Αυτή η δίαιτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ειδικά στις γυναίκες

Στη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της, Βρετανοί επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα οφέλη είναι ιδιαίτερα σαφή για τις γυναίκες άνω των 40 ετών.

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020

Η προχωρημένη ηλικία και το να είσαι γυναίκα είναι δύο παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο που δεν μπορείτε να ελέγξετε, αλλά ένα συγκεκριμένο σχέδιο διατροφής μπορεί να βοηθήσει τις μεγαλύτερες γυναίκες να μειώσουν τις πιθανότητές τους για τη σοβαρή αυτή ασθένεια. Η πρόληψη του εγκεφαλικού είναι συνέπεια της μείωσης της φλεγμονής που παράγει σχηματισμό θρόμβων στην εγκεφαλική κυκλοφορία, η οποία με τη σειρά της, προκαλεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης, οφείλεται στη μείωση της υπέρτασης που οδηγεί σε έκρηξη των εγκεφαλικών αρτηριών που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο, γεγονός που προκαλεί αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Μια πραγματικά Μεσογειακή Δίαιτα (ΜΔ) είναι μια αντιφλεγμονώδης διατροφή που μειώνει τον σχηματισμό θρόμβων και την αρτηριακή πίεση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα εγκεφαλικά επεισόδια προκαλούν 6.34 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Ωστόσο, το 90% των περιπτώσεων μπορεί να προληφθεί με τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής που περιλαμβάνουν και την κατανάλωση υγιεινής διατροφής. Η προστασία δεν προέρχεται από μία μεμονωμένη τροφή αλλά, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, είναι πιθανό να οφείλεται στις συνεργατικές επιδράσεις των συστατικών της συγκεκριμένης δίαιτας. Τα βασικά στοιχεία της Μεσογειακής Διατροφής  αποτελούνται από γενναιόδωρες ποσότητες φρούτων, λαχανικών, ελαιολάδου, οσπρίων, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών, ψαριών και πατατών, ενώ παράλληλα, συνεπάγεται χαμηλότερη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, ζάχαρης και κρέατος.

Επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Aberdeen, East Anglia και Cambridge συνεργάστηκαν στην έρευνα. Οι συμμετέχοντες ήταν 23.232 ενήλικες ηλικίας μεταξύ 40 και 77 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν στη μελέτη EPIC-Norfolk. Για 17 χρόνια, η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τη δίαιτα των ατόμων και συνέκρινε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου εκείνων που ακολούθησαν στενά τη ΜΔ με εκείνους που τρέφονταν διαφορετικά. Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη ΜΔ παρουσίασαν λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια.  Η μείωση ήταν της τάξης του 22% στις γυναίκες, 17% σε όλους τους ενήλικες και 6% στους άνδρες. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι το μικρότερο όφελος στους άνδρες μπορεί να οφείλεται στην τύχη, επομένως δεν θεωρήθηκε σημαντικό.

"Δεν είναι σαφές γιατί βρήκαμε διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών, αλλά θα μπορούσε να είναι ότι τα συστατικά της διατροφής μπορούν να επηρεάσουν τους άνδρες διαφορετικά από τις γυναίκες", δήλωσε η Ailsa Welch, επικεφαλής συγγραφέας από το Πανεπιστήμιο East Anglia του Ηνωμένου Βασιλείου. "Γνωρίζουμε επίσης ότι διαφορετικά υπο-είδη εγκεφαλικών επεισοδίων μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των φύλων. Η μελέτη μας ήταν πολύ μικρή για να το δοκιμάσουμε, αλλά και οι δύο δυνατότητες αξίζουν περαιτέρω μελέτης στο μέλλον. "

 Επιπλέον, οι συμμετέχοντες με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου που ακολούθησαν τη ΜΔ σε οποιοδήποτε βαθμό είχαν 13% μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου. Το πλεονέκτημα φάνηκε να περιλαμβάνει τους ενήλικες με χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ότι αυτό οφείλεται στην τύχη. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ενώ τα ευρήματα οδηγούνται από το προφανές όφελος στις γυναίκες, έχουν επιπτώσεις στην πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου και στα δύο φύλα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stroke του American Heart Association 

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: