Πως ακριβώς μετράμε τις θερμίδες στη δίαιτα;

Από  τους πιο διαδεδομένους τρόπους για να χάνουμε κιλά και να ελέγχουμε το βάρος μας είναι να μετράμε ημερησίως τις θερμίδες που παίρνουμε και είτε να παίρνουμε λιγότερες από επιτρεπτό όριο (αν θέλουμε να χάσουμε κιλά) είτε να μην το ξεπερνάμε (αν θέλουμε να συντηρήσουμε τα κιλά μας). Όμως πως ακριβώς μετράμε τις θερμίδες;

Τρίτη, 2 Ιουλίου 2019

Για να απαντήσουμε στο ερώτημα πως ακριβώς μετράμε θερμίδες πρέπει πρώτα να απαντηθεί ένα άλλο ερώτημα: τι ακριβώς είναι οι θερμίδες; Η θερμίδα λοιπόν είναι η μονάδα μέτρησης ενέργειας που παίρνει το σώμα μας μέσω της τροφής, η οποία χρησιμεύει με την σειρά της για να μας προσδίδει ενέργειας. Ανάλογα με την κίνησή μας κάποιες από αυτές καίγονται από το σώμα μας και δεν μετουσιώνονται σε βάρος. Αλλά όπως και να έχει, βάρος προστίθεται πάνω μας αν ξεπεραστεί ο ημερήσιος αριθμός θερμίδων που πρέπει να παίρνουμε.

Από το 1990 και μετά οι διεθνείς υγειονομικοί οργανισμοί που ασχολούνται με τις τροφές και το εμπόριό τους έχουν επιβάλλει στις εταιρείες να δημοσιεύουν στις συσκευασίες τους τον ακριβή αριθμό των θερμίδων που περιέχουν. Αυτό σημαίνει πως ο καθένας μας μπορεί να μετράει ανά πάσα στιγμή πόσες θερμίδες παίρνει ημερησίως. Ωστόσο υπάρχουν διάφοροι παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν το επιτρεπτό όριο για κάθε άνθρωπο.

Οι απαιτήσεις ενέργειας για το σώμα σας διαφέρουν σημαντικά με βάση την ηλικία σας, το φύλο σας, το βάρος σας, το ύψος σας, τις σωματικές σας δραστηριότητες. Τα περισσότερα εγχειρίδια αναφέρουν πως οι 1.600 θερμίδες είναι το όριο για τα μικρά παιδιά και τις ενήλικες γυναίκες που δεν γυμνάζονται ενώ οι 2.000 θερμίδες το όριο για τις γυναίκες που ασκούνται συστηματικά και τους άντρες που δεν γυμνάζονται.  Τέλος, οι έφηβοι αλλά και οι άντρες που γυμνάζονται έχουν ως όριο τις 2.400 θερμίδες.

Βέβαια υπάρχουν και οι άνθρωποι που γυμνάζονται περιστασιακά. Μπορεί ας πούμε παίρνοντας έναν συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων να χάσετε 5 κιλά τον μήνα αν τις συνδυάζετε γυμναστική και τον επόμενο μήνα να πάρετε τις ίδιες θερμίδες αλλά με λιγότερη γυμναστική να πάρετε και δέκα κιλά. Πρέπει κανείς να πειραματιστεί με τον εαυτό του και να συνδυάσει τους ρυθμούς και το πόσο γυμνάζεται με τις θερμίδες του για να καταλήξει στον ακριβή αριθμό που πρέπει να παίρνει ημερησίως. Ωστόσο, όπως και να έχει, οι παραπάνω δείκτες είναι ό,τι πιο ενδεικτικό.

Όροι: 
Κατηγοριες: