Η μεσογειακή διατροφή εμποδίζει την υπερκατανάλωση τροφής;
Δεν μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε; Νέα επιστημονικά ευρήματα δίνουν περισσότερους λόγους για να υιοθετήσετε τη μεσογειακή δίαιτα, καθώς όχι μόνο εμποδίζει την υπερκατανάλωση αλλά προστατεύει παράλληλα από την παχυσαρκία και τις ηπατικές παθήσεις.
Τα άτομα που προτιμούν τη μεσογειακή διατροφή μπορεί να είναι σε θέση να διαχειριστούν το βάρος τους και να αποφύγουν την υπερκατανάλωση τροφής, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Obesity. Οι ερευνητές του Wake Forest Baptist Medical Center στο Winston-Salem της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ εξέτασαν πιθήκους για πάνω από 38 μήνες (περίοδος που αντιστοιχεί σε εννέα ανθρώπινα χρόνια) οι οποίοι κατανάλωναν είτε δυτική είτε μεσογειακή διατροφή. Οι δύο δίαιτες διαμορφώθηκαν με τρόπο που αντιστοιχούσαν πιστά στις ανθρώπινες, με πρωτεΐνες και λίπη προερχόμενα σε μεγάλο βαθμό από ζωικές πηγές στη δυτική διατροφή και κυρίως από φυτικές πηγές στη μεσογειακή.
Διαβάστε:
Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της υγείας της όρασης
Οι δίαιτες περιείχαν επίσης παρόμοιες αναλογίες λίπους, πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Στην τυχαιοποιημένη, προκλινική δοκιμή πρωτογενούς πρόληψης, 38 μεσήλικοι θηλυκοί πίθηκοι επιλέχθηκαν τυχαία και ακολούθησαν είτε τη μεσογειακή είτε τη δυτική διατροφή. Και οι δύο ομάδες είχαν παρόμοιο σωματικό βάρος και λίπος και μπορούσαν να τρώνε όσο ήθελαν σε όλη τη διάρκεια της μελέτης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα της μεσογειακής διατροφής κατανάλωσε λιγότερες θερμίδες, είχε χαμηλότερο σωματικό βάρος και λίπος από εκείνη της δυτικής διατροφής, σύμφωνα με την Carol Shively, PhD, καθηγήτρια παθολογίας στο Wake Forest School of Medicine και κύρια ερευνήτρια.
"Συγκριτικά, τα ζώα στη δυτική διατροφή έφαγαν πολύ περισσότερο από ό,τι χρειάζονταν και κέρδισαν βάρος", ανέφερε η Shively προσθέτοντας ότι αυτή είναι η πρώτη προκλινική δοκιμή για τη μέτρηση των επιπτώσεων της μακροχρόνιας κατανάλωσης μιας δίαιτας δυτικού τύπου έναντι της μεσογειακής για τις ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία υπό ελεγχόμενες πειραματικές συνθήκες. Προηγούμενες έρευνες σχετικά με τις επιδράσεις του τύπου διατροφής στην πρόσληψη θερμίδων βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό σε μελέτες του πληθυσμού, όπου οι συμμετέχοντες ανέφεραν οι ίδιοι το τι κατανάλωναν, κάτι το οποίο είναι συχνά αναξιόπιστο, ή σε μελέτες τρωκτικών με δίαιτες που δεν ακολουθούνται από τον άνθρωπο. Τα ευρήματα της νέας μελέτης παρέχουν τις πρώτες πειραματικές ενδείξεις ότι μια μεσογειακή διατροφή προστατεύει από την αύξηση της κατανάλωσης, της παχυσαρκίας και του προ-διαβήτη σε σύγκριση με μια δυτική διατροφή. Ωστόσο, τα αποτελέσματα περιορίζονται από το μέτριο μέγεθος δείγματος, λένε οι ερευνητές, και θα απαιτηθούν μεγαλύτερα δείγματα και δοκιμές σε ανθρώπους στο μέλλον.
Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει επίσης από τη μη αλκοολική λιπαρή ηπατική νόσο (NAFLD), μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει κίρρωση ή και καρκίνο του ήπατος και να απαιτήσει μεταμόσχευση. Η παχυσαρκία είναι μια σημαντική αιτία της NAFLD. Μέχρι το 2030, το ένα τρίτο των ενηλίκων στις Η.Π.Α. θα παρουσιάσει την ασθένεια, η οποία είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος λόγος για μεταμοσχεύσεις ήπατος σε νέους ενήλικες στη χώρα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ήπατος. "Η σύνθεση της διατροφής είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που συμβάλλει στη δημόσια υγεία και, δυστυχώς, εκείνοι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για παχυσαρκία και σχετικές χρόνιες ασθένειες έχουν επίσης τις φτωχότερες ποιοτικά δίαιτες", ανέφερε η Shively. "Η κατανάλωση μιας μεσογειακής διατροφής θα πρέπει να επιτρέπει στους ανθρώπους να απολαμβάνουν το φαγητό τους και όχι να τρώνε περισσότερο. Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας θα ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να τρώνε πιο υγιεινά τρόφιμα που είναι ευχάριστα και βελτιώνουν την υγεία τους», κατέληξε.
Φωτεινή Πουρνάρα