Σχετικα Αφιερωματα

Η ιστορία του τυριού

Κανείς δεν ξέρει στην πραγματικότητα πότε πρωτοεμφανίστηκε η τυροκομία στην κόσμο. Κάποιες θεωρίες στηρίζονται σε δημοφιλής μύθους που χρονολογούνται περίπου στα 4.000 χρόνια πριν, ενώ άλλες βασίζονται σε αρχαιολογικά ευρήματα που τοποθετούνται χρονικά στην Νεολιθική εποχή.

Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018

Η ιστορία του τυριού συνδέεται με την εξημέρωση των πρώτων μηρυκαστικών που φαίνεται ότι έγινε στα οροπέδια του σημερινού Ιράν κάπου στο 8.000 π.χ. Ένας μύθος περιγράφει έναν άραβα έμπορο που έπρεπε να διασχίσει την έρημο, και μετέφερε γάλα μέσα σε ασκί φτιαγμένο από το στομάχι του προβάτου. Καθώς υπήρχε πυτιά στο εσωτερικό τοίχωμα του στομάχου, και με την ζέστη που δημιουργούσε ο ήλιος, το γάλα διαχωρίστηκε σε τυρόγαλο και σε πήγμα. Όταν ο έμπορος κάθισε το βράδυ να ξαποστάσει διαπίστωσε ότι το τυρόγαλο ικανοποίησε την δίψα του και το τυρόπηγμα την πείνα του.

Ο Όμηρος στην Οδύσσεια αναφέρει τον βοσκό και τυροκόμο Πολύφημο που αγαπούσε τόσο πολύ τα ζώα του, που προτιμούσε να φάει τους συντρόφους του Οδυσσέα παρά τα αρνιά. Εκεί γίνεται και περιγραφή των τυριών που έφτιαχνε ο Πολύφημος.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Bristol, η τυροκομία ξεκίνησε κάπου στην Νεολιθική εποχή, αρκετά πριν την ιστορία με το άραβα έμπορο. Βρήκαν ίχνη από λίπος γάλακτος σε κομμάτια αρχαίων κεραμικών, που υποτίθεται ότι χρησιμοποιούνταν σαν στραγγιστήρες γάλακτος, στην Πολωνία, και υπολόγισαν ότι ο άνθρωπος έφτιαχνε τυρί, εδώ και 7.500 χρόνια.

Άλλη θεωρία που φαίνεται να έχει βάση, ισχυρίζεται ότι η τυροκομία και το τυρί ήρθαν στην Ευρώπη από τους Άριους, νομαδικά κτηνοτροφικά φύλα που προέρχονταν από την Κεντρική Ασία.

Η τυροκομία γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους και διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη από τους Ρωμαίους κατακτητές. Πάντως τα περισσότερα από τα τυριά που ξέρουμε σήμερα πρωτοεμφανίστηκαν τον Μεσαίωνα. Η μαζική παραγωγή πυτιάς φαίνεται ότι άρχισε γύρω στο 1860, ενώ η βιομηχανική παραγωγή τυριών άρχισε τον 20ο αιώνα.

Σήμερα η μεγαλύτερη παραγωγή τυριού γίνεται στην Ευρώπη, όπου γίνεται και η μεγαλύτερη κατανάλωση. Η Ελλάδα φέρεται να κρατάει τα πρωτεία στον παγκόσμιο χάρτη κατανάλωσης τυριού, με 23 κιλά ανά άτομο ετησίως, ενώ ακολουθεί από κοντά η Γαλλία με 22 κιλά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 40% του πληθυσμού της γης δεν καταναλώνει το γάλα και τα προϊόντα του, όπως για παράδειγμα η βοοτρόφος Αργεντινή όπου το γάλα υποκαταναλώνεται ενώ στην Κίνα δεν υπήρχε ποτέ συστηματική εκτροφή μηρυκαστικών για ανθρώπινη κατανάλωση.

Tags: 
Όροι: 
Κατηγοριες: