Μια μερίδα οσπρίων καθημερινά μπορεί να βοηθήσει στο σταδιακό χάσιμο βάρους

Η χαμηλή περιεκτικότητα  των οσπρίων σε λιπαρά και, αντίστοιχα,  τα υψηλά ποσοστά πρωτεϊνών και φυτικών ινών, τα καθιστά ιδανική επιλογή για αυτούς που δεν θέλουν να παίρνουν την πρωτεΐνη από το κρέας, το ψάρι ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα.  Είναι επίσης πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο, φώσφορο, φυλλικό οξύ, και πολλές άλλες βιταμίνες και μέταλλα.

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2022

Διάφορες μελέτες απέδειξαν τα οφέλη που έχουν τα όσπρια για την υγεία μας. Το 2014, το περιοδικό Medical News Today δημοσίευσε έρευνα σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση μιας μερίδας οσπρίων καθημερινά μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερίνη (LDL) κατά 5%.

Σήμερα, νέες έρευνες δείχνουν ότι μια μερίδα κάθε μέρα βοηθά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Dr. Russell de Souza,  του Ινστιτούτου Li Ka Shing Knowledge στο νοσοκομείο St. Michael του Τορόντο, έκανε μια σειρά από 21 κλινικές δοκιμές σε 940 άτομα και τα αποτελέσματά δημοσιεύτηκαν σ το περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition.

Στις δοκιμές αυτές συνέκριναν τα αποτελέσματα μείωσης βάρους από δίαιτες που περιείχαν όσπρια με άλλες που δεν περιείχαν. Μετά από 6 εβδομάδες, η ομάδα παρατήρησε ότι άνθρωποι που έτρωγαν 130 γρ. όσπρια (ξερά φασόλια, φακές, ρεβίθια, ξερά μπιζέλια) κάθε μέρα, αδυνάτισαν κατά μέσο όρο 0,34 κιλά - χωρίς να κάνουν καμιά άλλη σημαντική αλλαγή στο διαιτολόγιό τους-  σε σύγκριση με αυτούς που δεν τα συμπεριελάμβαναν . 

Προηγούμενες έρευνες του Dr. de Souza και της ομάδας του, έδειξαν ότι η κατανάλωση οσπρίων αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού κατά 31% περίπου.  Επειδή τα όσπρια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) που σημαίνει ότι διασπώνται αργά, μας χορταίνουν για μεγαλύτερο διάστημα, κάτι που φυσικά μας βοηθά να καταναλώνουμε λιγότερη ποσότητα φαγητού και συνεπώς να χάνουμε βάρος ευκολότερα.

Ο Dr. de Souza σημειώνει: «αν και η μείωση του βάρους ήταν πολύ μικρή, τα ευρήματα των ερευνών μας δείχνουν ότι αν βάλετε τα όσπρια στο καθημερινό σας διαιτολόγιο μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και το σημαντικότερο κατά τη γνώμη μας, να σας εμποδίσει να το ξαναπάρετε».

Όροι: 
Κατηγοριες: