Μια μεσογειακού τύπου διατροφή αποδεικνύεται αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Μια μεσογειακή - κατά βάση χορτοφαγική - διατροφή μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την αντιμετώπιση των επιπλοκών που επιφέρει η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη. Τα ευρήματα δείχνουν πως μια διατροφική προσέγγιση που χρησιμοποιεί αλκαλικό νερό και μια μεσογειακού τύπου δίαιτα ως συγκρίσιμη με τα φαρμακευτικά πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση των συμπτωμάτων αυτής της κατάστασης που επηρεάζει περίπου το 10-20% του δυτικού πληθυσμού.

Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2017

"Αν και αποτελεσματική σε μερικούς ασθενείς, αισθάνθηκα ότι η φαρμακευτική αγωγή δεν θα μπορούσε να είναι η μόνη μέθοδος για την αντιμετώπιση της παλινδρόμησης", ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Dr Craig Zalvan, Ωτορινολαρυγγολόγος και διευθυντής του Institute for Voice and Swallowing Disorders at Northwell Health’s Phelps Hospital στη Νέα Υόρκη. «Έχω δει πολλές έρευνες που χρησιμοποιούν φυτικές τροφές για τη θεραπεία ασθενών με πολλές άλλες χρόνιες ασθένειες, γι 'αυτό αποφάσισα να αναπτύξω ένα σχήμα διατροφής για τη θεραπεία των δικών μου ασθενών. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι κατευθυνόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της παλινδρόμησης χωρίς φαρμακευτική αγωγή» δήλωσε ο Dr Zalvan.

Πλούσιες σε βιοδραστικές ενώσεις, οι χορτοφαγικές και vegan δίαιτες είναι μια οικονομική, χαμηλού κινδύνου παρέμβαση που μπορεί να συμβάλει σε χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, πίεση αίματος και επίπεδα χοληστερόλης. Παρόλο που δίνει έμφαση στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η μεσογειακή διατροφή χαίρει μεγάλης εκτίμηση ως μια αποτελεσματική επιλογή τρόπου ζωής που αντιμετωπίζει παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην παχυσαρκία, τον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Βασικά στοιχεία της μελέτης

Η μελέτη συνέκρινε δύο ομάδες συνολικά 184 ατόμων. Μια ομάδα περιλάμβανε 85 ασθενείς από το 2010 έως το 2012 με λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση (LPR) που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPI), τη κύρια φαρμακευτική μέθοδο, παίρνοντας παράλληλα και τις κλασσικές προφυλάξεις για τη νόσο (PS). Από το 2013 έως το 2015 εντοπίστηκαν 99 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αλκαλικό νερό (pH μεγαλύτερο από 8,0). Αυτοί οι ασθενείς κατανάλωναν 90% φυτική μεσογειακή δίαιτα σε συνδυασμό και πάλι με τις κλασσικές προφυλάξεις.

Η δίαιτα του Dr Zalvan αποτελείται κυρίως από φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς, ενώ αποφεύγονται τα γαλακτοκομικά και όλα τα είδη κρέατος αλλά και τα ψάρια και τα αυγά. Το ίδιο και τα τρόφιμα που επιβάρυναν την παλινδρόμηση όπως ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα, τα αναψυκτικά, τα λιπαρά και τα τηγανισμένα τρόφιμα, τα πικάντικα και το αλκοόλ. Τα αποτελέσματα βασίστηκαν στην αλλαγή του Reflux Symptom Index (RSI), ενός εξειδικευμένου ερωτηματολογίου που σχεδιάστηκε για να τεκμηριώνει και να αξιολογεί (0-5) τα συμπτώματα και τη σοβαρότητα της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι ασθενείς που ακολούθησαν την δίαιτα πέτυχαν μια κλινικά σημαντική μείωση του RSI, παρόμοια –αν όχι καλύτερη- από όσους έπαιρναν την παραδοσιακή φαρμακευτική αγωγή. Παρόλο που αυτή η έρευνα επικεντρώθηκε σε ασθενείς με λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση, η ίδια δίαιτα θεωρείται ότι θα έχει τα ίδια αποτελέσματα και σε όσους υποφέρουν από γαστροοισοφαγική (GERD).

Μαζί με την ανακούφιση από τα συμπτώματα παλινδρόμησης, ο Dr Zalvan παρατήρησε ότι πολλοί από τους ασθενείς του, οι οποίοι υποβλήθηκαν στη θεραπεία της φυτικής μεσογειακής διατροφής, παρουσίασαν επίσης κάποια απώλεια βάρους και μείωση των συμπτωμάτων και της χρήσης φαρμάκων για άλλες ασθένειες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο JAMA Otolaryngology Head & Neck Surgery

 Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: