Όταν μια σαλάτα παχαίνει περισσότερο από... ένα χάμπουργκερ!

Είναι δεδομένο πως ο σύγχρονος άνθρωπος δεν τρώει υγιεινά. Οι ρυθμοί ζωής μας είναι τόσο έντονοι που οι περισσότεροι από εμάς είμαστε επιρρεπείς στο γρήγορο και κακής ποιότητας φαγητό. Κι όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως η διατροφή τους είναι υγιεινή.

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Πάρα πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν μεν να τρώνε πολύ συχνά απ' έξω αλλά επιλέγουν τροφές που φαινομενικά δεν παχαίνουν ούτε είναι κακές για την υγεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι σαλάτες. Κι όμως το να επιλέγεις να τρως σαλάτες απ' έξω δεν σου εξασφαλίζει με κανέναν τρόπο πως δεν θα φας κάτι ιδιαιτέρως παχυντικό. Διότι είναι εντελώς διαφορετικό να τρως μια σαλάτα που έχεις φτιάξει σπίτι σου, φτιαγμένη με υλικά που έχεις αγοράσει από την λαϊκή σε σχέση με μια σαλάτα που έχεις πάρει από κάποια fast food αλυσίδα καταστημάτων.

Ας μιλήσουμε με στοιχεία: μια σαλάτα που αγοράζουμε από ένα μαγαζί μιας αλυσίδας fast food περιέχει κάτι λιγότερο από 1.300 θερμίδες κατά μέσο όρο. Πρόκειται για τόσο μεγάλο αριθμό θερμίδων που αποτελεί περίπου το μισό των θερμίδων που μπορεί να παίρνει ένας άντρας την ημέρα και κάτι λιγότερο από το σύνολο των θερμίδων που μπορεί να παίρνει μια γυναίκα ανά ημέρα (χωρίς να παχαίνουν). Με απλά λόγια, μια σαλάτα τέτοιου τύπου είναι απίστευτα παχυντική.

Αυτό συμβαίνει διότι εκτός από συστατικά όπως το μαρούλι, το λάχανο και οι ντομάτες, αυτές οι σαλάτες περιέχουν και επιπλέον λίπη που αυξάνουν τις θερμίδες τους σε εντυπωσιακό βαθμό. Αν μάλιστα περιέχουν και τυρί παρμεζάνα (όπως συμβαίνει πολλές φορές) τότε οι θερμίδες αυξάνονται ακόμα περισσότερο. 

Η HealthGrove, μια ιστοσελίδα που ασχολείται με ζητήματα υγιεινής και αποτελείται από εμπειρογνώμονες διαφόρων ειδικοτήτων, έκανε μια έρευνα σχετικά με το πόσο παχυντικές είναι οι συγκεκριμένες σαλάτες και μπήκε σε μια διαδικασία σύγκρισης των θερμίδων τους με διάφορα είδη χάμπουργκερ. Είναι χαρακτηριστικό πως ανακάλυψε 40 είδη χάμπουργκερ, που παρασκευάζονται από μεγάλες αλυσίδες, τα οποία έχουν λιγότερες θερμίδες από μια σαλάτα που μπορεί να αγοραστεί από το ίδιο από τις ίδιες αλυσίδες!

Γι' αυτό ας το έχουμε στο μυαλό μας: το να τρώμε σαλάτες συχνά είναι μια υγιεινή και ελάχιστα παχυντική διατροφική επιλογή αλλά όχι πάντα. Αυτό είναι κάτι που αφορά κυρίως τις σαλάτες που τρώμε σπίτι μας!

Όροι: 
Κατηγοριες: