Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση των παρενεργειών της θεραπείας του καρκίνου του μαστού

Οι δυσμενείς παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου του μαστού μπορούν να μειωθούν από μια δίαιτα που περιλαμβάνει προϊόντα σόγιας και σταυρανθή λαχανικά σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τρίτη, 2 Ιανουαρίου 2018

Έρευνες μιας ομάδας αμερικανών επιστημόνων με επικεφαλής το Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center, τρόφιμα από σόγια (όπως το γάλα σόγιας, το tofu και τα edamame) καθώς και τα σταυρανθή λαχανικά (όπως το λάχανο, το κέιλ, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το μπρόκολο) συσχετίσθηκαν με λιγότερες αναφορές εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων σε επιζώντες ασθενείς από καρκίνο του μαστού. Τα προϊόντα σόγιας συνέβαλαν επίσης στη μείωση της κόπωσης. Ενώ οι περισσότερες από τις παρενέργειες των θεραπειών του καρκίνου του μαστού μειώνονται όταν η θεραπεία σταματήσει, υπάρχουν μερικές που μπορούν να παραμείνουν για μήνες ή και χρόνια. Σε αυτά περιλαμβάνονται η κόπωση και η πρώιμη εμμηνόπαυση. "Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα ζωής των επιζώντων και μπορούν να τους οδηγήσουν στην παύση των συνεχιζόμενων θεραπειών", λέει η Sarah Oppeneer Nomura, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η σόγια και τα σταυρανθή λαχανικά μπορεί να έχουν κάποια οφέλη για τους καρκινοπαθείς. Η Nomura και οι συνάδελφοί της προσπάθησαν να καθορίσουν εάν αυτό ισχύει για τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού.

«Η κατανόηση του ρόλου των παραγόντων του τρόπου ζωής είναι σημαντική επειδή η δίαιτα μπορεί να χρησιμεύσει ως τροποποιήσιμος στόχος για την πιθανή μείωση των συμπτωμάτων στους επιζώντες του καρκίνου του μαστού» εξηγεί η Nomura. Πολλές θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού, στοχεύοντας στην αποτροπή της επανάληψης της νόσου, εμποδίζουν την παραγωγή ή χρήση οιστρογόνων από το σώμα - την ορμόνη που μπορεί να συμβάλει στην εξάπλωση του καρκίνου του μαστού. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς μπορούν να παρουσιάσουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, όπως οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού μπορεί να διαρκέσουν μήνες ή και χρόνια μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Η Nomura, ανέφερε ότι ενώ απαιτείται περισσότερη σχετική έρευνα, αυτή η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Breast Cancer Research and Treatment, προσφέρει κάποιες πολύ χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το πώς ο τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσει τις παρενέργειες των θεραπειών του καρκίνουΗ μελέτη περιελάμβανε 365 γυναίκες που είχαν όλες διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού σε σταδίου 0-3, μεταξύ του 2006 και του 2012 και είχαν ολοκληρώσει την αρχική θεραπεία για τη νόσο. Τα δεδομένα σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας των συμμετεχόντων συγκεντρώθηκαν μέσω τηλεφωνικής συνέντευξης.

Ωστόσο, μέχρι να υπάρξει πρόσθετη έρευνα για το θέμα αυτό, οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού δεν θα πρέπει να ξεκινήσουν ξαφνικά να καταναλώνουν σόγια εάν δεν το έκαναν πριν, τονίζει η Δρ. Leena Hilakivi-Clarke, Ph.D., καθηγητής ογκολογίας στο Georgetown Lombardi και μια από τους συγγραφείς της μελέτης.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: sciencedaily.com

Όροι: 
Κατηγοριες: