Ενισχύστε το μυαλό και τη μνήμη σας με αυτά τα διατροφικά μυστικά

Η μακροπρόθεσμη μνήμη μας και οι αναμνήσεις του μακρινού παρελθόντος μόλις σχηματιστούν, σχεδόν πάντα, χαράσσονται και μένουν στο μυαλό μας. Είναι τα καθημερινά συνήθως πράγματα που συχνά δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε όπως το πού βάλαμε τα κλειδιά μας χθες το βράδυ ή το όνομα του ατόμου που μόλις συναντήσαμε. Όλα είναι ενδείξεις ότι οι απαιτήσεις της καθημερινής ζωής εμποδίζουν την ικανότητά μας να δημιουργούμε εύκολα νέες αναμνήσεις . Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν κάποιες έξυπνες διατροφικές επιλογές που μπορεί να αποκαταστήσουν τη μέτρια μνήμη μας.

Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017

Στο itrofi.gr παρακολουθούμε πάντα τις ανακαλύψεις των διατροφικών ερευνών και σας προτείνουμε παρακάτω ορισμένες καθημερινές τροφές που ενσωματώνοντάς τις στη δίαιτά σας, θα ενισχύσουν την πνευματική σας δύναμη. Η υγεία του εγκεφάλου και της μνήμης σας δεν ήταν ποτέ ευκολότερη ή πιο νόστιμη!

Αμύγδαλα

αμύγδαλα έχουν υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης Ε, η οποία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου νοητικής εξασθένησης.

Ψάρια

Ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος και άλλα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα όπως το DHA που διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας και την τόνωση της ανάπτυξης των κυττάρων στο κέντρο μνήμης του εγκεφάλου.

Mούρα – Μύρτιλα- φραγκοστάφυλα- φράουλες

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά τα φρούτα συνδέεται με καθυστέρηση της πνευματικής παρακμής σε περιοχές όπως η μνήμη και η εστίαση. Τα φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά τους βοηθούν επίσης στη μείωση της φλεγμονής, έναν ακρογωνιαίο λίθο σχεδόν όλων των εκφυλιστικών διαταραχών του εγκεφάλου.

Πράσινο τσάι

Μελέτες έδειξαν ότι τα άτομα που έπιναν πράσινο τσάι πριν από μια δοκιμή γνωστικής λειτουργίας είχαν σημαντικά καλύτερη απόδοση από εκείνα που έπιναν ένα εικονικό φάρμακο. Οι ερευνητές θεωρούν ότι το πράσινο τσάι βελτίωσε την πλαστικότητα του εγκεφάλου και επέτρεψε στους μυς να μάθουν γρηγορότερα.

Μαύρα φασόλια

Εκτός από φθηνές πηγές πρωτεΐνης, τα μαύρα φασόλια και γενικότερα τα περισσότερα είδη αυτού του οσπρίου, περιέχουν αρκετό μαγνήσιο και φυλλικό οξύ που έχει διαπιστωθεί σε έρευνες σε ποντίκια ότι συμβάλλουν στην αντιστροφή ορισμένων από τις επιζήμιες επιδράσεις της νόσου του Alzheimer

Κόκκινο κρασί

Η ελαφρά έως μέτρια κατανάλωση του πλούσιου σε πολυφαινόλες κόκκινου κρασιού προσφέρει στον οργανισμό αντιοξειδωτική προστασία αλλά και ενισχύει τη ροή αίματος στον εγκέφαλο.

Ντομάτες

Κορυφαίες πηγές καροτενοειδών και ιδιαίτερα λυκοπένιου, βελτιώνουν τη γνώση και τη μνήμη για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.

Παντζάρια

Ο χυμός τους βελτιώνει αισθητά τη ροή αίματος στον εγκέφαλο. Τα νιτρικά που περιέχουν μετατρέπονται σε νιτρώδη στο σώμα και παράλληλα με τη βιταμίνη Β συμβάλλουν στην πνευματική μας υγεία

Φασκόμηλο

Περιέχει ενώσεις που εμποδίζουν τη διάσπαση της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που εμπλέκεται στη μάθηση και τη μνήμη. Προσθέστε τα φρέσκα αρωματικά φύλλα του στα έτοιμα πιάτα σας ή προς το τέλος του μαγειρέματος για να προστατεύσετε τα ωφέλιμα έλαιά τους.

Αυγά

Πλούσια σε χολίνη (ειδικά οι κρόκοι), το πρόδρομο χημικό προϊόν της ακετυλοχολίνης, ενός από τους πιο θεμελιώδεις νευροδιαβιβαστές. Περιέχουν επίσης χοληστερόλη, ένα σημαντικό συστατικό των μεμβρανών κυττάρων του εγκεφάλου.

Καρύδια

Πηγή μιας ποικιλίας θρεπτικών ουσιών που υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου, όπως η βιταμίνη Ε, τα ω-3 λιπαρά, ο χαλκός, το μαγγάνιο και οι ίνες, πολύτιμες για τα εντερικά βακτήρια που προστατεύουν τον εγκέφαλο

Λαχανικά

Ειδικά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι ) και τα σταυρανθή (μπρόκολο και κουνουπίδι) – εξασφαλίζουν βραδύτερο ρυθμό γνωστικής πτώσης.

Ελαιόλαδο

Πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, οι οποίες επιβραδύνουν τη γήρανση του εγκεφάλου.

Καφές

Η καφεΐνη, το ήπιο διεγερτικό που βρίσκεται στον καφέ, βελτιώνει την πνευματική οξύτητα, όπως ήδη γνωρίζουν οι ένθερμοι οπαδοί του. Επιπρόσθετα, ο αντιοξειδωτικός πλούτος του καφέ συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και αποτρέπει σε κάποιες περιπτώσεις την κατάθλιψη στις γυναίκες.

Αβοκάντο

Πλούσια σε μονοακόρεστα που προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Μαύρη σοκολάτα

Περιέχει πολύτιμα αντιοξειδωτικά αλλά και καφεΐνη που παίζει ρόλο στη διατήρηση της πνευματικής οξύτητας. Επιπλέον, είναι πλούσια σε φλαβονοειδή που βοηθούν στη βελτίωση της ροής του αίματος και συνεπώς στην υγεία του εγκεφάλου.

Κουρκουμάς

Το καρύκευμα που δίνει χρώμα στο κάρυ, περιέχει κουρκουμίνη που ενισχύει τη μνήμη και διεγείρει τη νευρογένεση, τη διαδικασία δημιουργίας νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Καταπολεμά επίσης τη φλεγμονή του εγκεφάλου, η οποία είναι η κύρια αιτία της άνοιας και της νόσου του Αλτσχάιμερ

Ηλιόσποροι και κολοκυθόσποροι

Περιέχουν ένα πλούσιο μίγμα πρωτεϊνών, ω-λιπαρών οξέων και βιταμινών Β, που βοηθούν στην παροχή πρόσθετης ενέργειας. Μια χούφτα από τους σπόρους αυτούς θα σας δώσει την καθημερινή συνιστώμενη ποσότητα ψευδαργύρου, ενός συμπληρώματος που βοηθά στην ενίσχυση της μνήμης και των δεξιοτήτων σκέψης.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: HuffPost

Όροι: 
Κατηγοριες: