότερους πολιτισμούς αλλά και το ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ανά τον κόσμο δεν θέλανε ποτέ να πετάνε τα τρόφιμά τους, μπορεί εύκολα να βγάλει κανείς το συμπέρασμα ότι η δημιουργία των εν λόγω φρυγανιών προέκυψε από την ανάγκη να μετατραπεί σε εύγευστο το μπαγιάτικο ψωμί. Κατά τα άλλα, το να βουτιέται σε γάλα και αυγό και μετά να τηγανίζεται φαίνεται αρκετά λογικό.

Την παλιότερη αναφορά για ένα τέτοιο είδος πρωινού πάντως την συναντάμε στην αρχαία Ρώμη και συγκεκριμένα σε ένα βιβλίο μαγειρικής της εποχής. Εκεί εξακριβώνεται η συνήθεια των Ρωμαίων να βουτάνε το ψωμί τους σε ένα μείγμα από γάλα και αυγό και μετά να το μαγειρεύουν με λάδι ή βούτυρο. Ακριβώς δηλαδή όπως φτιάχνουμε σήμερα το γαλλικό τοστ. Κατά τον Μεσαίωνα, η συγκεκριμένη πρακτική διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, αναπτύχθηκε μια διχογνωμία για την ακριβή προέλευση του συγκεκριμένου πρωινού με κάποιους να υποστηρίζουν πως δεν προέρχεται από την Ρώμη αλλά από την Γαλλία.

Υπάρχει όμως και άλλη μια ιστορία η οποία λέει στην πραγματικότητα το γαλλικό τοστ δημιουργήθηκε στην Αμερική το 1724 και έμεινε στην ιστορία ως «γαλλικό» επειδή ο μάγειρας που το ανακάλυψε ήταν... ανορθόγραφος. Ο μύθος λέει πως ο συγκεκριμένος μάγειρας λεγόταν Τζόσεφ Φρεντς (Joseph French) και ήθελε να το ονομάσει «το τοστ του Φρεντς» (French's toast). Ξέχασε όμως την απόστροφο όταν το έγραφε και τελικά το ονόμασε «γαλλικό τοστ» (French toast). 

Η ιστορία του ανορθόγραφου κύριου Φρεντς είναι μάλλον καθαρή μυθοπλασία πάντως υπάρχουν αναφορές για το γαλλικό τοστ που χρονολογούνται στον 17ο αιώνα, δηλαδή έναν αιώνα πριν την υποτιθέμενη ανακάλυψη του συγκεκριμένου Αμερικάνου μάγειρα. Και αυτές οι αναφορές λένε πως το συγκεκριμένο πρωινό τρώγεται σε όλη την Ευρώπη. Ο λόγος για το γιατί στην παγκόσμια αργκό ονομάζεται γαλλικό τοστ είναι ίδιος με το γιατί οι τηγανιτές πατάτες ονομάζονται επίσης γαλλικές (french fries). Απλά το γαλλικό τοστ έγινε δημοφιλές στις ΗΠΑ μέσω Γάλλων μεταναστών. Και οι ΗΠΑ έχουν το προνόμιο να μπορούν να επιβάλλουν... παγκόσμιες ορολογίες.

Όροι: 
Κατηγοριες: