Η πλούσια σε αλάτι διατροφή μπορεί να βλάψει το ήπαρ
Είναι ευρέως γνωστό ότι το αλάτι συνδέεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση. Νέες μελέτες καταδεικνύουν ότι η κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλεί βλάβες στο ήπαρ των ενηλίκων και των αναπτυσσόμενων εμβρύων. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η διατροφή οδηγούν σε υπερκατανάλωση αλατιού. Ενώ η Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη είναι τα 1500 mg, μελέτες έχουν δείξει ότι η μέση κατανάλωση αλατιού στις ηλικίες από 2 ετών και πάνω ξεπερνάει τα 3500 mg.
Το σώμα μας χρειάζεται το αλάτι (χλωριούχο νάτριο) για να διεκπεραιώσει σημαντικές λειτουργίες. Για παράδειγμα το νάτριο διευκολύνει την μεταφορά του νερού στον οργανισμό, και των ηλεκτρικών ερεθισμών των νεύρων. Οι έρευνες όμως έχουν δείξει ότι καταναλώνουμε πολύ νάτριο, πράγμα που είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης που με την σειρά της οδηγεί σε καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Οι μεγαλύτερες ποσότητες νατρίου που εισέρχονται στο σώμα μας προέρχονται από το αλάτι. Το περισσότερο από τα αλάτι που τρώμε, δεν προέρχεται από την αλατιέρα, αλλά από το φαΐ που έρχεται στο τραπέζι μας. Βρίσκεται στις επεξεργασμένες τροφές, και στα φαγητά των εστιατορίων.
Η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, ερεύνησε την λεπτομερή διαδικασία με την οποία το αλάτι επιδρά και στο συκώτι. Οι ερευνητές εξέθεσαν ενήλικα ποντίκια και έμβρυα πουλερικών σε περιβάλλον με πολύ αλάτι, με σκοπό να δουν ποιες μεταβολές συμβαίνουν σε κυτταρικό επίπεδο.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αυξημένη ποσότητα νατρίου προκάλεσε σημαντικές αλλαγές στο ήπαρ, όπως δημιουργία άτυπων κυττάρων, αυξημένο ποσοστό κυτταρικών θανάτων, και μειωμένη κυτταρική διαίρεση που οδηγεί σε ίνωση. Η ηπατική ίνωση συμβαίνει όταν υπάρχει υπερβολική συσσώρευση εξωκυτταρικών πρωτεϊνών όπως το κολλαγόνο, που υποστηρίζει κυτταρικές λειτουργίες του συκωτιού, όπως ο μεταβολισμός του λίπους σε ενέργεια.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η διαδικασία μέσα από την οποία το αυξημένο αλάτι προκαλεί ζημιές στο συκώτι, προέρχεται από το οξειδωτικό στρες. Οξειδωτικό στρες έχουμε όταν η ισορροπία μεταξύ της δημιουργίας ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών που τις καταστρέφουν διαταράσσεται υπέρ των ριζών. Αυτή η διαταραχή μπορεί να αυξήσει τα φλεγμονώδη κύτταρα και να προωθήσει τον θάνατο των ηπατικών κυττάρων οδηγώντας σε προοδευτική ίνωση.
Το αισιόδοξο μήνυμα από την έρευνα ήταν ότι η βιταμίνη C βοηθάει πολύ στην αναστροφή αυτής της κατάστασης που προέρχεται από το αλάτι, ενώ ο καφές μπορεί να προστατέψει το συκώτι από την κίρρωση που είναι ένα προχωρημένο στάδιο ίνωσης.