Οι τροφές που χαρίζουν λαμπερά μαλλιά και γερά νύχια

Θέλετε να έχετε υγιή, πλούσια, γυαλιστερά μαλλιά και γερά νύχια; Η λύση θα μπορούσε να είναι στην κουζίνα σας. Ενώ ασχολούμαστε συνήθως με την αισθητική εμφάνισή τους, η κατάσταση των μαλλιών και των νυχιών μας μπορεί να αποτελεί ένδειξη γενικής υγείας. Το συναισθηματικό άγχος, η γενετική, τα φάρμακα και διάφορα ορμονικά προβλήματα μπορεί να τα επηρεάζουν, ενώ η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο και μπορεί να συμβάλλει στην υγεία, τη λειτουργία και την εμφάνισή τους.

Τρίτη, 3 Ιουλίου 2018

Ένα από τα πρώτα πράγματα που ωφελούνται και αλλάζουν προς το καλύτερο όταν βελτιώνεται η διατροφή μας, είναι η κατάσταση των νυχιών και των μαλλιών μας.  Μια υγιεινή διατροφή παρέχει όλες τις αναγκαίες θρεπτικές ουσίες, ορισμένα τρόφιμα, ωστόσο, περιέχουν περισσότερες θρεπτικές ιδιότητες που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και τη συνολικότερη υγεία από ό,τι άλλα.

Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το κέϊλ και τα σέσκουλα είναι τεράστιες πηγές βιταμίνης Α και σιδήρου. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την παραγωγή των φυσικών ελαίων που συνθέτουν τα μαλλιά και δίνουν λάμψη και ελαστικότητα. Παρέχουν επίσης σίδηρο και ασβέστιο, τα οποία είναι και τα δύο απαραίτητα για υγιείς τρίχες και γερά νύχια.

Πρωτεΐνη

Αποτελεί δομικό στοιχείο για όλα τα κύτταρα. Πηγές πρωτεϊνών όπως το κρέας, το κοτόπουλο, τα ψάρια και τα αυγά, αλλά και τα όσπρια, το tofu, τα γαλακτοκομικά, τα θαλασσινά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, η σόγια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι σημαντικές όταν πρόκειται για τα μαλλιά και τα νύχια.

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α βοηθά στην παραγωγή σμήγματος που ρυθμίζει το τριχωτό της κεφαλής και προωθεί την υγιεινή εμφάνιση των μαλλιών.  Βερίκοκα, μπρόκολο, πεπόνι, καρότα, τυρί Cheddar, κρόκοι αυγών, μάνγκο, πλιγούρι βρώμης, σπανάκι και γλυκοπατάτες είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης Α.

Βιοτίνη / Βιταμίνη Η

Η βιοτίνη μπορεί να μειώσουν την αραίωση των μαλλιών και να ενισχύσουν τα εξασθενημένα νύχια. Προσθέστε στη διατροφή σας μπανάνες, φασόλια, κουνουπίδι, αυγά, φακές, φιστίκια και σολομό.

Ψευδάργυρος και σελήνιο

Η προστασία του τριχωτού της κεφαλής περιλαμβάνει και άλλα σημαντικά μεταλλικά στοιχεία, κυρίως ψευδάργυρο και σελήνιο. Τα ενισχυμένα δημητριακά και τα ολικής αλέσεως προϊόντα είναι μια καλή πηγή ψευδαργύρου μαζί με τα στρείδια, τα κάσιους, το βόειο κρέας και τα αυγά. Το σώμα χρειάζεται ψευδάργυρο για την κατασκευή νέου συνδετικού ιστού, οπότε τρώγοντας τροφές πλούσιες σε αυτό, συμβάλλει στη διατήρηση υγιών και γερών νυχιών.

Υγιή λιπαρά

Σημαντικά επίσης είναι και τα υγιεινά λιπαρά οξέα (μονοακόρεστα και ωμέγα-3) που περιέχονται στο αβοκάντο, το ελαιόλαδο , το σπανάκι, τα ψάρια, τα αυγά, τα καρύδια και το λιναρόσπορο. Τα τρία ενεργά συστατικά τους: αλφα-λινολενικό οξύ, εικοσαπεντανοϊκό οξύ και εικοσιεξανοϊκό οξύ, είναι σημαντικά συστατικά της κεράτινης στιβάδας, η οποία είναι το εξώτατο στρώμα της επιδερμίδας που περιέχει κερατίνη και έχει δυνατότητες συγκράτησης του νερού.

Όσπρια

Δεδομένου ότι οι θύλακες των τριχών αποτελούνται από 50 έως 100 διαφορετικές πρωτεΐνες, το κλειδί για πλούσια και λαμπερά μαλλιά είναι οι πρωτεΐνες που προσφέρουν τα όσπρια, τα οποία περιέχουν επίσης σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Τροφές ολικής άλεσης

Σιτηρά όπως το κριθάρι, η βρώμη, η quinoa, το κεχρί και η σίκαλη, παρέχουν τις απαραίτητες φυτικές ίνες αλλά και σίδηρο, βιταμίνη Β, ψευδάργυρο και πυρίτιο που εξασφαλίζουν πλούσια, ελαστικά μαλλιά και γερά νύχια.

Ενώ μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη και μεταλλικά στοιχεία είναι σημαντική για την υγεία των μαλλιών και των νυχιών μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν άλλοι δύο κρίσιμοι παράγοντες που είναι ο αρκετός ύπνος και η χαλάρωση, τονίζουν οι ειδικοί.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: