Τα φυτοχημικά και η σημασία τους

Φυτοχημικά ονομάζουμε τις χημικές ενώσεις που βρίσκονται στα φυτικά τρόφιμα, με φυσικό τρόπο. Έχουμε ανακαλύψει την ύπαρξη περίπου 5.000 τέτοιων ενώσεων αλλά πιστεύεται ότι θα ανακαλυφθούν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη. Ο ρόλος τους είναι η προστασία του φυτού από τους εξωτερικούς κινδύνους που το απειλούν, όπως τα μικρόβια και τα ζιζάνια.

Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018

Τα φυτοχημικά δεν θεωρούνται θρεπτικά συστατικά, γιατί δεν είναι απαραίτητα στον άνθρωπο για την διατήρηση της ζωής του. Παρ όλα αυτά, η ύπαρξή τους έχει αποδειχθεί ότι δρα βοηθητικά στην διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού. Έχει μάλιστα παρατηρηθεί ότι η δράση τους δεν είναι αποτελεσματική όταν είναι απομονωμένα (στα συμπληρώματα διατροφής για παράδειγμα), αλλά μόνο όταν βρίσκονται στην χημική δομή του κάθε φυτικού τροφίμου, όπου αλληλεπιδρούν και συνεργάζονται μεταξύ τους.

Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το σκόρδο, το κρεμμύδι, η σόγια, το πράσινο και μαύρο τσάι , ο καφές είναι εξαιρετικές πηγές φυτοχημικών ενώσεων.

Τα φυτοχημικά που έχουμε ως τώρα ανακαλύψει μπορούν να χωριστούν στις παρακάτω μεγάλες κατηγορίες :

Τα καροτενοειδή

Κύριος εκπρόσωπος αυτής της κατηγορίας είναι το βήτα-καροτένιο. Είναι μια χημική ένωση που καταστρέφει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνει με αυτόν τον τρόπο την καταστροφή κυττάρων και ιστών από καρκίνο. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν επίσης το άλφα-καροτένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη (που συμβάλλουν στην καλή υγεία των ματιών), και το λυκοπένιο (με ισχυρή αντικαρκινική δράση).

Τα φλαβονοειδή

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ουσίες όπως οι φλαβονόλες και οι φλαβόνες. Γνωστότερες εξ αυτών είναι η ρεσβερατρόλη και η κερσετίνη που εντοπίζονται στο κόκκινο κρασί, τα βατόμουρα, τα κόκκινα σταφύλια, τα grape fruits, τα κρεμμύδια, τα μήλα και το μαύρο τσάι. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν επίσης οι κατεχίνες του τσαγιού και οι ανθοκυανίνες των μύρτιλων και των μούρων.

Τα φαινολικά οξέα

Τέτοια είναι το κηκιδικό οξύ, το φερουλικό οξύ, το καφεϊκό οξύ, η κουρκουμίνη. Οι ενώσεις αυτές παρουσιάζουν παρόμοια δράση με τα φλαβονοειδή και βρίσκονται στους σπόρους του καφέ, τα μήλα, τα σταφύλια, τα πορτοκάλια, τις φράουλες, τον κουρκουμά.

Τα φυτοοιστρογόνα

Περιλαμβάνουν την γενιστεΐνη, την διαδζεΐνη και τις λινάνες. Η σόγια, το τόφου, τα δημητριακά ολικής άλεσης που είναι πλούσια σε αυτές τις ουσίες παρουσιάζουν αντικαρκινική δράση για ορισμένους τύπους καρκίνων, και παρέχουν προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι θειικές ενώσεις

Γνωστότερες ουσίες αυτής της κατηγοράς είναι οι ινδόλες, οι ισοθειοκυανάτες και οι αλλυλικές θειούχες ενώσεις που περιέχονται στο σκόρδο, το κρεμμύδι και το μπρόκολο.

Επιστημονικές έρευνες έχουν ανακαλύψει πρόσφατα και άλλες δράσεις αυτών των ουσιών που βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό σε πολλαπλές διαταραχές της υγείας. Μειώνουν τις φλεγμονές στην αρθρίτιδα, στα καρδιαγγειακά νοσήματα και στην νόσο Alzheimer. Ενισχύουν την δραστηριότητα των ενζύμων που έχουν σαν αποστολή την αποτοξίνωση του οργανισμού από τις καρκινογόνες ουσίες. Επιβραδύνουν τον ρυθμό αύξησης των καρκινικών κυττάρων και τα σκοτώνουν. Μειώνουν τα λιπίδια στο αίμα, την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων.

Φαίνεται λοιπόν από τις αρχικές έρευνες, ότι η πρόσληψη αυτών των ουσιών μέσα από την κατανάλωση των σωστών τροφίμων και όχι των συμπληρωμάτων, προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία του οργανισμού μας .

 

Όροι: 
Κατηγοριες: