Χαρτογραφώντας την παγκόσμια θερμιδική κατανάλωση ανά χώρα

Όσο μεγάλος είναι ο κόσμος μας, άλλο τόσο είναι και ποικιλόμορφος.  Διαφορετικοί άνθρωποι και έθιμα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όμως, παρά τις διαφορές μας, κάποιες συνήθειες όπως η τελετουργία του φαγητού, είναι καθολικές. Ωστόσο, ενώ η τροφή είναι απαραίτητη για κάθε άνθρωπο, το ποσοστό κατανάλωσής της και οι επιπτώσεις της στην προσωπική και τη δημόσια υγεία μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά.

Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017

Τίποτα δεν παρουσιάζει πιο καθαρά την πολυμορφία του σύγχρονου κόσμου από ένα infographic που δείχνει πόσες θερμίδες  ανά άτομο καταναλώνονται σε κάθε χώρα. Οι πληροφορίες προέρχονται από μια έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που έχει τίτλο «Ηealth at a Glance 2015» και η οποία εξετάζει τις παγκόσμιες τάσεις υγείας, διατροφής και ιατρικής περίθαλψης ορισμένων χωρών. Στη συνέχεια, τα δεδομένα από τις 34 χώρες μέλη πήραν  μορφή από τον πάροχο  θεραπειών εθισμού, τον οργανισμό Recovery Brands. Ωστόσο, μόνο μέλη του ΟΟΣΑ συμπεριελήφθησαν στη μελέτη αυτή και η συντριπτική πλειοψηφία της Αφρικής, της Ασίας και τμημάτων της Νότιας Αμερικής δεν εκπροσωπούνται.

Σε όλο τον κόσμο, 600 εκατομμύρια άνθρωποι είναι παχύσαρκοι ενώ, παράλληλα, 805 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό. Η παχυσαρκία που κάποτε περιοριζόταν σε χώρες της Δύσης, τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και στις ασιατικές χώρες. Ο μέσος άνδρας χρειάζεται περίπου 2.500 θερμίδες την ημέρα, ενώ η μέση γυναίκα 2.000. Παρόλα αυτά, παρατηρούμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δυτικών χωρών μαζικά υπερβαίνει αυτά τα νούμερα. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Αυστρία, με μέσο όρο τις 3.769 θερμίδες κάθε μέρα. Ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία και η χώρα της σοκολάτας, το Βέλγιο.

Η ομάδα πίσω από το infographic παρουσιάζει επίσης στοιχεία που αποδεικνύουν την αύξηση των θερμίδων από το 1961 έως το 2011 για να δείξει πώς έχουν αναπτυχθεί οι διατροφικές μας συνήθειες.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι περισσότερες θερμίδες που καταναλώνονται δεν ισοδυναμούν πάντα με τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας. Παρά το γεγονός ότι το 33,3% των ανδρών και το 35,8% των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούνται παχύσαρκοι, το Βέλγιο, μια χώρα που έχει παρόμοιο σύνολο πρόσληψης ημερήσιων θερμίδων, μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα ποσοστό παχυσαρκίας του 10% μόνο.  Αντίθετα, οι Μεξικανοί και οι Χιλιανοί καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες κατά μέσο όρο από πολλές χώρες, αλλά έχουν ποσοστά παχυσαρκίας κοντά στην κορυφή της λίστας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ένας από τους λόγους για την δραματική αύξηση είναι ότι, το μέγεθος των μερίδων που σερβίρονται στα εστιατόρια συνεχίζει να αυξάνεται, καλύπτοντας στις περισσότερες περιπτώσεις το 66% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης ενός ενήλικα, ενώ παράλληλα, αυξάνεται και ο αριθμός των ανθρώπων που τρώνε συχνά έξω. 

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγές:
Indipendent
Health at a glance

Όροι: 
Κατηγοριες: