Τι σημαίνει να είναι κανείς Pescatarian;

Ο όρος pescatarian σημαίνει ότι κάποιος έχει επιλέξει να είναι χορτοφάγος, ενώ συνεχίζει  να συμπεριλαμβάνει τα θαλασσινά στη διατροφή του. Δηλαδή αποκόπτει το κόκκινο κρέας, το χοιρινό κρέας, τα πουλερικά, από τη διατροφή του σαν χορτοφάγος, ενώ συνεχίζει να καταναλώνει ψάρια και άλλα θαλασσινά. Σημαντικές χορτοφαγικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των «The Vegetarian Society», δεν αναγνωρίζουν τους pescatarians ως αληθινή χορτοφάγους.

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017

 Οι Pescatarians πιστεύουν ότι μπορούν να βελτιώσουν την υγεία τους, τα δεινά των ζώων της γης και την κατάσταση του πλανήτη μας, με το να αρνούνται να καταναλώσουν κρέας, εκτός από  θαλασσινά. Η λέξη vegetarian (χορτοφάγος) κάνει την εμφάνισή της το 1839. Το 1944, οι vegetarians (χορτοφάγοι) που δεν καταναλώνουν κανένα ζώο ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από τα ζώα, άρχισαν να αποκαλούν τους εαυτούς τους vegans. Στη συνέχεια, το 1993, εκείνοι που τρώνε τα ψάρια, αλλά κανένα άλλο κρέας επέλεξαν τη λέξη  Pesce (την ιταλική λέξη για το «ψάρι») για να δημιουργήσουν το χαρακτηρισμό pescatarian.

To itrofi.gr περιγράφει ποια είναι τα οφέλη για τον οργανισμό, αν κάποιος αποφασίσει να γίνει pescatarian;

Αποφεύγετε τα  κορεσμένα λίπη.

Τα κόκκινα κρέατα και μερικά πουλερικά περιέχουν κορεσμένα λίπη. Αυτά τα λίπη, τα οποία είναι συνήθως στερεά σε θερμοκρασία δωματίου, συμβάλλουν στη συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες και την ανάπτυξη λιπαρών πλακών επί των αρτηριακών τοιχωμάτων - συνθήκες που οδηγούν σε καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Η αποφυγή του κρέατος για το καλό της καρδιακής σας υγείας μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για να γίνετε χορτοφάγος. Αν αποφασίσετε να γίνετε pescatarian, μπορείτε να απολαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά, τις γεύσεις και τις υφές των θαλασσινών στη διατροφή σας, ενώ περικοπές αποφεύγετε τους κινδύνους για την υγεία που προκαλούνται από τα ζωικά λίπη.

Ελέγχετε τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Κάποια είδη ψαριών, όπως ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί και η ρέγκα είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ένα είδος λίπους που μειώνει τα τριγλυκερίδια. Τα τριγλυκερίδια είναι μια μορφή της χοληστερόλης που παράγεται από τον οργανισμό και βρίσκεται σε υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν επίσης να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου και τη νευρική λειτουργία, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.

Αυξάνεται η πρόσληψη των βασικών βιταμινών και μετάλλων. ‘

Ένα ολόκληρο ψάρι περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένων Β6, Β12, ριβοφλαβίνη και νιασίνη, ενώ το ιχθυέλαιο αποτελεί μια καλή πηγή βιταμινών Α και D. Τα ψάρια είναι πλούσια σε βασικά μέταλλα όπως ασβέστιο, κάλιο, σίδηρος, ψευδάργυρος, φώσφορος και σελήνιο. Για να αποκομίσετε τα πλήρη οφέλη των βιταμινών και μετάλλων που είναι διαθέσιμα στα θαλασσινά, η διατροφή σας πρέπει να περιλαμβάνει μια ποικιλία ψαριών του αλμυρού και του  γλυκού νερού, καθώς και μαλάκια και μαλακόστρακα.

Τι τρώει τελικά, ένας pescatarian;

  • Δημητριακά ολικής αλέσεως και  προϊόντα δημητριακών.
  • Τα όσπρια και τα προϊόντα τους (ακόμα και  τόφου και χούμους).
  • Ξηρούς καρπούς και βούτυρα ξηρών καρπών, φιστίκια και σπόρους ξηρών καρπών.
  • Σπόρους ( ακόμα και chia και λιναρόσπορο).
  • Γαλακτοκομικά (συμπεριλαμβανομένων των :γιαούρτι, γάλα και τυρί).
  • Φρούτα.
  • Λαχανικά.
  • Ψάρια και οστρακοειδή.
  • Αυγά.
Όροι: 
Κατηγοριες: