Η αύξηση του σωματικού βάρους είναι μεγαλύτερη εάν τρώμε σε περιόδους στρες

Η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων όταν αγχωνόμαστε μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να κερδίσουμε περισσότερο βάρος από το να τρώμε την ίδια ποσότητα φαγητού αλλά με λιγότερο στρες.

Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019

Όταν το άγχος εμφανίζεται, τα επινεφρίδια απελευθερώνουν μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη, η οποία αυξάνει την όρεξη και μας παρακινεί να φάμε, ειδικά τρόφιμα με λίπος, ζάχαρη ή και τα δύο. Σε συνδυασμό με την υψηλή ινσουλίνη - μια από τις ορμόνες που ελέγχουν την πρόσληψη τροφής, τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης είναι ένας βασικός παράγοντας κατανάλωσης λόγω στρες. Η κατανάλωση του λεγόμενου comfort food όταν αισθανόμαστε άγχος φέρνει άμεση ικανοποίηση. Ωστόσο, η κατανάλωση λόγω στρες ωθεί το σώμα να αποθηκεύει το λίπος, κάτι που αποτελεί έναν άμεσο τρόπο πάχους. Αυτά είναι τα σημαντικά νέα ευρήματα από μια μελέτη σε ζώα που ψάχνει για μηχανισμούς του εγκεφάλου που ελέγχουν το κέρδος βάρους.

Διαβάστε επίσης: 
Και όμως οι ευτυχισμένοι άνθρωποι χάνουν πιο εύκολα βάρος!

Έχουμε την τάση να τρώμε περισσότερο όταν είμαστε αγχωμένοι, τουλάχιστον οι περισσότεροι από εμάς. Το "comfort food" με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, συνήθως από λιπαρά και ζάχαρη, είναι η αγαπημένη μας επιλογή στις περιόδους έντασης. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εργαστηριακά ποντίκια για την ανίχνευση της αλληλεπίδρασης της εγκεφαλικής δραστηριότητας που εμπλέκεται στο φαγητό λόγω στρες σε σύγκριση με την κατανάλωση σε ένα σχετικά ελεύθερο από άγχος περιβάλλον και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση υψηλών θερμίδων προκαλεί ένα «φαύλο κύκλο» κέρδους βάρους.

"Η μελέτη μας έδειξε ότι όταν υπήρχε άγχος για μεγάλο χρονικό διάστημα και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες ήταν διαθέσιμα, τα ποντίκια έγιναν παχύσαρκα πιο γρήγορα από αυτά που κατανάλωναν την ίδια υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά τρόφιμα σε περιβάλλον χωρίς άγχος", δήλωσε ο Kenny Chi Kin Ip ειδικός διαταραχών και κύριος συγγραφέας της πρόσφατης αυστραλιανής μελέτης. Στο κέντρο του κύκλου είναι ένα μόριο που παράγεται στους εγκεφάλους ποντικών και ανθρώπων που ονομάζεται νευροπεπτίδιο Υ (NPY). Το μόριο εμφανίζεται όχι μόνο στον υποθάλαμο, την περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται συνήθως με τη ρύθμιση της όρεξης και την αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά και την αμυγδαλή, το επίκεντρο της συναισθηματικής αντίδρασης. "Ανακαλύψαμε ότι όταν απενεργοποιήσαμε την παραγωγή ΝΡΥ στην αμυγδαλή, το κέρδος βάρους μειώθηκε. Χωρίς το NPY, η αύξηση βάρους σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά με παράλληλο άγχος ήταν η ίδια με την αύξηση του σωματικού βάρους σε περιβάλλον χωρίς άγχος », λέει ο Δρ Ιp. "Αυτό δείχνει μια σαφή σχέση μεταξύ άγχους, παχυσαρκίας και NPY."

Διαβάστε και αυτό: 
Προσπαθείτε να χάσετε βάρος; Προσέξτε τους αδύνατους φίλους σας με τη μεγάλη όρεξη

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα νευρικά κύτταρα που παράγουν NPY στην αμυγδαλή χρησιμεύουν ως "σταθμοί σύνδεσης" για μια άλλη ορμόνη που παίζει έναν αναπόσπαστο ρόλο στη ρύθμιση της πρόσληψης θερμίδων, την ινσουλίνη. Το σώμα μας παράγει ινσουλίνη αφού τρώμε, με αποτέλεσμα την απορρόφηση γλυκόζης και τη δημιουργία ενός σήματος «σταματήματος» που αποστέλλεται στον υποθάλαμο. Όταν όλα τα συστήματα λειτουργούν κανονικά, αυτή η διαδικασία λειτουργεί καλά.

Όταν όμως υπάρχει στρες, η παραγωγή ινσουλίνης αυξάνεται λίγο. Αλλά όταν το επιπλέον άγχος συνδυάστηκε με την κατανάλωση λόγω πίεσης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα ινσουλίνης ήταν δέκα φορές υψηλότερα στα αγχωμένα ποντίκια σε σύγκριση με εκείνα που έτρωγαν με λιγότερο στρες. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν ότι τα νευρικά κύτταρα στους εγκεφάλους των αγχωμένων ποντικιών (ειδικά στην αμυγδαλή και στον υποθάλαμο) τελικά τα απευαισθητοποίησαν στην ινσουλίνη και επίσης αύξησαν την παραγωγή του NPY, γεγονός που προκάλεσε ακόμη περισσότερη κατανάλωση τροφής. "Τα ευρήματά μας αποκάλυψαν έναν φαύλο κύκλο, όπου τα χρόνια υψηλά επίπεδα ινσουλίνης που προκαλούνται από το άγχος και από μια δίαιτα υψηλής θερμιδικής αξίας προάγουν όλο και περισσότερο την κατανάλωση", δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Herbert Herzog, διευθυντής του Εργαστηρίου Διαταραχών Διατροφής στο Garvan Institute of Medical Research στην Αυστραλία. "Αυτό ενίσχυσε πραγματικά την ιδέα ότι ενώ είναι κακό να τρώμε πρόχειρο φαγητό, η κατανάλωση τροφίμων υψηλής θερμιδικής αξίας κάτω από άγχος είναι ένας διπλός κίνδυνος που οδηγεί στην παχυσαρκία".

Η μελέτη αυτή διεξάχθηκε σε ζώα και έτσι δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι τα αποτελέσματα θα αναπαραχθούν στον άνθρωπο, αλλά οι ίδιοι μηχανισμοί του εγκεφάλου και οι ορμόνες εμπλέκονται τόσο στα ποντίκια όσο και στους ανθρώπους. Η έρευνα εφιστά την προσοχή σε κάτι που ήδη γνωρίζουμε ότι δεν είναι μια υγιής συνήθεια και αυτά τα ευρήματα μπορεί να μας βοηθήσουν να εξηγήσουμε γιατί η κατανάλωση σε περιόδους άγχους είναι ακόμη χειρότερη από ό,τι πιστεύαμε. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Metabolism.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: