Τρoφές που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέως

Η ουρική αρθρίτιδα προκαλείται από αυξημένους κρυστάλλους ουρικού οξέος στο αίμα προκαλώντας φλεγμονές στις αρθρώσεις. Οι  κρύσταλλοι ουρικού οξέος σχηματίζονται μετά την κατανομή των πουρινών, μερικές από αυτές λαμβάνονται μέσω της διατροφής κυρίως από το κόκκινο κρέας και τα εντόσθια των ζώων, καθώς και τα θαλασσινά. Η χορτοφαγία λοιπόν αποτελεί μία καλή λύση τι γίνεται όμως αν έχουμε μία γιορτή όπως τώρα το Πάσχα που επιβάλει μια διατροφή τελείως απαγορευτική γι΄ αυτά τα άτομα.

Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018

Την λύση σας δίνει το itrofi.gr και βρίσκεται σε τρόφιμα που αντισταθμίζουν την δράση των πουρινών. Τα κεράσια και μούρα είναι μεταξύ των κορυφαίων τροφίμων, που μειώνουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε  βιοφλαβονοειδή, προανθοκυανιδίνες , καιανθοκυανίνες . Σε μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arthritis Ρευματισμοί, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση κερασιών μειώνουν τα επεισόδια ουρικής αρθρίτιδας σε ποσοστό κατά 35% σε άτομα με ουρική αρθρίτιδα.

Το ξίδι από μηλίτη το οποίο περιέχει μηλικό οξύ βοηθάει στην διάσπαση των κρυστάλλων του ουρικού οξέως ώστε να αποβάλλεται  από το σώμα. Περιέχει επίσης αντιοξειδωτικές και αντι-φλεγμονώδεις ουσίες. Έτσι λοιπόν είναι καλό να προστίθεται ένα έως τρία κουταλάκια του γλυκού στο αρνάκι ή σε οποιοδήποτε άλλο κρεατικό και αν καταναλώσετε. Επίσης,  ο χυμός λεμονιού ο οποίος περιέχει βιταμίνη C και κιτρικό οξύ διεγείρουν το σχηματισμό ανθρακικού ασβεστίου έχοντας ως αποτέλεσμα τον έλεγχο τον φυσιολογικών επιπέδων του ουρικού οξέως. Είναι μια καλή ιδέα να προσθέσετε φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το μετά τα γεύματα για να αποτρέψει τις επιθέσεις της ουρικής αρθρίτιδα. 

Οι  ελιές και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο θεωρούνται καλές εναλλακτικές λύσεις για μη στεροειδή αντι-φλεγμονώδη φάρμακα και είναι μεταξύ των τροφίμων που ελέγχουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος, εξαιτίας της  αντιοξειδωτικής βιταμίνη Ε που περιέχουν. Είναι καλύτερα να προσθέσετε το ελαιόλαδο στις σαλάτες, λαχανικά και ζυμαρικά ωμό πάντα ,  ενώ αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το λάδι για βαθύ τηγάνισμα, ιδίως  οι πάσχοντες απο ουρική αρθρίτιδα  να αποφεύγετε τα τηγανητά.

Επίσης τα καρύδια Βραζιλίας, τα φασόλια και όλα τα λαχανικά πρέπει να προτιμώνται σαν διατροφή καθώς είναι πλούσιες σε αντιφλεγμονώδεις ουσίες καθώς και σε φολικό οξύ και ξανθίνη τα οποία μειώνουν τα συμπτώματα της νόσου. Τα βότανα είναι μία ακόμη καλή επιλογή μετά από ένα γεύμα ιδιαίτερα απαγορευτικό για άτομα που πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα αλλά τουλάχιστον θα μπορέσετε να απολαύσετε και εσείς άφοβα τις πασχαλινές λιχουδιές.

Όροι: 
Κατηγοριες: