Σχετικα Αφιερωματα

Είναι η ωμοφαγική vegan 80/10/10 διατροφή το μυστικό για ένα λεπτό και υγιές σώμα;

Φανταστείτε να καταβροχθίζετε 10 μπανάνες, 6 μάνγκο, 2 ανανάδες ή μισό καρπούζι, όλα σε ένα μόνο γεύμα. Σε αντίθεση με τις πάντα δημοφιλείς δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, η 80/10/10 ενθαρρύνει την πρόσληψη μεγάλων  ποσοτήτων υδατανθράκων και λίγων λιπαρών και πρωτεϊνών, ακολουθώντας ένα καθημερινό φυτικό ακατέργαστο διατροφικό πλάνο στο οποίο τα φρούτα παίζουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

 

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021

Ο Dr. Douglas Graham, ένας εφ’όρου ζωής αθλητής, χειροπράκτης  και ωμοφάγος από το 1978, δημιούργησε τη συγκεκριμένη δίαιτα που αναπτύχθηκε αρχικά ως ένας τρόπος για να τονώσει τις επιδόσεις των αθλητών με υψηλής ενέργειας τρόφιμα. Η δίαιτα 80/10/10 βασίζεται έως 80% σε υδατάνθρακες, 10% πρωτεΐνη και 10% λιπαρά. Ένα μεγάλο μέρος των υδατανθράκων είναι φρούτα. Για παράδειγμα, ο Graham συστήνει την κατανάλωση ζουμερών φρούτων για πρωινό, γλυκών φρούτων για μεσημεριανό γεύμα και απεριόριστου ποσού όξινων φρούτων πριν το δείπνο που έχει ως βάση τα λαχανικά.  Το υπόλοιπο των υδατανθράκων προέρχεται από ξηρούς καρπούς και σπόρους. Η διατροφή αυτή περιλαμβάνει επίσης καθημερινή άσκηση και τουλάχιστον τρεις ημέρες δυναμικής προπόνησης την εβδομάδα. Ο εμπνευστής της συστήνει, επίσης, αρκετό ποιοτικό ύπνο και καθημερινή έκθεση στο φυσικό φως του ήλιου.

Τι επιτρέπετε να φάτε και τι όχι

90%  έως 97% των υδατανθράκων που θα φάτε πρέπει να είναι φρούτα, 2%-6% πράσινα φυλλώδη λαχανικά και σέλινο και οι υπόλοιποι υδατάνθρακες μπορούν να είναι από οποιαδήποτε άλλα ωμά τρόφιμα. Όλα τα είδη των φρούτων περιλαμβάνονται στην διατροφή έτσι ώστε να είστε ελεύθεροι να επιλέξετε τις ποικιλίες που σας αρέσουν περισσότερο. Μαρούλι, σπανάκι, λάχανο και άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, αβοκάντο, πιπεριές και ντομάτες επιτρέπονται επίσης.  Οι ωμοί ξηροί καρποί και οι σπόροι προσφέρουν τα λιπαρά και την πρωτεΐνη στη διατροφή. Επειδή η 80/10/10 είναι μια διατροφή με ωμά, ακατέργαστα τρόφιμα, δεν επιτρέπεται να φάτε τίποτα μαγειρεμένο, ούτε το κρέας. Παράλληλα απαγορεύονται τα αναψυκτικά και όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα. 

Τα οφέλη της διατροφής

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι ένα από τα οφέλη της 80/10/10.  Μια διατροφή που περιέχει τόσα πολλά φρέσκα προϊόντα αποτελεί ένα τρόπο για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και ορισμένων καρκίνων, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Η πρόσληψη φρέσκων φρούτων και λαχανικών συνδέεται επίσης με μείωση της αρτηριακής πίεσης και μειωμένο κίνδυνο για νεφρολιθίαση και οστεοπόρωση. Με τη συγκεκριμένη διατροφή θα πάρετε επίσης μια πληθώρα βασικών θρεπτικών συστατικών όπως ίνες, κάλιο και βιταμίνη C. Στα οφέλη της αναφέρεται το γεγονός ότι πολλοί αθλητές έχουν βελτιωμένη απόδοση ακολουθώντας  αυτή τη δίαιτα καθώς επίσης το ότι ενθαρρύνει ένα σωματικά δραστήριο τρόπο ζωής. Τέλος, είναι χωρίς αμφιβολία μια διατροφή που έχει πολύ εύκολη προετοιμασία. 

Τα μειονεκτήματα

Η τεράστια ποσότητα των φρούτων που απαιτείται μπορεί να είναι ανέφικτη για πολλούς ανθρώπους. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να φάτε 4 κιλά καρπούζι σε ένα γεύμα για να πάρετε τις θερμίδες που χρειάζεστε, Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε διάφορες διατροφικές ελλείψεις όπως ανεπάρκεια σε πρωτεΐνες, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική αιμοσφαιρίνη, τα αντισώματα, τις ορμονικές και πεπτικές λειτουργίες, καθώς και να αναστείλει την κανονική απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Μερικοί άνθρωποι, μετά τη δίαιτα, παρουσιάζουν ανεπάρκεια σε ψευδάργυρο, σελήνιο και βιταμίνη Β-12, μία θρεπτική ουσία απαραίτητη για τη λειτουργία του εγκεφάλου και το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.  Είναι επίσης μια πολύ περιοριστική διατροφή που σχεδόν σας απαγορεύει να φάτε έξω ή σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Απαιτεί μια πλήρη αναθεώρηση των διατροφικών συνηθειών και πολλοί όχι μόνο δεν απολαμβάνουν αυτό που τρώνε αλλά μπορεί να έχουν δυσκολία στο να διατηρήσουν και τις συνιστώμενες κατευθυντήριες οδηγίες άσκησης.

Όροι: 
Κατηγοριες: