Σχετικα Αφιερωματα

Μύθοι και πραγματικότητα για τους vegan

Πολλοί άνθρωποι επιθυμούν να γίνουν vegan αλλά δεν το παίρνουν απόφαση. Οι βασικοί λόγοι είναι πως θεωρούν πως μια τέτοια επιλογή θα διαμορφώσει τέτοιες διατροφικές συνήθειες για αυτούς που θα κάνουν αδύναμο τον οργανισμό τους. Ταυτόχρονα, φαντάζει πολύ... ακριβή συνήθεια το να είσαι vegan εξαιτίας των ειδικών φαγητών που θα αγοράζεις. Είναι όμως έτσι;

 

Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2021

Το να είσαι vegan συνεπάγεται ταυτόχρονα μια ακριβή ζωή και ταυτόχρονα μια ζωή γεμάτη στερήσεις; Η Άμι Μπάουερ, επαγγελματίας γυμνάστρια και αρθρογράφος στην αθλητική ιστοσελίδα runnersworld, έγραψε ένα κείμενο στο οποίο αναφέρει κάποιους... μύθους σχετικά με την επιλογή να γίνεις vegan, επιλογή που η ίδια έχει ακολουθήσει.

Διαβάστε επίσης: Υγιεινή διατροφή για χορτοφάγους έγκυες και μητέρες που θηλάζουν

Συγκεκριμένα, η Μπάουερ αναφέρει στο κείμενό της:

Μύθος: πρέπει να είσαι 100% τέλειος και να μην κάνεις ποτέ λάθος

Τίποτα και κανείς σε αυτόν τον κόσμο δεν είναι τέλειος. Μην πιέζετε τον εαυτό σας να γίνει vegan μέσα σε ένα βράδυ. Αν έχετε ορκιστεί να μην ξαναφάτε ζωικά προϊόντα αλλά τελικά φάτε ένα κομμάτι τυρί δεν χάλασε κι ο κόσμος, κανείς δεν θα σκεφτεί οτί είστε ένας φρικτός vegan. Είστε απλά άνθρωπος. Δεχθείτε το και προχωρήστε. Το να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες είναι μια δύσκολη διαδικασία και θα το πετύχετε σταδιακά. Οι παλιές συνήθειες δεν ξεχνιούνται εύκολα. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και στο τέλος θα πετύχετε κάτι που είναι καλό και για την υγεία σας και για τον πλανήτη.

Διαβάστε και αυτό: Το υποκατάστατο του αυγού που θα αγαπήσουν οι vegans

Μύθος: το φαγητό των vegan είναι βαρετό και άγευστο

Ίσως πριν 40 χρόνια να ίσχυε αυτό! Πλέον, ισχύει το ακριβώς ανάποδο. Άλλωστε η βιομηχανία τροφίμων έχει προσαρμοστεί τόσο πολύ στις ανάγκες όσων τρέφονται μόνο με φυτικά προϊόντα που πλέον η διατροφή ενός vegan στηρίζεται πάνω σε πολύ ποιοτικές επιλογές. Υπάρχουν ειδικά εστιατόρια πολύ υψηλού επιπέδου ενώ ακόμα και οι εταιρείες που βγάζουν παγωτά έχουν προσαρμοστεί ώστε να ικανοποιούν και τους vegan καταναλωτές. Γενικότερα, η μαζική στροφή καταναλωτών προς την vegan διατροφή έχει αυξήσει την ζήτηση και η βιομηχανία τροφίμων έχει ανταποκριθεί.

Μύθος: δεν θα ξαναφάς ποτέ το αγαπημένο σου φαγητό, οι διακοπές σου θα χάσουν την αξία τους και τα γεύματα με φίλους δεν θα είναι πια ωραία

Μπορείς να βρεις μια vegan εκδοχή κάθε φαγητού και στοιχηματίζω πως θα είναι το ίδιο καλή ή ακόμα και καλύτερη από την αυθεντική. Γλυκά, πίτσες, παγωτά, βάφλες. Ό,τι θες υπάρχει και σε vegan εκδοχή. Αντί να ασχολείσαι με το τι θα πάψεις να τρως, ασχολήσου σε όσα μπορείς να τρως από εδώ και στο εξής. Υπάρχουν πολλά ωραία φαγητά που μπορείς να απολαμβάνεις. Δες το σαν ένα πείραμα για να ανακαλύψεις καινούρια φαγητά.

Όροι: 
Κατηγοριες: