Τι να τρώτε αν πάσχετε από υπογλυκαιμία

Η υπογλυκαιμία δημιουργείται από χαμηλό σάκχαρο στο αίμα που μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, αδυναμία και άγχος. Μάθετε ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε για να μειώσετε τα δυσάρεστα συμπτώματά της.

Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018

Τα άτομα με σταθερά χαμηλό σάκχαρο στο αίμα ενδέχεται να πάσχουν από υπογλυκαιμία. Η ύπαρξη χαμηλού σακχάρου στο αίμα συσχετίζεται συχνά με το διαβήτη, αλλά είναι πιθανό να έχετε υπογλυκαιμία χωρίς να παρουσιάζετε διαβήτη. Άλλες συχνές αιτίες εμφάνισής της είναι οι ορμονικές ανεπάρκειες, κάποιες άλλες σοβαρές ασθένειες και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Όταν το σάκχαρο του αίματος πέφτει μέσα σε 4 ώρες μετά από το φαγητό, μπορεί να προκληθεί αντιδραστική υπογλυκαιμία που οφείλεται στην υπερβολική παραγωγή ινσουλίνης μετά το φαγητό. Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας περιλαμβάνουν τρεμούλες, αίσθημα αδυναμίας ή λιποθυμίας, κεφαλαλγία, σύγχυση, άγχος και ευερεθιστότητα, αυξημένους καρδιακούς παλμούς, θολή όραση και μυρμήγκιασμα στα χείλη.

Πρόγευμα

Προσπαθήστε να τρώτε πρωινό όσο το δυνατόν συντομότερα μετά το ξύπνημα, καθώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να έχουν πέσει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Περιορίστε την πρόσληψη χυμών φρούτων το πρωί επιλέγοντας πάντα αυτούς που δεν έχουν πρόσθετη ζάχαρη καθώς μπορεί να προκαλέσουν αστάθεια στα επίπεδα του σακχάρου. Ορισμένες ιδανικές επιλογές για πρόγευμα είναι τα βραστά αυγά με τοστ ολικής, το πλιγούρι βρώμης με μούρα, ηλιόσπορους, αγαύη και κανέλα, το γιαούρτι με μούρα, μέλι και βρώμη.

Γεύμα

Επιλέξτε ένα μικρό γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, με υγιεινά λιπαρά και σύνθετους υδατάνθρακες που θα συνεχίσουν να απελευθερώνουν ενέργεια, όπως ένα σάντουιτς με τόνο, κοτόπουλο ή tofu σε ψωμί ολικής με φύλλα σαλάτας ή μια μερίδα ρεβίθια με σαλάτα λαχανικών ή ψάρι στη σχάρα με ψητή γλυκοπατάτα και λίγη σαλάτα. Τα άτομα με υπογλυκαιμία είναι απαραίτητο να γνωρίζουν το γλυκαιμικό δείκτη (GI) των τροφίμων που καταναλώνουν καθώς ορισμένα, ενώ φαίνονται υγιεινά, μπορεί να έχουν υψηλό GI.

Δείπνο

Όσοι πάσχουν από υπογλυκαιμία πρέπει να τρώνε ελαφρά το βράδυ. Καλές επιλογές είναι λίγο κοτόπουλο ή tofu με καστανό ρύζι και λαχανικά, σολομός με λαχανικά στον ατμό ή σαλάτα, ένα μείγμα από μαγειρεμένα φασόλια, φακές και ρεβίθια με ντομάτα.

Snacks

Συμπεριλάβετε μικρά, θρεπτικά snacks μεταξύ των γευμάτων που θα διατηρήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά και θα εξασφαλίσουν ότι παίρνετε αρκετές βιταμίνες, ανόργανα άλατα, υγιεινά λίπη, πρωτεΐνες και ινώδεις υδατάνθρακες με τη διατροφή σας. Μερικές υγιεινές επιλογές είναι ένα μικρό μήλο με λίγο τυρί cheddar, μια μπανάνα με μια χούφτα ξηρούς καρπούς ή σπόρους, μια φέτα τοστ ολικής αλέσεως με λίγο αβοκάντο ή χούμους, φρυγανιές ολικής με λίγες σαρδέλες ή τόνο, sticks από καρότα, πιπεριές και αγγούρι με dip χούμους, ένα smoothie λαχανικών. Όσοι ασκούνται τακτικά μπορεί να χρειαστεί να τρώνε πιο συχνά, καθώς η επίπονη ή συνεχής σωματική άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Συμβουλές για τη διαχείριση της υπογλυκαιμίας

  • Ένα άτομο που αντιμετωπίζει μια ελαφριά περίπτωση χαμηλού σακχάρου στο αίμα μπορεί να καταναλώσει 15-20 γραμμάρια υδατανθράκων ταχείας δράσης, όπως ένα μικρό ποτήρι χυμό φρούτων ή μερικά crackers. Εάν εξακολουθεί να εμφανίζει συμπτώματα μετά από 15 λεπτά, μπορεί να φάει ακόμη 15-20 γρ. υδατάνθρακες.
  • Μια σωστή δίαιτα υπογλυκαιμίας θα βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και θα αποτρέψει την πτώση του σακχάρου στο αίμα.
  • Η μείωση των απλών σακχάρων και η αύξηση των σύνθετων υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας και να αποτρέψει τυχόν ξαφνικές αυξομειώσεις.
  • Οι ειδικοί συνιστούν επίσης την κατανάλωση συχνών γευμάτων, την αποφυγή τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, συμπεριλαμβανομένων των γλυκών, των ζαχαρούχων ποτών και των χυμών φρούτων με προσθήκη ζάχαρης, την επιλογή τροφίμων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) καθώς και τη μείωση ή την πλήρη αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: